Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άγνοια και διαστρέβλωση… Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

Πολ­λά σχό­λια θα μπο­ρού­σε να κάνει κανείς σχε­τι­κά με τη συνέ­ντευ­ξη του Στέ­φα­νου Κασ­σε­λά­κη στο ΒΗΜΑ (10/12).

Θα στα­θού­με σε δύο μόνο μικρά της σημεία που δεί­χνουν απλά τη θεω­ρη­τι­κή και ιστο­ρι­κή του­λά­χι­στον άγνοια, αλλά και διαστρέβλωση:

-Σε ερώ­τη­ση για τα ζητή­μα­τα της απο­χής απα­ντά: «…Ένας από τους κλασ­σι­κούς του μαρ­ξι­σμού έλε­γε ότι ένα γραμ­μά­ριο δρά­σης ισού­ται με έναν τόνο θεω­ρία…». Μπο­ρεί παρό­μοιες από­ψεις να βρει κανείς εύκο­λα στην …Google αλλά όχι στο Φ. Ενγκελς που συχνά απο­δί­δε­ται. Είναι φρά­ση του Richard Doddridge Blackmore που ήταν Άγγλος μυθι­στο­ριο­γρά­φος πολύ πετυ­χη­μέ­νος τον 19ο αιώ­να αλλά εντε­λώς ξεχα­σμέ­νος σήμερα.

-Ανα­φο­ρά γίνε­ται σε ερώ­τη­ση και για «την πατριω­τι­κή αρι­στε­ρά όπου ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ ανα­φέ­ρει: «Η Αρι­στε­ρά έδει­ξε το πάντα τον πατριω­τι­σμό της στα δύσκολα….Θυμηθείτε τη επι­στο­λή του Ζαχα­ριά­δη μέσα από τη φυλα­κή προς τον Μετα­ξά…» Φυσι­κά τέτοια επι­στο­λή δεν θα στάλ­θη­κε προς τον Μετα­ξά αλλά προς τον ελλη­νι­κό λαό. Γρά­φει συγκε­κρι­μέ­να ο Νίκος Ζαχα­ριά­δης (1η επι­στο­λή του 31/10/1940): «…«Προς το λαό της Ελλάδας

Ο φασι­σμός του Μουσ­σο­λί­νι χτύ­πη­σε την Ελλά­δα πισώ­πλα­τα, δολο­φο­νι­κά και ξετσί­πω­τα με σκο­πό να την υπο­δου­λώ­σει και εξαν­δρα­πο­δί­σει. Σήμε­ρα όλοι οι έλλη­νες παλαί­βου­με για τη λευ­τε­ριά, την τιμή, την εθνι­κή μας ανε­ξαρ­τη­σία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκο­λη και πολύ σκλη­ρή. Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέ­πει να παλεύ­ει, αψη­φώ­ντας τους κιν­δύ­νους και τις θυσί­ες. Ο λαός της Ελλά­δας διε­ξά­γει σήμε­ρα έναν πόλε­μο εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κό, ενά­ντια στο φασι­σμό του Μουσ­σο­λί­νι. Δίπλα στο κύριο μέτω­πο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ….»

Την επό­με­νη φορά να ελπί­σου­με ότι οι σύμ­βου­λοι του θα είναι πιο…μελετημένοι!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο