Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άχεντ Ταμίμι: Αντίσταση μέχρις ότου τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Η Άχεντ Ταμί­μι, η έφη­βη Παλαι­στί­νια η οποία πέρα­σε οκτώ μήνες στη φυλα­κή διό­τι είχε χει­ρο­δι­κή­σει ενα­ντί­ον δύο Ισραη­λι­νών στρα­τιω­τών, επει­σό­διο που κατα­γρά­φη­κε σε βίντεο και έκα­νε τη 17χρονη σε ηρω­ί­δα για τους Παλαι­στί­νιους, δήλω­σε ότι θέλει να σπου­δά­σει νομι­κά για να μπο­ρέ­σει να συνε­χί­σει τη μάχη της κατά της ισραη­λι­νής κατο­χής της Δυτι­κής Όχθης.

Η Άχεντ και η μητέ­ρα της, η οποία είχε επί­σης φυλα­κι­στεί μετά το επει­σό­διο του Δεκεμ­βρί­ου του 2017, απο­φυ­λα­κί­στη­καν χθες και μετα­φέρ­θη­καν από τις ισραη­λι­νές αρχές στο χωριό τους Νάμπι Σάλεχ στην Δυτι­κή Όχθη, όπου διαμένουν.


Η 17χρονη κοπέ­λα με δάκρυα στα μάτια φίλη­σε τα μέλη της οικο­γέ­νειάς της και τους υπο­στη­ρι­κτές της που την υπο­δέ­χθη­καν. Στη συνέ­χεια ο πατέ­ρας της Μπά­σεμ συνό­δευ­σε την κόρη του ως το σπί­τι τους υπό τις φωνές του πλή­θους: «Θέλου­με να ζού­με ελεύθεροι!».

Αργό­τε­ρα η Άχεντ παρα­χώ­ρη­σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου μπρο­στά από ένα γυμνό δέντρο τα κλα­διά του οποί­ου είχαν το σχή­μα σφε­ντό­νας, ο κορ­μός του ήταν καλυμ­μέ­νος με την παλαι­στι­νια­κή μαντί­λα και υπήρ­χε ένα λάστι­χο αυτο­κι­νή­του στη βάση του.

«Θα συνε­χί­σω τις πανε­πι­στη­μια­κές μου σπου­δές και θα σπου­δά­σω νομι­κά για να μπο­ρέ­σω να υπε­ρα­σπι­στώ τον παλαι­στι­νια­κό σκο­πό σε όλα τα διε­θνή φόρα και να μπο­ρέ­σω να εκπρο­σω­πή­σω τους κρα­τού­με­νους», εξή­γη­σε η νεαρή.

«Η φυλα­κή μου δίδα­ξε πολ­λά πράγ­μα­τα. Κατά­φε­ρα να βρω τον σωστό τρό­πο να περά­σω το μήνυ­μα της πατρί­δας μου», τόνισε.

«Η αντί­στα­ση θα συνε­χι­στεί μέχρις ότου τερ­μα­τι­στεί η κατο­χή», υπο­γράμ­μι­σε η Άχεντ, η οποία δήλω­σε χαρού­με­νη που ξανα­βρή­κε την οικο­γέ­νειά της, όμως πρό­σθε­σε ότι «αυτή την ευτυ­χία την κατα­στρέ­φει το γεγο­νός ότι υπάρ­χουν ακό­μη (Παλαι­στί­νιοι) κρατούμενοι».

Φορώ­ντας ένα μαύ­ρο μπλου­ζά­κι και με την παλαι­στι­νια­κή μαντί­λα, σύμ­βο­λο της αντί­στα­σης, στους ώμους της, η Άχεντ αρνή­θη­κε να δεχθεί ερω­τή­σεις από Ισραη­λι­νούς δημο­σιο­γρά­φους κατη­γο­ρώ­ντας τους ότι κάλυ­ψαν με άδι­κο τρό­πο την υπό­θε­σή της.

ahed1

Πριν τη συνέ­ντευ­ξη Τύπου η 17χρονη επι­σκέ­φθη­κε το σπί­τι συγ­γε­νών της που έχα­σαν ένα μέλος της οικο­γέ­νειάς τους από τα πυρά Ισραη­λι­νών στρα­τιω­τών. Επί­σης κατέ­θε­σε λου­λού­δια στον τάφο του Παλαι­στί­νιου ηγέ­τη Γιά­σερ Αρα­φάτ στη Ραμά­λα όπου συνα­ντή­θη­κε με τον Παλαι­στί­νιο πρό­ε­δρο Μαχ­μούντ Αμπάς.

Ο Αμπάς την χαρα­κτή­ρι­σε «υπό­δειγ­μα της παλαι­στι­νια­κής μάχης για την ελευ­θε­ρία, την ανε­ξαρ­τη­σία και τη δημιουρ­γία του δικού μας κράτους».

«Η λαϊ­κή, ειρη­νι­κή αντί­στα­ση είναι το καλύ­τε­ρο όπλο για να αντι­με­τω­πί­σου­με την αλα­ζο­νεία της κατο­χής και για να δεί­ξου­με τη βαρ­βα­ρό­τη­τά της στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Άχεντ προ­έρ­χε­ται από μια οικο­γέ­νεια γνω­στή για τη μάχη της κατά της ισραη­λι­νής κατο­χής και πριν το γνω­στό συμ­βάν είχε εμπλα­κεί σε πολ­λά επει­σό­δια με Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες, κάποια από τα οποία είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου.

ahed2

Οι Παλαι­στί­νιοι τη θεω­ρούν υπό­δειγ­μα θάρ­ρους μπρο­στά στις παρα­βιά­σεις των Ισραη­λι­νών στα κατε­χό­με­να παλαι­στι­νια­κά εδά­φη. Αντί­θε­τα, πολ­λοί Ισραη­λι­νοί βλέ­πουν στη νεα­ρή γυναί­κα ένα παρά­δειγ­μα για το πώς οι Παλαι­στί­νιοι διδά­σκουν στα παι­διά τους το μίσος.

Η δίκη της 17χρονης σε στρα­το­δι­κείο είχε μεγά­λη κάλυ­ψη από τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, με τον Παλαι­στί­νιο πρό­ε­δρο Μαχ­μούντ Αμπάς να χαι­ρε­τί­ζει προ­σω­πι­κά το θάρ­ρος της.

«Υπήρ­χε αυτή η συμ­βο­λι­κή εικό­να ενός παι­διού να αντι­με­τω­πί­ζει έναν υπε­ρε­ξο­πλι­σμέ­νο Ισραη­λι­νό στρα­τιώ­τη μπρο­στά από το σπί­τι του. Και το γεγο­νός ότι κατα­δι­κά­στη­κε σε μια τόσο βαριά ποι­νή προ­κά­λε­σε την προ­σο­χή», σχο­λί­α­σε η Γιά­ρα Χαουά­ρι, Παλαι­στί­νια ακτι­βί­στρια και φίλη της οικο­γέ­νειας Ταμίμι.

ahed3

Στην Άχεντ επι­βλή­θη­κε ποι­νή (οκτώ μήνες φυλά­κι­ση) σχε­δόν ίση με αυτή στην οποία κατα­δι­κά­στη­κε ο Ισραη­λι­νός στρα­τιώ­της Ελόρ Αζα­ριά (εννέα μήνες φυλά­κι­ση), ο οποί­ος σκό­τω­σε έναν Παλαι­στί­νιο δρά­στη ο οποί­ος κει­τό­ταν τραυ­μα­τι­σμέ­νος στο έδα­φος χωρίς να απο­τε­λεί κίνδυνο.

«Δεν μπο­ρείς να πάρεις μια μικρή τρο­μο­κρά­τισ­σα και να την κάνεις ηρω­ί­δα, όμως αυτό ακρι­βώς κάνα­με», σχο­λί­α­σε ο Ορέν Χάζα βου­λευ­τής του δεξιού κόμ­μα­τος Λικούντ του Ισραη­λι­νού πρω­θυ­πουρ­γού Μπε­νια­μίν Νετανιάχου.

«Είναι επι­κίν­δυ­νη», υπο­στη­ρί­ζει, εκτι­μώ­ντας ότι μια ημέ­ρα οι κλω­τσιές και τα χτυ­πή­μα­τα μπο­ρούν να μετα­τρα­πούν σε επί­θε­ση με μαχαί­ρι. «Οι περισ­σό­τε­ροι Ισραη­λι­νοί θα σας πουν ότι θα ήθε­λαν να τη δουν στη φυλα­κή για 20 χρό­νια», τόνισε.

ahed4

Για τους υπέρ­μα­χους των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των η υπό­θε­ση της Άχεντ επέ­τρε­ψε να έρθουν στο φως οι πρα­κτι­κές των ισραη­λι­νών στρα­το­δι­κεί­ων και το ιδιαί­τε­ρα υψη­λό ποσο­στό κατα­δι­κών τους, 99% για τους Παλαιστίνιους.

«Η Άχεντ Ταμί­μι θα αφε­θεί ελεύ­θε­ρη, όμως εκα­το­ντά­δες παι­διά Παλαι­στι­νί­ων παρα­μέ­νουν πίσω από τα κάγκε­λα και δεν χαί­ρουν καμί­ας προ­σο­χής», είχε δηλώ­σει ο διευ­θυ­ντής του Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των (HRW) στο Ισρα­ήλ Όμαρ Σακίρ, καταγ­γέλ­λο­ντας «την ενδη­μι­κή κακο­με­τα­χεί­ρι­ση» των ανη­λί­κων στο ισραη­λι­νό σύστημα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο