Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι εξε­λί­ξεις στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο θα βρε­θούν, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, στο επί­κε­ντρο της συνε­δρί­α­σης του ΚΥΣΕΑ, υπό την προ­ε­δρία του πρω­θυ­πουρ­γού Αλέ­ξη Τσίπρα.

Η συνε­δρί­α­ση που ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σει στις 17:30, στο Μέγα­ρο Μαξί­μου, θα έχει ως θέμα, σύμ­φω­να με τις ίδιες πηγές, την αξιο­λό­γη­ση της κατά­στα­σης και τον συντο­νι­σμό των ενερ­γειών, σε συνέ­χεια των εξε­λί­ξε­ων στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

Ενδείξεις για έναρξη τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ — Δεν μπορεί να επιβεβαιώσει η Λευκωσία

Η Λευ­κω­σία έχει πλη­ρο­φο­ρί­ες για μετα­φο­ρά υλι­κού και εξο­πλι­σμού που σχε­τί­ζε­ται με την γεω­τρη­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, δεν είναι όμως σε θέση να επι­βε­βαιώ­σει τις πλη­ρο­φο­ρί­ες αυτές, ανέ­φε­ρε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Πρό­δρο­μος Προ­δρό­μου, απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση αν το τουρ­κι­κό πλοίο — γεω­τρύ­πα­νο «Πορ­θη­τής» έχει ξεκι­νή­σει τη γεώ­τρη­ση εντός της κυπρια­κής ΑΟΖ στα δυτι­κά της Πάφου.

Η εφη­με­ρί­δα «Φιλε­λεύ­θε­ρος» γρά­φει σήμε­ρα στο πρω­το­σέ­λι­δο θέμα της ότι η Κυπρια­κή Δημο­κρα­τία έχει σοβα­ρές ενδεί­ξεις πως η Τουρ­κία έχει αρχί­σει γεώ­τρη­ση με τον «Πορ­θη­τή» στην κυπρια­κή ΑΟΖ, στα δυτι­κά του νησιού. Οι ενδεί­ξεις αφο­ρούν τη μετα­φο­ρά τσι­μέ­ντου και λάσπης, υλι­κά που χρη­σι­μο­ποιού­νται για σκο­πούς της γεώ­τρη­σης, προσθέτει.

Σε δηλώ­σεις του στο Κυπρια­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων, ο Πρ. Προ­δρό­μου είπε ότι «παρα­κο­λου­θού­με εδώ και αρκε­τές μέρες δηλώ­σεις Τούρ­κων αξιω­μα­τού­χων και συχνά αλλη­λο­συ­γκρουό­με­νες πλη­ρο­φο­ρί­ες. Αυτές τις μέρες υπάρ­χουν πλη­ρο­φο­ρί­ες για μετα­φο­ρά υλι­κού και εξο­πλι­σμού σχε­τι­κού με γεώ­τρη­ση. Δεν είμα­στε όμως σε θέση να επι­βε­βαιώ­σου­με αυτές τις πληροφορίες».

«Εκεί­νο που ξέρου­με είναι ότι μόλις προ­χτές στη Βαλέ­τα, επτά Μεσο­γεια­κά κρά­τη — μέλη της ΕΕ κατα­δί­κα­σαν από­λυ­τα την τουρ­κι­κή παρά­νο­μη δρα­στη­ριό­τη­τα στην κυπρια­κή ΑΟΖ» συνέ­χι­σε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, στη γραμ­μή του εφη­συ­χα­σμού, αλλά και της ανα­γω­γής της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε εγγυ­η­τές των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, που προ­ω­θούν η Αθή­να και η Λευκωσία.

Μιλώ­ντας την Παρα­σκευή στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «Ανα­ντο­λού», ο Τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου ανέ­φε­ρε ότι το τουρ­κι­κό γεω­τρύ­πα­νο «Πορ­θη­τής» ξεκί­νη­σε γεώ­τρη­ση στα δυτι­κά της Κύπρου, ενώ το δεύ­τε­ρο τουρ­κι­κό γεω­τρύ­πα­νο που θα πήγαι­νε στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, κατευ­θύ­νε­ται επί­σης προς την περιοχή.

Μια μέρα νωρί­τε­ρα, διπλω­μα­τι­κές πηγές από τη Λευ­κω­σία, ανα­φε­ρό­με­νες στο ενδε­χό­με­νο έναρ­ξης της τουρ­κι­κής γεώ­τρη­σης 36 ναυ­τι­κά μίλια δυτι­κά του Ακά­μα, έλε­γαν ότι υπάρ­χουν ενδεί­ξεις και προς τις δύο κατευ­θύν­σεις, δηλα­δή ότι υπάρ­χει και δεν υπάρ­χει γεώ­τρη­ση σε εξέ­λι­ξη, χωρίς ωστό­σο να υπάρ­χει τελι­κή πληροφόρηση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο