Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση “200+”, «Προς Επισκευήν Ολομελείας ‑μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα».

Συμ­με­τέ­χο­ντας στις εκδη­λώ­σεις για τα 200 χρό­νια από την Ελλη­νι­κή Επα­νά­στα­ση, το Επι­με­λη­τή­ριο Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δας, αντι­λαμ­βά­νε­ται (αντι­με­τω­πί­ζει) το γεγο­νός ως μια ευκαι­ρία ανα­στο­χα­σμού του εθνι­κού παρελ­θό­ντος με το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο στο μέλλον.

Η συγκε­κρι­μέ­νη δρά­ση (200 +), φιλο­ξε­νεί­ται στον Πολι­τι­στι­κό χώρο «Μελί­να» του Δήμου Αθη­ναί­ων, στο Θησείο, και στον εκθε­σια­κό χώρο του Φιλο­λο­γι­κού Συλ­λό­γου «Παρ­νασ­σός», στην Πλα­τεία Καρύτση.
Η έκθε­ση, στην οποία συμ­με­τέ­χουν 117 εικα­στι­κοί καλ­λι­τέ­χνες, με 151 έργα, μετά από ανοι­χτή πρό­σκλη­ση ενδια­φέ­ρο­ντος και επι­λο­γή από την αιρε­τή Επι­τρο­πή Κρί­σε­ων του ΕΕΤΕ
, περι­λαμ­βά­νει όλες τις σύγ­χρο­νες μορ­φές έκφρα­σης (ζωγρα­φι­κή, γλυ­πτι­κή, χαρα­κτι­κή, video, φωτο­γρα­φία, εγκα­τα­στά­σεις, κ.λπ.) και έχει ως στό­χο την απο­τύ­πω­ση την σύγ­χρο­νης καλ­λι­τε­χνι­κής δημιουρ­γί­ας με άξο­να το μεί­ζον αυτό γεγο­νός του νέου ελλη­νι­κού κράτους.

«…
🔹 200 χρό­νια μετά την επα­νά­στα­ση γινό­μα­στε μάρ­τυ­ρες της ανα­κύ­κλω­σης στε­ρε­ο­τύ­πων και παγιω­μέ­νων αντι­λή­ψε­ων. Ποια μπο­ρεί να είναι σήμε­ρα η απά­ντη­σή μας, η πρό­τα­σή μας, απέ­να­ντι, όχι μόνο στους συνα­δέλ­φους του παρελ­θό­ντος που λόγω παραγ­γε­λιών εργά­σθη­καν πάνω σε συγκε­κρι­μέ­νες εθνο­κε­ντρι­κές οπτι­κές την Επα­νά­στα­ση, αλλά σε όσα το επί­ση­μο εθνι­κό αφή­γη­μα και η κατευ­θυ­νό­με­νη θεσμι­κή μνή­μη επέ­βα­λε και ανα­κύ­κλω­σε, παρά τις ιστο­ριο­γρα­φι­κές μετα­το­πί­σεις του 20ου αιώ­να και των αρχών του 21ου, στο διά­στη­μα αυτών των 200 χρόνων.
🔹 Επι­δί­ω­ξή μας είναι να φέρου­με στο φως, να απο­τυ­πώ­σου­με όσα απο­σιω­πή­θη­καν, στρε­βλώ­θη­καν, κατα­δι­κά­στη­καν στη λήθη. Να συμπλη­ρώ­σου­με την εικό­να απα­ντώ­ντας σε καί­ρια ερω­τή­μα­τα που αφο­ρούν την Επα­νά­στα­ση του 21, και τα χρό­νια που ακο­λού­θη­σαν, μέχρι σήμερα.
🔹 Να απο­τυ­πώ­σου­με, στα γενι­κά πλαί­σια του εισα­γω­γι­κού σημειώ­μα­τος, μιαν αλη­θι­νή εικό­να ‑εθνι­κό είναι ότι είναι αλη­θές, έλε­γε ο Δ. Σολω­μός- για τους αγώ­νες του ελλη­νι­κού λαού στη δια­χρο­νία, πάντο­τε με πρό­ταγ­μα την ελευθερία.

🔹 Να κατα­δυ­θού­με στο παρελ­θόν, να στα­θού­με κρι­τι­κά, αιρε­τι­κά ίσως κάποιες στιγ­μές και ψύχραι­μα ως κοι­νω­νι­κοί φορείς, παρα­γω­γοί και δημιουρ­γοί, να εκφρά­σου­με ένα δια­φο­ρε­τι­κό ιδε­ο­λο­γι­κό και κοι­νω­νι­κό σχή­μα, που ο καλ­λι­τέ­χνης μπο­ρεί και νομι­μο­ποιεί­ται να ιστο­ρή­σει χωρίς κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κές και ιδε­ο­λη­πτι­κές δεσμεύσεις.
🔹 Να συμ­βάλ­λου­με με τον τρό­πο αυτό στην εθνι­κή αυτο­γνω­σία που είναι απα­ραί­τη­τη στο δρό­μο για την τρί­τη εκα­το­ντα­ε­τία του Νέου Ελλη­νι­κού Κρά­τους, σε συν­θή­κες τόσο δια­φο­ρε­τι­κές όσο και όμοιες με αυτές του νεα­ρού κρά­τους του 1827.
🔹 Να ανα­στο­χα­στού­με για τα 200 αυτά χρό­νια του εθνι­κού παρελ­θό­ντος με το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο στο μέλ­λον. Να ανα­ρω­τη­θού­με εντέ­λει για το ποιαν Ελλά­δα θέλουμε»

Συμ­με­τέ­χουν οι καλ­λι­τέ­χνες (… ακο­λου­θεί ονο­μα­στι­κός κατάλογος)

PDF Logo

ΕΚΘΕΣΗ 1821_200+ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ℹ️  Η έκθε­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί 17 Δεκεμ­βρί­ου 2021 – 16 Ιανουα­ρί­ου 2022
Ταυ­τό­χρο­να σε δύο χώρους: Στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο «Μελί­να» του Δήμου Αθη­ναί­ων,
Ηρα­κλει­δών 66 Θησείο, (Μετρό Κερα­μει­κός) σε συν­διορ­γά­νω­ση με τον ΟΠΑΝΔΑ και στον Φιλο­λο­γι­κό Σύλ­λο­γο «Παρ­νασ­σός», πλα­τεία Καρύ­τση 8, (μετρό Σύνταγ­μα), υπό την αιγί­δα του.

ℹ️  Ώρες λει­τουρ­γί­ας: Τρί­τη – Παρα­σκευή : 11:00–19:00
Σάβ­βα­το & Κυρια­κή : 10:00–15:00 — Δευ­τέ­ρα κλειστά
(η είσο­δος θα γίνε­ται σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες του ΕΟΔΥ)
🎫  ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο