Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καμίλα Βαλίεβα: Ήταν ντοπαρισμένη ή όχι; — θα γίνει η απονομή;

Μετά από 24ωρο φημών και ανώ­νυ­μων διαρ­ρο­ών, η ρωσι­κή εφη­με­ρί­δα RBC ανέ­φε­ρε ότι το αστέ­ρι της ρωσι­κής ομά­δας καλ­λι­τε­χνι­κού πατι­νάζ, η 15χρονη Καμί­λα Βαλί­ε­βα βρέ­θη­κε θετι­κή σε απα­γο­ρευ­μέ­νη ουσία.

Η ρωσι­κή εφη­με­ρί­δα RBC απο­κά­λυ­ψε χτες (9/2) ότι η σταρ του καλ­λι­τε­χνι­κού πατι­νάζ, Καμί­λα Βαλί­ε­βα, βρέ­θη­κε θετι­κή σε τρι­με­τα­ζι­δί­νη (φάρ­μα­κο που χρη­σι­μο­ποιεί­ται για τη θερα­πεία της στη­θάγ­χης), στους Χει­με­ρι­νούς Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Πεκί­νου. Η εφη­με­ρί­δα, ωστό­σο, δεν γνω­στο­ποί­η­σε τις πηγές της.

Η είδη­ση για την αθλή­τρια, η οποία έγι­νε στο Πεκί­νο η πρώ­τη γυναί­κα του καλ­λι­τε­χνι­κού πατι­νάζ που πέτυ­χε τετρα­πλή περι­στρο­φή στην ιστο­ρία των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων, διέρ­ρευ­σε αργά το βρά­δυ, ενώ η Ρωσι­κή Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή αρνή­θη­κε να σχο­λιά­σει ότι η 15χρονη, μέλος του «χρυ­σού» συνό­λου στο ομα­δι­κό του καλ­λι­τε­χνι­κού πατι­νάζ, βρέ­θη­κε θετι­κή στο τεστ.

Η τρι­με­τα­ζι­δί­νη περι­λαμ­βά­νε­ται στον κατά­λο­γο μετα­βο­λι­κών ρυθ­μι­στών του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Αντι­ντό­πινγκ (WADA) και απα­γο­ρεύ­ε­ται τόσο εντός όσο και εκτός διορ­γα­νώ­σε­ων.

Η Βαλίεβα ήταν «θετική» πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μία νέα εξέ­λι­ξη στην υπό­θε­ση με την χρή­ση απα­φο­ρευ­μέ­νης ουσί­ας από την Καμί­λα Βαλί­ε­βα, παρου­σιά­ζει σήμε­ρα, ο ρωσι­κός Τύπος. Οπως ανα­φέ­ρουν σχε­τι­κά δημο­σιεύ­μα­τα, η 15χρονη Ρωσί­δα, η οποία εντυ­πω­σί­α­σε με τις εμφα­νί­σεις της στους Χει­με­ρι­νούς Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Πεκί­νου, ήταν «θετι­κή» στην ουσία τρι­με­τα­ζι­δί­νη από τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βριο και μετά από σχε­τι­κό έλεγχο.

Ο εκπρό­σω­πος της Διε­θνούς Ολυ­μπια­κής Επι­τρο­πής (ΔΟΕ), Μαρκ Ανταμς, δήλω­σε σήμε­ρα (10/2) στο Πεκί­νο και κατά την διάρ­κεια της ημε­ρή­σιας ενη­μέ­ρω­σης Τύπου, ότι «δεν έχει να κάνει κανέ­να σχό­λιο» για «μια κατά­στα­ση που έχει κάθε είδους επι­πτώ­σεις» και χαρα­κτή­ρι­σε «πλή­ρη εικα­σία», τις ανα­φο­ρές για ντόπινγκ.

    «Φαντά­ζο­μαι, ότι όλοι οι αρμό­διοι, εργά­ζο­νται όσο το δυνα­τόν ταχύ­τε­ρα. Γνω­ρί­ζου­με ότι οι αθλη­τές, οι οποί­οι επη­ρε­ά­ζο­νται από την τελε­τή των μεταλ­λί­ων, θέλουν να υπάρ­χει άμε­σα ένα  απο­τέ­λε­σμα», ανέ­φε­ρε ο Ανταμς.

Η Διε­θνής Ομο­σπον­δία Πατι­νάζ (ISU), από την πλευ­ρά της, υπεν­θύ­μι­σε σε δελ­τίο Τύπου, ότι «δεν μπο­ρού­σε να απο­κα­λύ­ψει πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με πιθα­νή παρα­βί­α­ση των κανο­νι­σμών κατά του ντόπινγκ».

Οπως είναι γνω­στό, εχθές (09/2), η ΔΟΕ εξή­γη­σε ότι η τελε­τή των μεταλ­λί­ων ανα­βλή­θη­κε για «νομι­κούς» λόγους, χωρίς να δώσει περισ­σό­τε­ρες λεπτομέρειες.

Παράλ­λη­λα, το Αθλη­τι­κό Διαι­τη­τι­κό Δικα­στή­ριο (CAS), η αρμό­δια επι­τρο­πή του οποί­ου επι­κυ­ρώ­νει απο­φά­σεις για κυρώ­σεις κατά του ντό­πινγκ, ανέ­φε­ρε ότι «δεν έχει ενη­με­ρω­θεί για αυτήν την υπό­θε­ση», ενώ ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Δοκι­μών (ITA), αρμό­διος για τη διε­νέρ­γεια ελέγ­χων στους χώρους των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων, εξή­γη­σε μέσω δελ­τί­ου Τύπου, ότι δεν θα προ­βεί σε κάποια ανα­κοί­νω­ση προς το παρόν:

    «Ο ITA γνω­ρί­ζει τα διά­φο­ρα άρθρα που κυκλο­φο­ρούν σχε­τι­κά με την ανα­βο­λή της τελε­τής για το ομα­δι­κό καλ­λι­τε­χνι­κό πατι­νάζ στους Χει­με­ρι­νούς Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Πεκί­νου 2022. Οποιεσ­δή­πο­τε ανα­κοι­νώ­σεις σχε­τι­κά με αυτές τις εκδη­λώ­σεις, θα εξα­κο­λου­θούν να αναρ­τώ­νται στον ιστό­το­πο της ITA και δεν θα απο­τε­λούν αντι­κεί­με­νο σχο­λί­ων. Δεν έχει δημο­σιευ­θεί τέτοια ανα­κοί­νω­ση σε αυτό το στάδιο».

Η ακρι­βής φύση του προ­βλή­μα­τος της Καμί­λα Βαλί­ε­βα δεν είναι ξεκά­θα­ρη, ενώ η κατά­στα­ση περι­πλέ­κε­ται ακό­μη περισ­σό­τε­ρο για­τί, σύμ­φω­να με τους κανό­νες του Παγκό­σμιου Κώδι­κα Αντι­ντό­πινγκ, η 15χρονη είναι «Προ­στα­τευ­μέ­νο Πρό­σω­πο». Αυτό σημαί­νει ότι ως “αθλή­τρια που τη στιγ­μή της παρα­βί­α­σης του κανό­να αντι­ντό­πινγκ: δεν έχει συμπλη­ρώ­σει την ηλι­κία των δεκα­έ­ξι” δεν μπο­ρεί να ανα­γνω­ρι­στεί επί­ση­μα εάν είναι ένο­χη για παρα­βί­α­ση αντιντόπινγκ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο