Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έγκλημα! Έντεκα γυπαετοί δηλητηριασμένοι στην περιοχή του φαραγγιού της Κλεισούρας

Σε μια πολύ σοβα­ρή απο­κά­λυ­ψη προ­χώ­ρη­σε χθες σε ανα­κοί­νω­ση της η Ελλη­νι­κή Ορνι­θο­λο­γι­κή Εται­ρεία κάνο­ντας λόγο για δηλη­τη­ρί­α­ση 11 γυπα­ε­τών στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του φαραγ­γιού της Κλει­σού­ρας Αρά­κυν­θου στο Μεσο­λόγ­γι και εκφρά­ζει φόβους για κίν­δυ­νο κατάρ­ρευ­σης του πλη­θυ­σμού των μεγά­λων όρνε­ων που έχουν βασι­κό ρόλο στη ζωι­κή αλυ­σί­δα. Από τα 11 μεγά­λα πτη­νά, τα 9 είναι νεκρά.

Όπως ανα­φέ­ρει στην ανα­κοί­νω­ση, έντε­κα γυπα­τε­τοί (προ­στα­τευό­με­νο και κρι­σί­μως απει­λού­με­νο είδος γύπα) εντο­πί­στη­καν κατά τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες δηλη­τη­ρια­σμέ­να στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του φαραγ­γιού της Κλει­σού­ρας, στο Εθνι­κό Πάρ­κο Λιμνο­θα­λασ­σών Μεσο­λογ­γί­ου — Αιτω­λι­κού. Πρό­κει­ται για το σοβα­ρό­τε­ρο περι­στα­τι­κό δηλη­τη­ρί­α­σης που έχει κατα­γρα­φεί στη χώρα, μετά από αυτό στα Στε­νά του Νέστου το 2012, και το μεγα­λύ­τε­ρο επι­βε­βαιω­μέ­νο όσον αφο­ρά στα Όρνια.

Εννιά (9) Όρνια βρέ­θη­καν νεκρά, ύστε­ρα από συνερ­γα­σία του Φορέα Δια­χεί­ρι­σης Λιμνο­θά­λασ­σας Μεσο­λογ­γί­ου και Ακαρ­να­νι­κών Ορέ­ων με την Ελλη­νι­κή ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εται­ρεία, ενώ άλλα δύο περι­συλ­λέ­χθη­καν από στε­λέ­χη του Φορέα Δια­χεί­ρι­σης και Θηρο­φύ­λα­κα του Κυνη­γε­τι­κού Συλ­λό­γου Μεσο­λογ­γί­ου και στάλ­θη­καν στον Σύλ­λο­γο Προ­στα­σί­ας & Περί­θαλ­ψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, όπου και αναρ­ρώ­νουν, δεί­χνο­ντας σημά­δια ανά­καμ­ψης από τη δηλη­τη­ρί­α­ση. Ανά­με­σα στα θύμα­τα δηλη­τη­ρί­α­σης περι­λαμ­βά­νε­ται και ένα Όρνιο που έφε­ρε ετι­κέ­τα σήμαν­σης φτε­ρών και είχε δακτυ­λιω­θεί στο Ισρα­ήλ το 2015. Έκτο­τε είχε παρα­τη­ρη­θεί αρκε­τές φορές στη Βουλ­γα­ρία, ενώ στην περιο­χή του Μεσο­λογ­γί­ου παρα­τη­ρή­θη­κε για πρώ­τη φορά τον Δεκέμ­βριο του 2018.

Τους νεκρούς γύπες περι­συ­νέλ­λε­ξαν στε­λέ­χη του Φορέα Δια­χεί­ρι­σης Λιμνο­θά­λασ­σας Μεσο­λογ­γί­ου — Ακαρ­να­νι­κών Ορέ­ων, προ­κει­μέ­νου να στα­λούν στο Κέντρο Κτη­νια­τρι­κών Ιδρυ­μά­των Αθη­νών για τοξι­κο­λο­γι­κή ανά­λυ­ση, αλλά και για να απο­φευ­χθούν περαι­τέ­ρω δηλητηριάσεις.

Η ανη­συ­χία για την τύχη των υπό­λοι­πων Όρνιων της περιο­χής είναι έντο­νη και ο κίν­δυ­νος για την κατάρ­ρευ­ση του τοπι­κού πλη­θυ­σμού γυπών παρα­μέ­νει. Η αποι­κία Όρνιων της Κλει­σού­ρας, μαζί με αυτή των Ακαρ­να­νι­κών, είναι οι μόνες που έχουν απο­μεί­νει στη Δυτι­κή Ελλά­δα και οι μεγα­λύ­τε­ρες ενα­πο­μεί­να­σες στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα.

Το περι­στα­τι­κό αυτό έρχε­ται σε συνέ­χεια του προ δύο ετών σοβα­ρού περι­στα­τι­κού στην ίδια περιο­χή, με συνο­λι­κά επτά (7) Όρνια θύμα­τα δηλητηρίασης.

Η παρά­νο­μη χρή­ση δηλη­τη­ρια­σμέ­νων δολω­μά­των, παρό­λο που απα­γο­ρεύ­τη­κε ορι­στι­κά το 1993, εξα­κο­λου­θεί να απο­τε­λεί μια δια­δε­δο­μέ­νη και εξαι­ρε­τι­κά επι­ζή­μια πρα­κτι­κή που βλά­πτει τη ζωή της υπαί­θρου. Σε λιγό­τε­ρο από τρεις δεκα­ε­τί­ες οι πλη­θυ­σμοί των γυπών, κυρί­ως στην Ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα, κατέρ­ρευ­σαν εξαι­τί­ας της παρά­νο­μης χρή­σης δηλη­τη­ρια­σμέ­νων δολω­μά­των, ενώ παράλ­λη­λα σημειώ­θη­καν και τοπι­κές εξα­φα­νί­σεις των ειδών αυτών. Οι γύπες παρέ­χουν σημα­ντι­κές υπη­ρε­σί­ες στην κοι­νω­νία, καθώς επι­τε­λούν τον κρί­σι­μο ρόλο του καθα­ρι­στή της υπαί­θρου από τα νεκρά ζώα, απο­τρέ­πο­ντας τη διά­δο­ση ασθε­νειών. Στην Ελλά­δα ο πλη­θυ­σμός τους έχει υπο­στεί δρα­μα­τι­κή μεί­ω­ση και όλα τα είδη γύπα της χώρας είναι απει­λού­με­να με εξαφάνιση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο