Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση γελοιογραφίας «Sweet Europe» στο Μετρό Συντάγματος

Μετά την επι­τυ­χη­μέ­νη έκθε­ση γελοιο­γρα­φί­ας «Μετέ­ω­ρο Βήμα», που παρου­σιά­στη­κε πέρυ­σι στον εκθε­σια­κό χώρο του Μετρό Συντάγ­μα­τος, η Λέσχη Ελλή­νων Γελοιο­γρά­φων επι­στρέ­φει για δεύ­τε­ρη χρο­νιά στον ίδιο χώρο με μια νέα έκθε­ση. Θέμα της η Ευρώ­πη των λαών και τίτλος της «Sweet Europe»- «Γλυ­κειά Ευρώ­πη». Τα εγκαί­νια θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν την Τρί­τη 16 Μαΐ­ου, στις 20.00, από τον πρό­ε­δρο της Βου­λής, Νίκο Βούτση.

Οι επι­σκέ­πτες, εκτός από τα έργα 29 Ελλή­νων γελοιο­γρά­φων, θα έχουν την ευκαι­ρία να δουν και τις γελοιο­γρα­φί­ες 28 σημα­ντι­κών Βρε­τα­νών σκι­τσο­γρά­φων που δημο­σιεύ­ουν στις μεγα­λύ­τε­ρες εφη­με­ρί­δες του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου. Αφορ­μή φυσι­κά το… Brexit αλλά και όλα όσα συμ­βαί­νουν στις μέρες μας στη γηραιά ήπειρο.

«Η κρί­ση και το άδη­λο μέλ­λον της Ευρώ­πης είτε ως οικο­νο­μι­κής Ένω­σης, είτε ως ευρω­παϊ­κής κουλ­τού­ρας, αφο­ρά ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρο τμή­μα των λαών της. Ο φασι­σμός, η ξενο­φο­βία, η ανερ­γία, η ανι­σό­τη­τα, είναι ζητή­μα­τα που απα­σχο­λούν καθη­με­ρι­νά τους πολί­τες της. Η Ευρώ­πη κλυ­δω­νί­ζε­ται, και οι τριγ­μοί της κοι­νω­νί­ας και των αξιών της επη­ρε­ά­ζουν και την παγκό­σμια κοι­νό­τη­τα. Στις 150 γελοιο­γρα­φί­ες που εκτί­θε­νται συνο­λι­κά, απο­τυ­πώ­νε­ται αυτό ακρι­βώς το θολό πολι­τι­κό τοπίο με το μελά­νι αλλά και το χιού­μορ των γελοιο­γρά­φων. Χιού­μορ που θέτει ερω­τή­μα­τα στους επι­σκέ­πτες για την τρο­χιά που έχουν μπει οι ζωές μας σε αυτήν την τόσο ταραγ­μέ­νη “γλυ­κιά Ευρώ­πη”» ανα­φέ­ρουν οι διοργανωτές.

Η έκθε­ση θα λει­τουρ­γή­σει από την Κυρια­κή 14 έως και την Κυρια­κή 21 Μαΐ­ου, καθη­με­ρι­νά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βρά­δυ. Κάθε μέρα θα βρί­σκο­νται στο χώρο μέλη της Λέσχης Ελλή­νων Γελοιο­γρά­φων για να ενη­με­ρώ­νουν και να ξενα­γούν το κοινό.

Συμ­με­τέ­χουν, από τη Λέσχη Ελλή­νων Γελοιο­γρά­φων (www.cartoonists.gr) οι: Τάσος Ανα­στα­σί­ου, Κώστας Βλά­χος, Δημή­τρης Γεωρ­γο­πά­λης, Κώστας Γρη­γο­ριά­δης, Σπύ­ρος Δερ­βε­νιώ­της, Dranis, Πάνος Ζάχα­ρης, Πέτρος Ζερ­βός, John Antono, Γιάν­νης Ιωάν­νου, Μιχά­λης Κου­ντού­ρης, Ηλί­ας Μακρής, Πάνος Μαρα­γκός, Πανα­γιώ­της Μήλας, Βασί­λης Μητρό­που­λος (Bas.), Κώστας Μητρό­που­λος, Πανα­γιώ­της Μητσο­μπό­νος, Έφη Ξένου, Σπύ­ρος Ορνε­ρά­κης, Βασί­λης Παπα­γε­ωρ­γί­ου, Βαγ­γέ­λης Παυ­λί­δης, Ανδρέ­ας Πετρου­λά­κης, Κων­στα­ντί­νος Ρουγ­γέ­ρης, Soloup, Soter, Στά­θης (Σταυ­ρό­που­λος), Μαρία Τζα­μπού­ρα, Δημή­τρης Χαν­τζό­που­λος και Βαγ­γέ­λης Χερουβείμ.

Από τη Μεγά­λη Βρε­τα­νία: Terry Anderson, Nathan Ariss, Sally Artz, Jeremy Banx, Rupert Besley, Andrew Birch, Steve Bright (“Brighty”), Dave Brown, Matthew Buck, Andy Davey, Peter Dredge, Noel Ford, Jonesy (Steve Jones), Chris Madden, Glenn Marshall, The _Surreal_McCoy, Fran Orford, Ken Pyne, Royston Robertson, Martin Rowson, William Rudling, Tim Ruscoe, Liam Higgins Saunders, Peter Schrank, Bill Stott, Mike Turner, Colin Whittock και Kipper Williams.

Η συμ­με­το­χή των Βρε­τα­νών γελοιο­γρά­φων απο­τε­λεί μία πρώ­τη προ­σπά­θεια της Λέσχης Ελλή­νων Γελοιο­γρά­φων να φέρει σε επα­φή το ελλη­νι­κό κοι­νό με γελοιο­γρά­φους από την υπό­λοι­πη Ευρώ­πη αλλά και να προ­βά­λει την ελλη­νι­κή γελοιο­γρα­φία εκτός Ελλάδος.

Βασι­κός σκο­πός και στό­χος της λέσχης είναι η δημιουρ­γία Μου­σεί­ου Γελοιο­γρα­φί­ας και σκί­τσου στην Ελλά­δα, στο χώρο που έχει δια­τε­θεί από τη Βου­λή των Ελλή­νων στο κτί­ριο του καπνεργοστασίου.

Η έκθε­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται χάρη στη συμ­βο­λή και υπο­στή­ρι­ξη της Βου­λής των Ελλή­νων, της Περι­φέ­ρειας Αττι­κής, της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. καθώς και του Μορ­φω­τι­κού Ιδρύ­μα­τος της Ένω­σης Συντα­κτών Ημε­ρη­σί­ων Εφη­με­ρί­δων Αθηνών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο