Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένα τέλειο ασυνήθιστο γεωμετρικό παγόβουνο φωτογράφισε η NASA στην Ανταρκτική

Ένα ασυ­νή­θι­στο μεγά­λο παγό­βου­νο με σχή­μα τέλειου ορθο­γώ­νιου — που θυμί­ζει τον εξω­γή­ι­νο μονό­λι­θο στην ται­νία «2001: Οδύσ­σεια του Δια­στή­μα­τος» αλλά σε παγω­μέ­νη έκδο­ση — φωτο­γρά­φι­σε η Αμε­ρι­κα­νι­κή Δια­στη­μι­κή Υπη­ρε­σία (NASA).

pagovouno

Στη φωτο­γρα­φία που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα, δεν μπο­ρεί παρά να θαυ­μά­σει κανείς τη φύση, η οποία, μέσα σε όλη τη χαο­τι­κή τυχαιό­τη­τα που τη διέ­πει, μπο­ρεί να παρά­γει σχε­δόν τέλεια γεω­με­τρι­κά σχή­μα­τα σε τόσο μεγά­λη κλί­μα­κα. Σε γενι­κές γραμ­μές υπάρ­χουν δύο ειδών παγό­βου­να: αυτά που μοιά­ζουν με τρί­γω­νο ή πρί­σμα πάνω από την επι­φά­νεια του νερού (όπως αυτό που βύθι­σε τον «Τιτα­νι­κό») και εκεί­να που είναι μακριά, πλα­τιά και επί­πε­δα σαν φέτα κέικ.

Το συγκε­κρι­μέ­νο γεω­με­τρι­κό παγό­βου­νο, που έχει μήκος σχε­δόν δύο χιλιο­μέ­τρων, έχει απο­κολ­λη­θεί από την στα­δια­κά καταρ­ρέ­ου­σα παγο­κρη­πί­δα Λάρ­σεν C στην Ανταρ­κτι­κή Χερ­σό­νη­σο. Ορα­τό είναι μόνο το ένα δέκα­το του παγό­βου­νου, καθώς το υπό­λοι­πο βρί­σκε­ται μέσα στο νερό. Οι επι­στή­μο­νες το θεω­ρούν αστα­θές και επιρ­ρε­πές σε περαι­τέ­ρω διάσπαση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο