Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έλλη Κωτσαλίδου: Αντί για πένα είχαν στα χέρια τους χειροπέδες

Λίγα λόγια για την έκδοση 

Δύο αυταρ­χι­κά καθε­στώ­τα, της τσα­ρι­κής Ρωσί­ας και της Οθω­μα­νι­κής αυτο­κρα­το­ρί­ας και κεμα­λι­κής Τουρ­κί­ας με τη ματιά δύο γιγά­ντων της λογο­τε­χνί­ας, Ντο­στο­γιέφ­σκι και Χικμέτ.

Οι δύο δημιουρ­γοί πίσω από τα κάγκε­λα δια­τη­ρού­σαν το σθέ­νος να φρο­ντί­ζουν όχι μόνο για τους συντρό­φους τους στα δεσμά αλλά και να αντι­τάσ­σο­νται, αντι­στέ­κο­νται στη «δηλη­τη­ρια­σμέ­νη» από τις  «ρίζες» της κοινωνία.

Τι περιέ­χει η έκδοση

Αν και φαί­νε­ται παρά­τολ­μη οποια­δή­πο­τε ανα­φο­ρά στους μύθους αυτούς του γρα­πτού λόγου, θα προ­σπα­θή­σου­με να προ­σεγ­γί­σου­με τις Ανα­μνή­σεις και τα Ανθρώ­πι­να Τοπία στο­χεύ­ο­ντας σε κάποιες πλευ­ρές, ιδω­μέ­νες κάτω από μια ιδιαί­τε­ρη οπτική (…)

Τα έργα όμως των δύο τόσο δια­φο­ρε­τι­κών μετα­ξύ τους δημιουρ­γών παρου­σιά­ζουν κάποιες ομοιό­τη­τες που τα κάνει να ξεχω­ρί­ζουν, ως προς το περιε­χό­με­νο, από την λοι­πή λογο­τε­χνία των φυλα­κών και εξο­ριών. Οι συγ­γρα­φείς τους δεν αρκού­νται να περι­γρά­φουν τα προ­σω­πι­κά τους βιώ­μα­τα, συναι­σθή­μα­τα και εμπει­ρί­ες από τη φυλα­κή, αλλά ενδια­φέ­ρο­νται περισ­σό­τε­ρο για τους συγκρα­τού­με­νούς τους (…)

Στη μελέ­τη αυτή ανα­δει­κνύ­ε­ται το τερά­στιο κοι­νω­νι­κό και ιστο­ρι­κό ενδια­φέ­ρον που παρου­σιά­ζουν τα δύο αυτά αρι­στουρ­γή­μα­τα, καθώς η εικό­να του κάτερ­γου απο­τε­λεί ζωντα­νή αντα­νά­κλα­ση της ρωσι­κής κοι­νω­νί­ας της επο­χής των Ανα­μνή­σε­ων και αντι­κα­το­πτρί­ζει τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τές της, ενώ η ματιά του Ναζίμ Χικ­μέτ, ξεπερ­νώ­ντας την τουρ­κι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα προ­ε­κτεί­νε­ται πάνω σε όλα τα διε­θνή προ­βλή­μα­τα της επο­χής του (…)

Βιο­γρα­φι­κό

Έλλη Κοτσα­λί­δου. Παι­δι­κά χρό­νια στο Κιλ­κίς του εμφυ­λί­ου με τραυ­μα­τι­κές ανα­μνή­σεις. Πανε­πι­στη­μια­κές σπου­δές στο Ιστο­ρι­κό Αρχαιο­λο­γι­κό τμή­μα του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών και παράλ­λη­λα στο Γαλ­λι­κό Ινστι­τού­το  σε τμή­μα ειδι­κό προ­πα­ρα­σκευα­στι­κό καθη­γη­τών Γαλ­λι­κής. Διο­ρι­σμός στη Μέση Εκπαί­δευ­ση και στις θερι­νές δια­κο­πές συμ­με­το­χή σε αρχαιο­λο­γι­κές ανα­σκα­φές ως βοη­θός του  Σπ. Μαρινάτου.

Με υπο­τρο­φία του Γαλ­λι­κού Ινστι­τού­του μετα­πτυ­χια­κές σπου­δές στο τμή­μα Αρχαιο­λο­γί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου του Στρα­σβούρ­γου. Μετα­πτυ­χια­κή εργα­σία D.E.Α. με τίτλο «Απει­κό­νι­ση του ζεύ­γους στην αττι­κή αγγειο­γρα­φία της κλασ­σι­κής επο­χής». Διδα­σκα­λία της  Νέας Ελλη­νι­κής γλώσ­σας και λογο­τε­χνί­ας στο πανε­πι­στή­μιο του Στρα­σβούρ­γου. Συντα­ξιο­δό­τη­ση από τη Μέση με το βαθ­μό της δ/τριας Λυκείου.

Εργο­γρα­φία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΤΌΚΗ, Κατά­δι­κος, Πρό­λο­γος. Εκδό­σεις Ατέχνως,2023.

Μετα­φρά­σεις:

ΑΝΤΟΝ ΜΑΚΑΡΕΝΚΟ, ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΓΟΝΙΏΝ, τ.2 εκδό­σεις: Ομι­λος εκπαι­δευ­τι­κού προ­βλη­μα­τι­σμού, 2019 . Μετά­φρα­ση: Κοτσα­λί­δου  Ελ. Σεφέ­ρη Κωστούλα.

ΜΑΞΙΜ ΒΙΓΙΟΜ, ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΝΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΑΣ, Οι σημειώ­σεις μου. Μετά­φρα­ση: Κοτσα­λί­δου  Ελ., Καμα­ρι­νού Κυρια­κή. Εκδό­σεις Σύγ­χρο­νη Επο­χή, 2022

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ, Ανθρώ­πι­να Τοπία,  μετά­φρα­ση 3.000 περί­που στί­χων  στα Θέμα­τα Παι­δεί­ας, τ.53–56  2014, σελ . 193–271

ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ Το Κομ­μου­νι­στι­κό Μανι­φέ­στο, ποι­η­τι­κή δια­σκευή, από­δο­ση στα Ελλη­νι­κά, Χρ, Μπα­λω­μέ­νος, Κοτσα­λί­δου Έλλη

Άρθρα:

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΤΕΧΝΗ, λήμ­μα  στην εγκυ­κλο­παί­δεια ΔΟΜΗ,  δ/της σύντα­ξης Βασί­λης Δου­βί­τσας, Ελλά­δα, Ιστο­ρία και Πολι­τι­σμός, τ. 1, σελ. 153–179. Αθή­να 2005.

Άρθρα  και  μελέ­τες στα Θέμα­τα Παι­δεί­ας, όπως π.χ., «Τα ιδε­ο­λο­γι­κά πρό­τυ­πα μέσα από τα σχο­λι­κά  εγχει­ρί­δια του δημο­τι­κού σχο­λεί­ου», τ. 12 ‚2003, σελ.23–39. «Το παι­δα­γω­γι­κό-ιδε­ο­λο­γι­κό υπό­βα­θρο της εκπαί­δευ­σης των Ελλή­νων πολι­τι­κών προ­σφύ­γων», τ.21–22, 2006, σελ. 83. «Ευρω­παϊ­κές συμ­μα­χί­ες και αγώ­νες των λαών, Μέτ­τερ­νιχ και η σημα­σία της ελλη­νι­κής επα­νά­στα­σης», τ. 19–20, 2005. «Γιάν­νης Ρίτσος, Αλη­θι­νός διε­θνι­στής και γι’ αυτό ποι­η­τής των λαών όλου του κόσμου», Αφιέ­ρω­μα στο ΓΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ  τ. 37–38, 2009. «Η μετε­ξέ­λι­ξη  της μητριαρ­χί­ας, τ.39, σελ. 135–143. Η Παρι­σι­νή Κομ­μού­να για την Παι­δεία και τον Πολι­τι­σμό. τ. 76–80. «Ανά­δει­ξη του γυναι­κεί­ου ζητή­μα­τος μέσα από δύο λογο­τε­χνι­κά έργα του Ντο­στο­γιέφ­σκι και του Ναζίμ Χικ­μέτ» τ. 81–82,  2022, σελ.109–117. Και πολ­λά άλλα.

Λεπτο­μέ­ρειες έκδοσης

Εκδό­της: Εκδό­σεις Ατέχνως
Χρο­νο­λο­γία έκδο­σης: Ιού­νιος 2023
Συγ­γρα­φέ­ας:  Έλλη Κοτσαλίδου
Σελι­δο­ποί­η­ση: Πέτρος Φιλιππίδης
Αριθ­μός σελί­δων: 168
Δια­στά­σεις: 14 Χ 21
ISBN: 978–618-5685–27‑0
Τιμή 13,25 (συμπε­ρι­λαμ­βά­νει ΦΠΑ)

Διά­θε­ση – Διανομή:
Κεντρι­κή διά­θε­ση: Τσι­γα­ρί­δας ΑΕ — 210.2717521

Επί­σης:

Αθή­να: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ — Ε.ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ Χαρι­λά­ου Τρι­κού­πη 11 Α (Χον­δρι­κή – Λιανική)

Συμ­με­τρία Α.Ε Δια­κί­νη­ση — Εμπο­ρία & Έκδο­ση Βιβλί­ων — Ζαλόγ­γου 6, Εξάρ­χεια – τηλ. 211 104 1943

Κεντρι­κή διά­θε­ση για την Κύπρο: Βιβλιο­πω­λείο Περι­διά­βα­ση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

Μπο­ρεί­τε να το παραγ­γεί­λε­τε και να το παρα­λά­βε­τε στο χώρο που θα μας υποδείξετε.

Παραγ­γε­λί­ες είτε
με
email EkdoseisAtexnos@gmail.com
μέσω του
site ekdoseis-atexnos.gr
τηλε­φω­νι­κά
📱 6979795057

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο