Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά — Κατάθεση ψυχιάτρου: Κακοποιητικός με το παιδί του και με τη μάνα της Καρολάιν — Στοιχεία «έπαρσης και κτητικότητας»

Τα συμπε­ρά­σμα­τά της από τη μελέ­τη της δικο­γρα­φί­ας και το δια­φαι­νό­με­νο ψυχο­λο­γι­κό προ­φίλ του Μπά­μπη Ανα­γνω­στό­που­λου κατέ­θε­σε στο Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο η Άλκη­στις Ηγου­με­νά­κη, για­τρός, ψυχί­α­τρος, ψυχο­λό­γος και ψυχοθεραπεύτρια.

Η μάρ­τυ­ρας, η οποία έχει προ­τα­θεί από την πολι­τι­κή αγω­γή, ανα­φέρ­θη­κε σε στοι­χεία «έπαρ­σης και κτη­τι­κό­τη­τας» που εντο­πί­ζο­νται στον κατη­γο­ρού­με­νο, ο οποί­ος, κατά την άπο­ψή της, φέρει πολ­λά χαρα­κτη­ρι­στι­κά ψυχο­πα­θη­τι­κής ή αντι­κοι­νω­νι­κής δια­τα­ρα­χής, που μπο­ρεί να οδη­γή­σουν σε εκρή­ξεις θυμού. «Υπάρ­χει έπαρ­ση και ναρ­κισ­σι­στι­κή δια­τα­ρα­χή, δηλα­δή προ­κύ­πτει ένα αίσθη­μα μεγα­λεί­ου από τον έλεγ­χο της σχέ­σης αλλά και έλλει­ψη ενσυ­ναί­σθη­σης. Το βλέ­που­με όταν δολο­φο­νεί τη μητέ­ρα του παι­διού του χωρίς να ενδια­φερ­θεί για το ότι θα πονέ­σει το παι­δί του, όταν τοπο­θε­τεί το παι­δί δίπλα στο άψυ­χο σώμα της μητέ­ρας. Είναι μία πολύ βάρ­βα­ρη κίνη­ση που συνα­ντά­με στους πολέ­μους. Τα μωρά έχουν οπτι­κά και δερ­μα­τι­κά ερε­θί­σμα­τα. Όταν σκο­τώ­νει τον σκύ­λο, για­τί το ζώο ήταν και του παι­διού. Το βλέ­που­με, επί­σης, από τον τρό­πο που αντι­με­τω­πί­ζει τη μητέ­ρα της Κάρο­λαϊν, πώς την προ­σεγ­γί­ζει στην κηδεία. Μια μάνα που πονά­ει την προ­στα­τεύ­ου­με, δεν τη βάζου­με να πλη­ρώ­νει φέρε­τρα. Το βλέ­που­με, επί­σης, από τον τρό­πο που κρα­τά­ει το παι­δί στην κηδεία, 9 μηνών, για τέσ­σε­ρις ώρες σε μία κηδεία που, απ’ ότι ενη­με­ρώ­θη­κα, το φέρε­τρο άνοι­ξε κάποια στιγ­μή. Δεν χρεια­ζό­ταν να είναι εκεί», τόνι­σε η μάρ­τυ­ρας. Όπως σημεί­ω­σε, όλα αυτά τα στοι­χεία δηλώ­νουν ψυχο­πα­θη­τι­κή προ­σω­πι­κό­τη­τα: «Επί­σης, βλέ­που­με μια ανα­ζή­τη­ση του θαυ­μα­σμού των άλλων. Βρή­κε μια ανή­λι­κη κοπέ­λα, πετού­σε με το ελι­κό­πτε­ρο πάνω από το σχο­λείο. Αυτά δεν είναι σοβα­ρά πράγ­μα­τα που ψάχνει ένας άνθρω­πος για να φτιά­ξει μια σοβα­ρή σχέση».

Η μάρ­τυ­ρας μίλη­σε για τον τρό­πο με τον οποίο ο 34χρονος αντι­με­τώ­πι­σε την απόρ­ρι­ψη και την πρό­θε­ση της γυναί­κας του να χωρίσουν.

Πρό­ε­δρος: Το αίσθη­μα της απόρ­ρι­ψης μπο­ρεί να πυρο­δο­τή­σει επι­θε­τι­κό­τη­τα σε σημείο ανε­ξέ­λεγ­κτο, έχει την ίδια ικα­νό­τη­τα να τιθα­σεύ­σει τα συναι­σθή­μα­τά του;

Μάρ­τυ­ρας: Μπο­ρεί κάποιος να το χει­ρι­στεί αν το επι­θυ­μεί. Μπο­ρεί να το ελέγ­ξει, αλλά υπάρ­χει η τάση εκδί­κη­σης. Το μέγε­θος της εκδί­κη­σης εναλλάσσεται.

Κατά τη γνώ­μη της ψυχιά­τρου, δεν δια­κρί­νε­ται πανι­κός από τον κατη­γο­ρού­με­νο, αλλά μόνο χει­ρι­σμός ακό­μη και με το κορι­τσά­κι του. «Βλέ­πω την τάση να χρη­σι­μο­ποιεί το παι­δί. Είναι κακο­ποί­η­ση να το βάζει πάνω στην άψυ­χη μητέ­ρα και να κάθε­ται τέσ­σε­ρις ώρες στην κηδεία της. Το παι­δί αντι­λαμ­βά­νε­ται κάτι. Η σκέ­ψη είναι: “Δεν με ενδια­φέ­ρει αν πονά­ει. Δεν με ενδια­φέ­ρει αν το παι­δί καί­γε­ται από τον ήλιο, είναι η προ­έ­κτα­ση μου, είναι δικό μου, μου, μου. Δεν με ενδια­φέ­ρει”. Δεν τον ένοια­ζε τίπο­τα. Λεί­πει από­λυ­τα το συναί­σθη­μα. Που­θε­νά, ούτε για τη γυναί­κα του ούτε για το παι­δί του ούτε για το σκύ­λο», είπε η μάρτυρας.

Όσον αφο­ρά την Καρο­λάιν, η μάρ­τυ­ρας ανέ­φε­ρε πως εντο­πί­ζει στοι­χεία κατά­θλι­ψης, φαι­νό­με­νο που ‑όπως επε­σή­μα­νε- είναι συχνό σε νέες μητέ­ρες που δεν έχουν υποστήριξη.

Πρό­ε­δρος: Για την προ­σω­πι­κό­τη­τά της τι μπο­ρεί­τε να πείτε;

Μάρ­τυ­ρας: Είχε αρχί­σει να νιώ­θει την πίε­ση αλλά είχε αδυ­να­μία στο να αντι­με­τω­πί­σει την κρί­ση. Αν μπο­ρού­σε να μιλή­σει με κάποιους ανθρώ­πους, στη μητέ­ρα της, στους φίλους της, ίσως να είχε προ­στα­τευ­θεί, να βοη­θη­θεί. Φοβό­ταν να κάνει αυτό το βήμα.

Πρό­ε­δρος: Για­τί δεν τα έλε­γε που­θε­νά, πιστεύετε;

Μάρ­τυ­ρας: Θεω­ρώ ότι οι γονείς της δεν συμ­φω­νού­σαν με τη σχέ­ση. Απλά την επέ­τρε­ψαν. Γι’ αυτό και είχε δισταγμό…

Πρό­ε­δρος: Αυτό πού το ξέρετε;

Μάρ­τυ­ρας: Μου το είπε η μητέ­ρα της Καρο­λάιν. Θεω­ρού­σαν ότι είναι πολύ μικρή, ότι δεν είναι έτοι­μη για τέτοια. Για αυτό τα έκρυ­βε από τους γονείς της και παντρεύ­τη­κε κρυ­φά στην Πορ­το­γα­λία. Δεν το ήθε­λαν ακό­μα, δεν είχαν κάτι κατά του κατη­γο­ρου­μέ­νου. Φαντά­ζο­μαι ότι αυτός ήταν ο λόγος που η Κάρο­λαϊν δεν ήθε­λε να μιλήσει.

Στην αρχή της δια­δι­κα­σί­ας η υπε­ρά­σπι­ση κατέ­θε­σε ένστα­ση στο δικα­στή­ριο με στό­χο να μη ληφθεί υπό­ψη η κατά­θε­ση της μάρ­τυ­ρα Ελέ­νης Μυλω­νο­πού­λου, καθώς, όπως ανα­φέ­ρουν οι συνή­γο­ροι του πιλό­του, δεν έχει την ιδιό­τη­τα της ψυχο­λό­γου και δεν μπο­ρεί να ερμη­νεύ­σει συμπε­ρι­φο­ρές, ενώ έχει υπο­πέ­σει σε αντιφάσεις.

Η δίκη συνεχίζεται

Κων­στα­ντί­νος Θεο­τό­κης: «Αγά­πη παράνομη»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο