Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένας ακόμη σκυλοκαβγάς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με το λαό στο στόχαστρο

Κοίτα ποιοι μιλάνε!

«Περί όνου σκιάς»… Τέτοιος ήταν ο καβγάς της κυβέρ­νη­σης με τον ΣΥΡΙΖΑ στη συζή­τη­ση για την ακρί­βεια στη Βου­λή. Και δεν θα μπο­ρού­σε να είναι αλλιώς, αφού η πολι­τι­κή στή­ρι­ξης των κερ­δών του κεφα­λαί­ου, που έχουν «κορό­να στο κεφά­λι» τους, βρί­σκε­ται κάτω απ’ όποια «πέτρα» των ανα­τι­μή­σε­ων κι αν σηκώ­σουν τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά. Θα ήταν για γέλια, λοι­πόν, το ποιοι «κοντα­ρο­χτυ­πή­θη­καν» για την ακρί­βεια, αν για τον λαό ο βίος δεν ήταν αβίωτος…

Μιλάνε για το λαϊκό εισόδημα και παριστάνουν τους «σωτήρες» εκείνοι που εναλλάξ στη διακυβέρνηση μείωσαν πάνω από 30% τον μέσο μισθό την τελευταία δεκαετία.

Που ψήφι­σαν και εφαρ­μό­ζουν τον κατά­πτυ­στο νόμο Βρού­τση — Αχτσιό­γλου για τον κατώ­τε­ρο μισθό.

Που ψήφι­σαν νόμους για το ξήλω­μα των ΣΣΕ, για να δέσουν «χει­ρο­πό­δα­ρα» τα σωμα­τεία και να είναι οι εργα­ζό­με­νοι βορά στη μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία, χωρίς δικαιώ­μα­τα και με μισθούς στον πάτο, στο όνο­μα της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας της οικονομίας.

Αυτοί που στε­ρούν από 9 στους 10 ανέρ­γους ακό­μα και το πενι­χρό επί­δο­μα ανερ­γί­ας, ενώ με δια­δο­χι­κές αντια­σφα­λι­στι­κές παρεμ­βά­σεις έκα­ναν τις συντά­ξεις «χαρ­τζι­λί­κι».

Εκεί­νοι που ο ένας πίσω από τον άλλο έχουν τσα­κί­σει το λαϊ­κό εισό­δη­μα με τη φορο­λη­στεία, με τον λαό να πλη­ρώ­νει στα­θε­ρά πάνω από το 95% των άμε­σων και έμμε­σων φόρων — πάνω από 50 δισ. για την επό­με­νη χρο­νιά — προ­κει­μέ­νου να βρε­θεί «δημο­σιο­νο­μι­κός χώρος» για νέες φορο­α­παλ­λα­γές στο κεφάλαιο.

Αυτοί που χαρα­τσώ­νουν τον λαό με τον ΕΝΦΙΑ που δήθεν θα καταρ­γού­σαν και ψηφί­ζουν νέα «πρά­σι­να» χαρά­τσια, για να χρη­μα­το­δο­τή­σει το κρά­τος τις πρά­σι­νες επεν­δύ­σεις των μονοπωλίων.

Αυτοί που εδώ και 30 χρό­νια «τρέ­χουν» την «απε­λευ­θέ­ρω­ση» της ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, δρο­μο­λό­γη­σαν την έντα­ξη στο «μοντέ­λο — στό­χο» της ΕΕ και στο «χρη­μα­τι­στή­ριο Ενέρ­γειας», το κλεί­σι­μο των λιγνι­τι­κών μονά­δων, τη «μονο­καλ­λιέρ­γεια» των πανά­κρι­βων ΑΠΕ. Αυτοί που έλε­γαν ότι «ο αντα­γω­νι­σμός θα ρίξει τις τιμές» και τώρα κάνουν πως δεν ξέρουν τίπο­τα για το έγκλη­μα της πανά­κρι­βης ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας που μεγαλώνει.

Αυτοί που στηρίζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και της εμπορευματοποίησης σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, στις μεταφορές, στην ύδρευση, που ροκανίζει από δέκα μπάντες το λαϊκό εισόδημα.

Όλα λοι­πόν τα ρυά­κια της ταξι­κής τους πολι­τι­κής «φου­σκώ­νουν» το «ποτά­μι» της ακρί­βειας και των ανα­τι­μή­σε­ων. Οπως βέβαια και τα πακέ­τα στή­ρι­ξης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, στο πλαί­σιο της «επε­κτα­τι­κής πολι­τι­κής» δια­χεί­ρι­σης της κρί­σης, που εφαρ­μό­ζει η ΝΔ και «πίνει νερό στο όνο­μά της» ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανά­με­σα στα απο­τε­λέ­σμα­τά της είναι και ο πλη­θω­ρι­σμός, που τρώ­ει το λαϊ­κό εισόδημα.

Απ’ όπου κι αν το πιά­σει κανείς, δια­πι­στώ­νει ότι η καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία και οι νόμοι της δεν πρό­κει­ται να επα­να­φέ­ρουν την «κανο­νι­κό­τη­τα» στις τιμές, όπως λέει η ΝΔ, παρου­σιά­ζο­ντας τις ανα­τι­μή­σεις ως «παρο­δι­κό» φαι­νό­με­νο. Ακό­μα κι αν υπάρ­ξει μια στα­θε­ρο­ποί­η­ση, αυτή θα είναι σε πολύ υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα απ’ ό,τι πριν ξεκι­νή­σει η κούρ­σα των ανατιμήσεων.
Ούτε πρό­κει­ται ποτέ να συμ­βα­δί­σουν τα κέρ­δη με τα λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα και τις ανά­γκες, όπως κοροϊ­δεύ­ει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξανα­ζε­σταί­νο­ντας αυτα­πά­τες για έναν «δίκαιο» τάχα καπι­τα­λι­σμό, προ­κει­μέ­νου να απο­κτή­σει προ­βά­δι­σμα στην κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή. Αντί­θε­τα, κάθε μέτρο που παίρ­νουν ή προ­τεί­νουν ως «φάρ­μα­κο» για τα αδιέ­ξο­δα του σάπιου συστή­μα­τος, απο­δει­κνύ­ε­ται «φαρ­μά­κι» για τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά στρώματα.

Ο λαός έχει δοκι­μά­σει όλες τις «συντα­γές» της αστι­κής δια­χεί­ρι­σης και όλων των ειδών τις κυβερ­νή­σεις. Τίπο­τα απο­λύ­τως δεν κέρ­δι­σε, αντί­θε­τα έχα­σε ακό­μα περισ­σό­τε­ρα, βου­λιά­ζο­ντας στην ηττο­πά­θεια και την απο­γο­ή­τευ­ση.

Τώρα είναι η ώρα να δοκιμάσει τη δύναμη του δικού του οργανωμένου αγώνα.

  • Να παλέ­ψει για αυξή­σεις στους μισθούς και τις συντά­ξεις, επα­να­φο­ρά των ΣΣΕ, κατάρ­γη­ση όλων των αντι­λαϊ­κών φόρων και χαρα­τσιών, να πλη­ρώ­σει το κεφά­λαιο, όχι αυτός.
  • Να βάλει στο στό­χα­στρο τον πραγ­μα­τι­κό «ένο­χο» για την ακρί­βεια και τα άλλα λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα που οξύ­νο­νται, το καπι­τα­λι­στι­κό κέρδος.
  • Σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ να βαδί­σει στον δρό­μο της ανα­τρο­πής, που είναι η μόνη ελπι­δο­φό­ρα προ­ο­πτι­κή, για μια κοι­νω­νία απαλ­λαγ­μέ­νη από το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος, όπου οι λαϊ­κές ανά­γκες και η ικα­νο­ποί­η­σή τους θα βρί­σκο­νται στο επί­κε­ντρο της κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­νης παραγωγής.

Από τον σημε­ρι­νό Ριζο­σπά­στη

Δ. Κουτσούμπας: Όλοι οι συνένοχοι για τη σφαγή του λαϊκού εισοδήματος, αλληλοκατηγορούνται τώρα και παριστάνουν ξανά τους «σωτήρες»

Δεν υπάρ­χει χρό­νος για ανα­μο­νή, δεν υπάρ­χουν περι­θώ­ρια για αυτα­πά­τες, μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει τον λαό βαδί­ζο­ντας απο­φα­σι­στι­κά στον δρό­μο των ριζι­κών αλλα­γών, τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής για την ακρίβεια.

Υπο­γράμ­μι­σε πως είναι συνέ­νο­χοι και συνυ­πεύ­θυ­νοι στη σφα­γή του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα αλλη­λο­κα­τη­γο­ρού­νται και παρι­στά­νουν ξανά τους σωτή­ρες.

Πρό­σθε­σε ότι είναι συνυ­πεύ­θυ­νοι για το έγκλη­μα σε βάρος του λαού, όπως και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, με τη μεγά­λη μεί­ω­ση των μισθών και το πάγω­μά τους για μια 10ετία, με την υπο­νό­μευ­ση των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας, με τη φορο­α­φαί­μα­ξη, με την εκτί­να­ξη των έμμε­σων φόρων, με τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και την “πρά­σι­νη μετά­βα­ση” που χύνει λάδι στη φωτιά των ανατιμήσεων.

Ασπι­ρί­νη σε βαρύ νόση­μα χαρα­κτή­ρι­σε τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ  και πως πρό­κει­ται για απλά μέτρα ανα­δια­νο­μής της φτώ­χειας ανά­με­σα στα ίδια τα λαϊ­κά στρώματα.

«Μα καλά, δεν ντρέ­πε­στε», υπο­γράμ­μι­σε για την αύξη­ση μόλις 2% στον κατώ­τα­το μισθό που εξαγ­γέλ­λει η κυβέρ­νη­ση και πως με το αντερ­γα­τι­κό νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μειώ­θη­κε κατά 30% ο μέσος μισθός και μειώ­θη­κε και το επί­δο­μα ανερ­γί­ας που λαμ­βά­νει μόνο 1 στους 10 ανέργους.

«Είστε με την πλευ­ρά όσων ευθύ­νο­νται για την ακρί­βεια» και υπη­ρε­τούν τη θωρά­κι­ση των κερ­δών των λίγων. τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρό­σθε­σε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απέρ­ρι­ψαν τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ για κατάρ­γη­ση των Ειδι­κών Φόρων σε καύ­σι­μα και Ενέρ­γεια και κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατανάλωσης.

Όπως είπε, το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα σαπί­ζει, δεν διορ­θώ­νε­ται και η ανά­πτυ­ξή σας παρά­γει φτώ­χεια, ανερ­γία, ακό­μα και πολέ­μους.
Σημεί­ω­σε ότι το ΚΚΕ μπαί­νει μπρο­στά στους σύγ­χρο­νους αγώ­νες για να ανοί­ξει ο ελπι­δο­φό­ρος δρό­μος.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο