Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άλλη μια εκτέλεση θανατικής ποινής στις «πολιτισμένες» ΗΠΑ

Αμε­ρι­κα­νός κατα­δι­κα­σμέ­νος στην εσχά­τη των ποι­νών για τις δολο­φο­νί­ες το 2006 εξα­δέλ­φης του και του συζύ­γου της εκτε­λέ­στη­κε χθες Τρί­τη στο Μιζού­ρι, πολι­τεία των κεντρι­κών ΗΠΑ, παρά τις εκκλή­σεις από διά­φο­ρες πλευ­ρές να επι­δει­χθεί επιεί­κεια και να μετα­τρα­πεί η ποινή.

Ο Μπράιαν Ντόρ­σι, 52 ετών, εκτε­λέ­στη­κε με τη χρή­ση ενέ­σι­μου θανα­τη­φό­ρου δια­λύ­μα­τος. Ο θάνα­τός του δια­πι­στώ­θη­κε στις 18:11 (τοπι­κή ώρα· 02:11 ώρα Ελλάδας).

Πρό­κει­ται για την πρώ­τη εκτέ­λε­ση φέτος στο Μιζού­ρι και την πέμ­πτη στις ΗΠΑ, έπει­τα από εκεί­νη που ανα­βλή­θη­κε in extremis την 28η Φεβρουα­ρί­ου στην πολι­τεία Άιντα­χο (βορειο­δυ­τι­κά), καθώς δεν μπό­ρε­σε να γίνει η χορή­γη­ση του θανα­τη­φό­ρου δια­λύ­μα­τος εντός της προ­βλε­πό­με­νης από τη νομο­θε­σία χρο­νι­κής προθεσμίας.

Ο Μπράιαν Ντόρ­σι είχε ομο­λο­γή­σει την ενο­χή του στην υπό­θε­ση των φόνων με πυρο­βό­λο όπλο ενώ βρί­σκο­νταν στο κρε­βά­τι τους την 23η Δεκεμ­βρί­ου 2006 της εξα­δέλ­φης του και του συζύ­γου της.

Το ζευ­γά­ρι, η Σάρα και ο Μπεν Μπό­νι, τον φιλο­ξε­νού­σαν για μια νύχτα στο σπί­τι τους, όπου τον πήγαν αφού εισέ­βα­λαν στο δικό του σπί­τι δυο δια­κι­νη­τές ναρ­κω­τι­κών για να απαι­τή­σουν χρή­μα­τα, ανέ­φε­ραν δικό­γρα­φα. Η μικρή κόρη του ζευ­γα­ριού, 4 ετών, βρέ­θη­κε σώα.

Στην ύστα­τη προ­σφυ­γή τους στο ομο­σπον­δια­κό Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο, με την οποία ζήτη­σαν να ανα­στα­λεί η εκτέ­λε­σή του και να ανα­θε­ω­ρη­θεί η ποι­νή, οι συνή­γο­ροι υπε­ρά­σπι­σης υπο­γράμ­μι­σαν πως επρό­κει­το για «σπά­νια υπό­θε­ση στην οποία πρό­σω­πο εν ανα­μο­νή της άμε­σα επι­κεί­με­νης εκτέ­λε­σής του μετα­με­λή­θη­κε πλή­ρως», καθώς και ότι διέ­πρα­ξε τους φόνους εξαι­τί­ας «ψύχω­σης που του προ­κά­λε­σαν ναρ­κω­τι­κά» που είχε πάρει.

Επι­σή­μα­ναν ακό­μη αίτη­ση υπο­γραμ­μέ­νη από 70 και πλέ­ον φύλα­κες του σωφρο­νι­στι­κού κατα­στή­μα­τος όπου κρα­τεί­το, οι οποί­οι κάλε­σαν να μετα­τρα­πεί η ποι­νή του υπο­δειγ­μα­τι­κού, κατ’ αυτούς, έγκλει­στου σε ισό­βια κάθειρ­ξη. Πρώ­ην πρό­ε­δρος του Ανω­τά­του Δικα­στη­ρί­ου του Μιζού­ρι, όπως και πέντε από τους ενόρ­κους στη δίκη του, αιτή­θη­καν επί­σης επιεί­κεια στην υπό­θε­ση του Μπράιαν Ντόρσι.

Μάταια.

Συνο­λι­κά, πέρυ­σι στις ΗΠΑ έγι­ναν 24 εκτε­λέ­σεις, όλες με τη χρή­ση ενέ­σι­μων θανα­τη­φό­ρων χημι­κών διαλυμάτων.

Η ποι­νή του θανά­του έχει εγκα­τα­λει­φθεί σε 23 από τις 50 αμε­ρι­κα­νι­κές πολι­τεί­ες. Άλλες έξι (Αρι­ζό­να, Καλι­φόρ­νια, Οχάιο, Όρε­γκον, Πεν­σιλ­βά­νια, Τενε­σί) εφαρ­μό­ζουν μορα­τό­ριουμ στις εκτε­λέ­σεις, με απο­φά­σεις των κυβερ­νη­τών τους.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο