Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αίγυπτος: Ανακαλύφτηκε δεύτερη Σφίγγα;

Μια δεύ­τε­ρη αιγυ­πτια­κή Σφίγ­γα ενδέ­χε­ται να ανα­κα­λύ­φθη­κε από οικο­δό­μους που πραγ­μα­το­ποιούν έργα βελ­τί­ω­σης στον κεντρι­κό δρό­μο της πόλης του Λού­ξορ, σύμ­φω­να με αξιωματούχους.

Το άγαλ­μα ‑που λέγε­ται ότι έχει σώμα λιο­ντα­ριού και κεφά­λι ανθρώ­που- ανα­κα­λύ­φθη­κε μετα­ξύ των δύο φημι­σμέ­νων ναών Καρ­νάκ και Λού­ξορ στην ανα­το­λι­κή όχθη του Νεί­λου. Το σημείο απέ­χει περί­που 9,5 χιλιό­με­τρα από την Κοι­λά­δα των Βασι­λέ­ων, τον τόπο ταφής των αρχαί­ων Φαραώ της Αιγύπτου.

Αν το εύρη­μα απο­δει­χθεί γνή­σιο, μπο­ρεί να ανά­γε­ται στο 2500 π.Χ., δηλα­δή να είναι άνω των 4.000 ετών.

Το άγαλ­μα δεν έχει ακό­μη ανα­συρ­θεί από το έδα­φος, ούτε έχουν δημο­σιευ­τεί φωτο­γρα­φί­ες, αλλά σύμ­φω­να με αξιω­μα­τού­χους, οι του­ρί­στες μπο­ρούν να επι­σκέ­πτο­νται το εργο­τά­ξιο για να δουν το εύρημα.

Ο Μοχά­μεντ Άμπελ Άζιζ, γενι­κός διευ­θυ­ντής των Αρχαιο­τή­των του Λού­ξορ, δήλω­σε ότι το εύρη­μα θα παρα­μεί­νει μέσα στο έδα­φος για κάποιο χρο­νι­κό διά­στη­μα «λόγω της φύσης του περι­βάλ­λο­ντος μέσα στο οποίο βρί­σκε­ται», σύμ­φω­να με το περιο­δι­κό «Egypt Today». Πρό­σθε­σε ότι οι εργα­σί­ες εκσκα­φής και ανα­βάθ­μι­σης του υφι­στά­με­νου δρό­μου Αλ-Κάμπας, ανά­με­σα στους δύο ναούς, στα­μά­τη­σαν ενό­σω απο­φά­σεις λαμ­βά­νο­νταν για τη Σφίγγα.

Με σώμα λιο­ντα­ριού και κεφά­λι ανθρώ­που, η Μεγά­λη Σφίγ­γα της Γκί­ζας, που δεσπό­ζει δίπλα στη Μεγά­λη Πυρα­μί­δα, έχει μήκος 73 μέτρα και ύψος 20 μέτρα. Χρο­νο­λο­γεί­ται γύρω στο 2500 π.Χ. και πιθα­νόν χτί­στη­κε για να μοιά­ζει του Φαραώ Χεφρή­νου, πιστεύ­ουν οι ιστορικοί.

Ωστό­σο, επί μακρόν επι­κρα­τεί η πεποί­θη­ση ότι και άλλες τέτοιες σφίγ­γες μπο­ρεί να υπάρ­χουν για να τιμούν άλλους Φαραώ.

ΠΗΓΗ: Independent via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο