Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένοπλη ενδοαστική αντιπαράθεση στη Ρωσία: Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν από μέρες για την ανταρσία

Οι υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών των ΗΠΑ έμα­θαν για τα σχέ­δια του επι­κε­φα­λής της Βάγκνερ, Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν για μια πιθα­νή ανταρ­σία στα μέσα Ιού­νη και ενη­μέ­ρω­σαν αμέ­σως τον Λευ­κό Οίκο, το Πεντά­γω­νο, το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ και το Κογκρέ­σο, ισχυ­ρί­ζε­ται η εφη­με­ρί­δα  «Washington Post» σε χθε­σι­νό της δημοσίευμα.

Επί­σης, σύμ­φω­να με δημο­σί­ευ­μα των «New York Times», οι υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών των ΗΠΑ δεν απο­χα­ρα­κτή­ρι­σαν τις πλη­ρο­φο­ρί­ες αυτές, από φόβο μήπως κατη­γο­ρη­θούν από τις ρωσι­κές αρχές για οργά­νω­ση πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, αλλά και επει­δή είχαν «ελά­χι­στο συμ­φέ­ρον» να προει­δο­ποι­ή­σουν τη ρωσι­κή ηγεσία.

Αμε­ρι­κα­νι­κά δημο­σιεύ­μα­τα ανέ­φε­ραν επί­σης ότι και η ρωσι­κή ηγε­σία είχε σχε­τι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες, του­λά­χι­στον 24 ώρες πριν την εκδή­λω­ση της στάσης.

Το ΝΑΤΟ φοβά­ται ένα πυρη­νι­κό επει­σό­διο, επο­μέ­νως πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν «ανε­πί­ση­μες επα­φές» με το ρωσι­κό υπουρ­γείο Αμυ­νας σχε­τι­κά με την κατά­στα­ση με την ανταρ­σία της «Wagner», ανέ­φε­ρε η «La Repubblica».

Σε κάθε περί­πτω­ση, ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Αντ. Μπλίν­κεν, δήλω­σε ότι η προ­σπά­θεια στα­θε­ρο­ποί­η­σης της κατά­στα­σης στη Ρωσία θα μπο­ρού­σε να διαρ­κέ­σει βδο­μά­δες ή μήνες και πως η εξέ­γερ­ση του Πρι­γκό­ζιν είναι μια «άμε­ση πρό­κλη­ση για την εξου­σία του Πού­τιν», που δεί­χνει «πραγ­μα­τι­κές ρωγ­μές» στη στρα­τιω­τι­κή κατεύ­θυν­ση της Ρωσίας.

«Δεν έχου­με δει καμία αλλα­γή στην πυρη­νι­κή στά­ση της Ρωσί­ας. Δεν έχει υπάρ­ξει καμία αλλα­γή στη δική μας, αλλά είναι κάτι που θα παρα­κο­λου­θή­σου­με πολύ, πολύ προ­σε­κτι­κά», πρό­σθε­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: «Reuters», CNN)

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο