Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σ. Φάμελλος για τις φωτιές: «Αναξιοπιστία» της κυβέρνησης και σχέδιο «προσαρμογής» στην κλιματική κρίση

Για ανα­ξιο­πι­στία και δημιουρ­γία κλί­μα­τος ανα­σφά­λειας στη χώρα κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση και τον πρω­θυ­πουρ­γό για τις πυρ­κα­γιές ο επι­κε­φα­λής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκρά­της Φάμελ­λος, μιλώ­ντας στην προ ημε­ρη­σί­ας συζή­τη­ση στη Βουλή.

Ο Σ. Φάμελ­λος έσπευ­σε να επι­ση­μά­νει ότι η «πρω­το­φα­νής κατα­στρο­φή» συν­δέ­ε­ται με την «εντει­νό­με­νη κλι­μα­τι­κή κρί­ση» και κατήγ­γει­λε ότι στην πυρ­κα­γιά στη Δαδιά δεν υπάρ­χει η απα­ραί­τη­τη υπο­στή­ρι­ξη στην κατάσβεση.

Επει­δή όμως, όπως είπε, «οφεί­λω να λει­τουρ­γώ υπο­στη­ρι­κτι­κά στην Πολι­τεία», στη λογι­κή της… συνέ­χειας του κρά­τους, ο Σ. Φάμελ­λος επα­νήλ­θε σε σχέ­δια και νομο­θε­τή­μα­τα της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ, όπως το πόρι­σμα του καθη­γη­τή Γκολ­ντά­μερ, απο­σιω­πώ­ντας με τη σει­ρά του ότι με κάθε κυβέρ­νη­ση η χώρα βιώ­νει ανυ­πο­λό­γι­στες κατα­στρο­φές από πυρ­κα­γιές και άλλα φαινόμενα.

Κατη­γό­ρη­σε ακό­μα τον Κ. Μητσο­τά­κη για «δικαιο­λο­γί­ες» ίδιες με αυτές του 2021 και για «δεσμεύ­σεις που δεν έγι­ναν πρά­ξη». Όπως είπε, «αφή­σα­τε τη χώρα ανέ­τοι­μη και αθω­ρά­κι­στη απέ­να­ντι στον πραγ­μα­τι­κό κίνδυνο».

Στο πλαί­σιο της «ανα­ξιο­πι­στί­ας», ο Σ. Φάμελ­λος έψε­ξε τον πρω­θυ­πουρ­γό ότι θίγει την αξιο­πι­στία της πολι­τι­κής, εννο­ώ­ντας του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος και των κυβερ­νή­σε­ων, που πράγ­μα­τι έχει πλη­γεί καθώς ο λαός μετρά­ει πλη­γές κάθε χρό­νο, καλο­καί­ρι και χει­μώ­να, από την επι­λε­κτι­κή αδυ­να­μία του αστι­κού κρά­τους να προ­στα­τέ­ψει τη ζωή και την περιου­σία του.

Όσον αφο­ρά στα τερά­στια κενά στην Πυρο­σβε­στι­κή, ο επι­κε­φα­λής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανα­φέρ­θη­κε μόνο στους 2.500 συμ­βα­σιού­χους πυρο­σβέ­στες που έμει­ναν εκτός Σώμα­τος τον Οκτώ­βρη, αλλά όχι στα 4.500 κενά που παραμένουν.

Ακό­μα, επι­χεί­ρη­σε να εξω­ρα­ΐ­σει την ΕΕ για τα κον­δύ­λια που δίνει για την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία, τα οποία η κυβέρ­νη­ση δεν τα εκτα­μιεύ­ει, την ώρα που η πολι­τι­κή κόστος — όφε­λος στην πρό­λη­ψη και την προ­στα­σία είναι επί­ση­μη ευρω­ε­νω­σια­κή πολι­τι­κή σε όλα τα κράτη-μέλη.

Όσο για την επό­με­νη ημέ­ρα, ο Σ. Φάμελ­λος πρό­τει­νε ένα «σύγ­χρο­νο και λει­τουρ­γι­κό νόμο για την πολι­τι­κή προ­στα­σία», με «μη κομ­μα­τι­κή διοί­κη­ση και στε­λέ­χω­ση» και μεταρ­ρυθ­μί­σεις για «προ­σαρ­μο­γή στην κλι­μα­τι­κή κρίση».

Ενώ για την προ­ώ­θη­ση από την κυβέρ­νη­ση «ανα­δό­χων»- χορη­γών για τις καμέ­νες περιο­χές, ο Σ. Φάμελ­λος εντό­πι­σε… αδυ­να­μία του κρά­τους και όχι σχέ­διο να πατή­σουν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο πόδι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι στα δάση. Άλλω­στε δήλω­σε θετι­κός σε δρά­ση ιδιω­τών στα δάση, αλλά με την επί­βλε­ψη της Δασι­κής Υπηρεσίας.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο