Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για τα πύρινα μέτωπα σε Βοιωτία, Εύβοια, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα

Έκτα­κτη διϋ­πουρ­γι­κή σύσκε­ψη πραγ­μα­το­ποιεί­ται αυτή την ώρα στο υπουρ­γείο Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας για την έκρυθ­μη κατά­στα­ση που έχει δημιουρ­γη­θεί από τις μεγά­λες πυρκαγιές.

Μετά από αίτη­μα της Ελλά­δας ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε ο Ευρω­παϊ­κός Μηχα­νι­σμός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας για ενι­σχύ­σεις από την Ε.Ε. και ήδη αντα­πο­κρί­θη­καν η Ρου­μα­νία και η Κύπρος, ενώ το βρά­δυ ανα­μέ­νο­νται 56 Ρου­μά­νοι πυρο­σβέ­στες με 10 οχή­μα­τα και δύο αερο­σκά­φη air tractor από την Κύπρο.

Τέσ­σε­ρα τα πύρι­να μέτω­πα που βρί­σκο­νται σε εξέλιξη:

Στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, η φωτιά μαί­νε­ται στις περιο­χές βορεί­ως του οικι­σμού Νίψα και στους οικι­σμούς Δορί­σκος και Μονα­στη­ρά­κι. Ήδη έχουν εκκε­νω­θεί 13 οικι­σμοί για την ασφά­λεια των πολι­τών. Στην πυρ­κα­γιά επι­χει­ρούν αυτή τη στιγ­μή 214 πυρο­σβέ­στες, 11 πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα, 59 οχή­μα­τα, 10 αερο­σκά­φη και 7 ελικόπτερα.

Στον Πρό­δρο­μο Βοιω­τί­ας, το μέτω­πο των επι­χει­ρή­σε­ων βρί­σκε­ται στο ανα­το­λι­κό τμή­μα της Παρα­λί­ας Σαρά­ντη και επι­χει­ρούν 74 πυρο­σβέ­στες, 6 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμή­μα­των, 19 οχή­μα­τα και 2 ελι­κό­πτε­ρα. Κατά τη διάρ­κεια της επι­χεί­ρη­σης κατά­σβε­σης, εντο­πί­στη­κε ηλι­κιω­μέ­νος περί­που 80 ετών μέσα στο μαντρί χωρίς τις αισθή­σεις του. Η αιτία θανά­του θα δια­πι­στω­θεί από την ιατρο­δι­κα­στι­κή έκθεση.

Στα Ψαχνά Ευβοί­ας, η πυρ­κα­γιά εξε­λίσ­σε­ται μετα­ξύ των περιο­χών Προ­φή­της Ηλί­ας Ψαχνών και Αρτά­κης. Επι­χει­ρούν 92 πυρο­σβέ­στες, 3 πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα, 30 οχή­μα­τα, 3 αερο­σκά­φη και 2 ελι­κό­πτε­ρα. 19 Γάλ­λοι πυρο­σβέ­στες με 4 οχή­μα­τα συν­δρά­μουν τις ελλη­νι­κές δυνά­μεις πυρόσβεσης.

Στην Άνω Δρο­σί­νη Ροδό­πης μαί­νε­ται επί­σης πυρ­κα­γιά όπου επι­χει­ρούν 15 πυρο­σβέ­στες, 6 οχή­μα­τα, και 3 αεροσκάφη.

Σύμ­φω­να και με το χάρ­τη πρό­βλε­ψης κιν­δύ­νου πυρ­κα­γιάς κατη­γο­ρί­ας 5 που εκδί­δει καθη­με­ρι­νά η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, ο μηχα­νι­σμός τίθε­ται σε κατά­στα­ση συνα­γερ­μού σε Αττι­κή, Εύβοια, Βοιω­τία, Φθιώ­τι­δα, Αργο­λί­δα, Κορινθία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο