Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Έφυγε» από τη ζωή ο Βαγγέλης Μπούτας — Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του ΚΚΕ με βαθιά θλί­ψη απο­χαι­ρε­τά τον σύντρο­φο Βαγ­γέ­λη Μπού­τα, μέλος της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής και του Τμή­μα­τος Αγρο­τι­κής Πολι­τι­κής της ΚΕ και συν­δι­κα­λι­στή του αγρο­τι­κού κινή­μα­τος, ο οποί­ος έφυ­γε σήμε­ρα από τη ζωή μετά από σκλη­ρή μάχη με τον καρ­κί­νο και ταλαι­πω­ρη­μέ­νος από σοβα­ρό ατύ­χη­μα που είχε στην εργα­σία του.

Ο σύντρο­φος Βαγ­γέ­λης υπήρ­ξε εμβλη­μα­τι­κή μορ­φή του αγρο­τι­κού κινή­μα­τος της χώρας μας, ένας αυθε­ντι­κός, λαϊ­κός άνθρω­πος, σεμνός, πρω­το­πό­ρος αγωνιστής.

Όλη του η ζωή και η δια­δρο­μή, από τα νεα­νι­κά του χρό­νια, χαρα­κτη­ρί­στη­κε από την πρω­το­πό­ρα δρά­ση του για τα ιδα­νι­κά και τους σκο­πούς του ΚΚΕ για την κατάρ­γη­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρω­πο, με σημα­ντι­κή συμ­βο­λή στην οργά­νω­ση των αγώ­νων της μικρο­με­σαί­ας αγρο­τιάς, χαί­ρο­ντας της πλα­τιάς ανα­γνώ­ρι­σης και εκτί­μη­σης από τους συνα­δέλ­φους του αγρό­τες, γενι­κό­τε­ρα από τους λαϊ­κούς ανθρώ­πους του Θεσ­σα­λι­κού κάμπου, αλλά και όλης της χώρας.

Ο σύντρο­φος Βαγ­γέ­λης γεν­νή­θη­κε το 1954 στην Μητρό­πο­λη Καρ­δί­τσας, από γονείς αγρό­τες και αγω­νι­στές του λαϊ­κού κινή­μα­τος. Ο πατέ­ρας του υπήρ­ξε οργα­νω­μέ­νος στην προ­δι­κτα­το­ρι­κή ΕΔΑ, ενώ η μητέ­ρα του είχε περά­σει από το αντάρ­τι­κο, μαζί με τέσ­σε­ρα αδέλ­φια της, από τα οποία το ένα σκο­τώ­θη­κε το 1948.

Από μικρός δού­λε­ψε στα χωρά­φια, ανα­πτύσ­σο­ντας παράλ­λη­λα σημα­ντι­κή δρά­ση στους αγρο­τι­κούς συλ­λό­γους της περιο­χής του. Το Νοέμ­βρη του ’77 οργα­νώ­νε­ται στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, ανα­λαμ­βά­νο­ντας πολ­λές και υπεύ­θυ­νες Κομ­μα­τι­κές χρε­ώ­σεις στις Οργα­νώ­σεις της Θεσ­σα­λί­ας και στο αγρο­τι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα. Το 1980 εκλέ­χθη­κε μέλος της Νομαρ­χια­κής Επι­τρο­πής Καρ­δί­τσας, καθώς και του Γρα­φεί­ου της, το 1983 στην Επι­τρο­πή Περιο­χής Θεσ­σα­λί­ας, μέχρι και το 1990 και στη συνέ­χεια στο Συντο­νι­στι­κό Όργα­νο Θεσ­σα­λί­ας έως το 1994.

Στα δύσκο­λα χρό­νια, 1989 — 1991, μετά τις αντε­πα­να­στα­τι­κές ανα­τρο­πές στις χώρες του σοσια­λι­σμού και την εσω­κομ­μα­τι­κή δια­πά­λη στο ΚΚΕ, ο σύντρο­φος Βαγ­γέ­λης έδω­σε τη μάχη υπε­ρα­σπι­ζό­με­νος τον επα­να­στα­τι­κό χαρα­κτή­ρα του Κόμ­μα­τος, τις αρχές και την ιδε­ο­λο­γία του Μαρ­ξι­σμού — Λενι­νι­σμού, ενά­ντια στην προ­σπά­θεια διά­λυ­σής του από τον οπορ­του­νι­σμό. Στο κρί­σι­μο 13ο Συνέ­δριο του ΚΚΕ, τον Φλε­βά­ρη του 1991, εκλέ­γε­ται μέλος της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κόμ­μα­τος, στην οποία επα­νε­κλέ­γε­ται μέχρι και σήμερα.

Υπήρ­ξε βου­λευ­τής Καρ­δί­τσας του Κόμ­μα­τος την τετρα­ε­τία 1996 — 2000, ενώ εξε­λέ­γη και στις εκλο­γές του Μάη του 2012. Συμ­με­τεί­χε στα ψηφο­δέλ­τια του ΚΚΕ σε πολ­λές εκλο­γι­κές μάχες, Βου­λευ­τι­κές, Ευρω­ε­κλο­γές και στη Δημο­τι­κή και Περι­φε­ρεια­κή Διοίκηση.

Ακό­μα, στο αγρο­τι­κό κίνη­μα και τους συλ­λό­γους της περιο­χής του, ο σ. Β. Μπού­τας έχει δια­τε­λέ­σει Πρό­ε­δρος του Μορ­φω­τι­κού Συλ­λό­γου του χωριού του, μέλος του ΔΣ του Αγρο­τι­κού Συλ­λό­γου του χωριού και Γραμ­μα­τέ­ας της Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Καρ­δί­τσας. Διε­τέ­λε­σε Πρό­ε­δρος και Αντι­πρό­ε­δρος στην Ένω­ση Συνε­ται­ρι­σμών Καρ­δί­τσας, μέλος του ΔΣ και Γραμ­μα­τέ­ας της ΓΕΣΑΣΕ. Υπήρ­ξε, επί­σης, Πρό­ε­δρος στην Κοι­νό­τη­τα της Μητρό­πο­λης από το 1987 έως το 1993.

Σημα­ντι­κή είναι η προ­σφο­ρά του συντρό­φου Βαγ­γέ­λη στην ανα­συ­γκρό­τη­ση του αγρο­τι­κού κινή­μα­τος, στην πάλη του σε αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή — αντι­μο­νο­πω­λια­κή κατεύ­θυν­ση, την ενί­σχυ­ση της Κοι­νω­νι­κής Συμ­μα­χί­ας των αγρο­τών με τους εργά­τες και τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους της πόλης. Συνέ­βα­λε απο­φα­σι­στι­κά στη δημιουρ­γία της ΠΑΣΥ, στους μεγά­λους αγώ­νες του Μπλό­κου της Νίκαιας και στη συγκρό­τη­ση της Πανελ­λα­δι­κής Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής των Μπλόκων.

Με την αγω­νι­στι­κή του δρά­ση για μια καλύ­τε­ρη ζωή για τη μικρή και τη μεσαία αγρο­τιά που πνί­γε­ται στα χρέη, που­λώ­ντας ακό­μα και κάτω από το κόστος και ένα μέρος της ξεκλη­ρί­ζε­ται, αλλά και τη στά­ση του, τη λαϊ­κό­τη­τα και την αγά­πη του για την περιο­χή του, ενέ­πνευ­σε τις νεό­τε­ρες γενιές αγω­νι­στών και συν­δι­κα­λι­στών της μαχό­με­νης αγρο­τιάς. Τίμη­σε, μέχρι το τέλος της ζωής του, την ιδιό­τη­τα του μέλους και του στε­λέ­χους του ΚΚΕ.

Η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή εκφρά­ζει τα πιο θερ­μά της συλ­λυ­πη­τή­ρια σε όλη την οικο­γέ­νειά του, στη σύζυ­γό του Χρι­στί­να, στα παι­διά και τα εγγό­νια του.

Η κηδεία του θα είναι πολι­τι­κή και θα γίνει τη Δευ­τέ­ρα 21 Σεπτέμ­βρη στις 15.00, στο χωριό του, τη Μητρό­πο­λη Καρδίτσας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο