Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άρθρο Ισραηλινού δημοσιογράφου: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να φυλακίζει 2.000.000 κατοίκους στη Γάζα χωρίς να πληρώσει οδυνηρό τίμημα»

Ένα συγκλο­νι­στι­κό κεί­με­νο, που απο­δει­κνύ­ει πως όσοι πραγ­μα­τι­κά πιστεύ­ουν στην ειρή­νη στη Μέση Ανα­το­λή, ανα­γνω­ρί­ζουν τις ρίζες του προ­βλή­μα­τος και την ανά­γκη να δικαιω­θούν τα αιτή­μα­τα του παλαι­στι­νια­κού λαού, υπο­γρά­φε­ται από τον γνω­στό Ισραη­λι­νό συγ­γρα­φέα και δημο­σιο­γρά­φο Γκι­ντε­όν Λεβί και δημο­σιεύ­τη­κε στην ισραη­λι­νή εφη­με­ρί­δα «Χαα­ρέτζ».

Το κεί­με­νο, με τίτλο «Το Ισρα­ήλ δεν μπο­ρεί να φυλα­κί­ζει 2.000.000 κατοί­κους στη Γάζα χωρίς να πλη­ρώ­σει οδυ­νη­ρό τίμη­μα», ανα­φέ­ρει:

«Πίσω από όλα αυτά τα ψέμα­τα, η ισραη­λι­νή αλα­ζο­νεία — η ιδέα ότι μπο­ρού­με να κάνου­με ό,τι θέλου­με, ότι δεν θα πλη­ρώ­σου­με ποτέ το τίμη­μα και ότι δεν θα τιμω­ρη­θού­με γι’ αυτό.

Ότι θα συνε­χί­ζου­με ανε­νό­χλη­τοι. Θα συλ­λαμ­βά­νου­με, θα σκο­τώ­νου­με, θα κατα­διώ­κου­με, θα απαλ­λο­τριώ­νου­με και θα προ­στα­τεύ­ου­με τους εποί­κους, που είναι απα­σχο­λη­μέ­νοι με τα πογκρόμ τους.

Θα επι­σκε­φθού­με τον τάφο του Ιωσήφ, τον τάφο του Οθνι­ήλ και τον βωμό του Ιησού του Ναυή στα παλαι­στι­νια­κά εδά­φη, και φυσι­κά το Όρος του Ναού — πάνω από 5.000 Εβραί­οι μόνο στη γιορ­τή του Σουκότ.

Θα πυρο­βο­λού­με αθώ­ους ανθρώ­πους, θα τους βγά­ζου­με τα μάτια και θα τους σπά­με τα κεφά­λια, θα εκδιώ­κου­με, θα κατά­σχου­με, θα ληστεύ­ου­με, θα αρπά­ζου­με τους ανθρώ­πους από τα κρε­βά­τια τους, θα πραγ­μα­το­ποιού­με εθνο­κά­θαρ­ση και φυσι­κά θα συνε­χί­ζου­με την απί­στευ­τη πολιορ­κία της Λωρί­δας της Γάζας και όλα θα είναι εντάξει.

Θα χτί­ζου­με έναν τρο­μα­κτι­κό φρά­χτη γύρω από τη Γάζα ‑μόνο το υπό­γειο τεί­χος κόστι­σε 3 δισε­κα­τομ­μύ­ρια σέκελ (765 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια)- και θα είμα­στε ασφα­λείς. Θα βασι­στού­με στις ιδιο­φυ­ΐ­ες της μονά­δας κυβερ­νο­πλη­ρο­φό­ρη­σης 8200 του στρα­τού και στους πρά­κτο­ρες της υπη­ρε­σί­ας ασφα­λεί­ας Shin Bet που γνω­ρί­ζουν τα πάντα.

Θα μας προει­δο­ποι­ή­σουν εγκαί­ρως. Θα μετα­φέ­ρου­με μισό στρα­τό από τα σύνο­ρα της Γάζας στα σύνο­ρα της Χαβά­ρα στη Δυτι­κή Όχθη μόνο και μόνο για να προ­στα­τεύ­σου­με τον ακρο­δε­ξιό βου­λευ­τή Ζβι Σου­κότ και τους εποί­κους. Και όλα θα είναι εντά­ξει, τόσο στη Χαβά­ρα όσο και στο πέρα­σμα του Ερέζ προς τη Γάζα.

Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι ακό­μη και ο πιο εξε­λιγ­μέ­νος και ακρι­βός φρά­χτης στον κόσμο μπο­ρεί να παρα­βια­στεί με μια παλιά μπουλ­ντό­ζα που βγά­ζει καπνό, όταν το κίνη­τρο είναι μεγά­λο. Αυτός ο αλα­ζο­νι­κός φρά­χτης μπο­ρεί να δια­σχι­στεί με ποδή­λα­τα και μηχα­νά­κια, παρά τα δισε­κα­τομ­μύ­ρια που ξοδεύ­τη­καν σε αυτό και παρά τους ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νους διά­ση­μους εμπει­ρο­γνώ­μο­νες και εργολάβους.

Σκε­φτή­κα­με ότι θα συνε­χί­ζου­με να κατε­βαί­νου­με στη Γάζα, να σκορ­πά­με μερι­κά ψίχου­λα με τη μορ­φή δεκά­δων χιλιά­δων ισραη­λι­νών αδειών εργα­σί­ας ‑πάντα υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση της καλής συμπε­ρι­φο­ράς- και να τους κρα­τά­με όλους φυλα­κι­σμέ­νους. Θα τα βρού­με με τη Σαου­δι­κή Αρα­βία και τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα και οι Παλαι­στί­νιοι θα ξεχα­στούν μέχρι να εξα­φα­νι­στούν, όπως θα ήθε­λαν αρκε­τοί Ισραηλινοί.

Θα συνε­χί­σου­με να κρα­τά­με χιλιά­δες Παλαι­στί­νιους κρα­τού­με­νους, μερι­κές φορές χωρίς δίκη, εκ των οποί­ων οι περισ­σό­τε­ροι είναι πολι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι. Και δεν θα δεχτού­με να συζη­τή­σου­με την απε­λευ­θέ­ρω­σή τους ακό­μα κι αν βρί­σκο­νται στη φυλα­κή για δεκα­ε­τί­ες. Θα τους πού­με ότι μόνο με τη βία οι κρα­τού­με­νοί τους θα δουν την ελευθερία.

Σκε­φτή­κα­με ότι θα συνε­χί­ζα­με αλα­ζο­νι­κά να απορ­ρί­πτου­με κάθε προ­σπά­θεια διπλω­μα­τι­κής λύσης, μόνο και μόνο επει­δή δεν θέλου­με να ασχο­λού­μα­στε με αυτά, και όλα θα συνε­χί­ζο­νταν έτσι για πάντα. Για άλλη μια φορά απο­δεί­χθη­κε ότι δεν είναι έτσι τα πράγ­μα­τα. Μερι­κές εκα­το­ντά­δες ένο­πλοι Παλαι­στί­νιοι παρα­βί­α­σαν τον φρά­χτη και εισέ­βα­λαν στο Ισρα­ήλ με έναν τρό­πο που κανέ­νας Ισραη­λι­νός δεν θα μπο­ρού­σε να δια­νοη­θεί. Μερι­κές εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι απέ­δει­ξαν ότι είναι αδύ­να­το να φυλα­κί­σεις 2 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους για πάντα χωρίς να πλη­ρώ­σεις ένα σκλη­ρό τίμημα.

Μια παλιά παλαι­στι­νια­κή μπουλ­ντό­ζα που καπνί­ζει διέ­σχι­σε το Σάβ­βα­το τον πιο έξυ­πνο φρά­χτη του κόσμου, δια­περ­νώ­ντας έτσι και την αλα­ζο­νεία και τον εφη­συ­χα­σμό του Ισρα­ήλ. Και διέ­λυ­σε με αυτόν τον τρό­πο και την ιδέα ότι αρκεί να επι­τί­θε­ται κανείς περι­στα­σια­κά στη Γάζα με drones καμι­κά­ζι ‑και να τα που­λά­ει στον μισό κόσμο- για να δια­τη­ρή­σει την ασφάλεια.

Το Σάβ­βα­το, το Ισρα­ήλ είδε εικό­νες που δεν είχε ξανα­δεί ποτέ. Παλαι­στι­νια­κά οχή­μα­τα να περι­πο­λούν στις πόλεις του, ποδη­λά­τες να μπαί­νουν από τις πύλες της Γάζας. Αυτές οι εικό­νες δια­λύ­ουν την αλα­ζο­νεία. Οι Παλαι­στί­νιοι της Γάζας απο­φά­σι­σαν ότι είναι πρό­θυ­μοι να πλη­ρώ­σουν οποιο­δή­πο­τε τίμη­μα για μια στιγ­μή ελευθερίας.

Υπάρ­χει κάποια ελπί­δα σε αυτό; Όχι.

Θα πάρει το Ισρα­ήλ το μάθη­μά του; Όχι.

Το Σάβ­βα­το μιλού­σαν ήδη για την εξά­λει­ψη ολό­κλη­ρων γει­το­νιών στη Γάζα, για την κατά­λη­ψη της Λωρί­δας και την τιμω­ρία της Γάζας «όπως δεν έχει τιμω­ρη­θεί ποτέ πριν». Αλλά το Ισρα­ήλ δεν έχει στα­μα­τή­σει να τιμω­ρεί τη Γάζα από το 1948, ούτε για μια στιγ­μή. Μετά από 75 χρό­νια βιαιο­πρα­γιών, το χει­ρό­τε­ρο δυνα­τό σενά­ριο την περι­μέ­νει και πάλι.

Οι απει­λές για «ισο­πέ­δω­ση της Γάζας» απο­δει­κνύ­ουν μόνο ένα πράγ­μα: Δεν έχου­με μάθει τίπο­τα. Η αλα­ζο­νεία ήρθε για να μεί­νει, παρό­λο που το Ισρα­ήλ πλη­ρώ­νει υψη­λό τίμη­μα για άλλη μια φορά.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου φέρει πολύ μεγά­λη ευθύ­νη για ό,τι συνέ­βη και πρέ­πει να πλη­ρώ­σει το τίμη­μα, αλλά δεν ξεκί­νη­σαν όλα από αυτόν και δεν θα τελειώ­σουν μετά την απο­χώ­ρη­σή του. Πρέ­πει τώρα να κλαί­με πικρά για τα ισραη­λι­νά θύμα­τα, αλλά πρέ­πει να κλαί­με και για τη Γάζα.

Τη Γάζα, οι περισ­σό­τε­ροι κάτοι­κοι της οποί­ας είναι πρό­σφυ­γες που δημιούρ­γη­σε το Ισρα­ήλ. Τη Γάζα, η οποία δεν γνώ­ρι­σε ποτέ ούτε μια μέρα ελευθερίας».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο