Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αίτηση έφεσης για τη μετατροπή της κατηγορίας από κακούργημα σε πλημμέλημα της επίθεσης στο Πέραμα

Αίτη­ση έφε­σης κατέ­θε­σαν οι συνή­γο­ροι Πολι­τι­κής Αγω­γής των κομ­μου­νι­στών και συν­δι­κα­λι­στών του ΠΑΜΕ κατά της δικα­στι­κής από­φα­σης της δίκης της Χρυ­σής Αυγής που αφο­ρά στη μετα­τρο­πή της κατη­γο­ρί­ας για τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση στο Πέρα­μα από τους ναζί εγκλη­μα­τί­ες από από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας σε επι­κίν­δυ­νη σωμα­τι­κή βλά­βη, δηλα­δή από κακούρ­γη­μα σε πλημμέλημα.

Σε ανα­κοί­νω­ση αναφέρουν:

«Η Πολι­τι­κή Αγω­γή των κομ­μου­νι­στών και συν­δι­κα­λι­στών του ΠΑΜΕ κατέ­θε­σε σήμε­ρα στον προϊ­στά­με­νο της Εισαγ­γε­λί­ας Εφε­τών Αθή­νας Ι. Μωραϊ­τά­κη αίτη­ση, ζητώ­ντας να ασκη­θεί έφε­ση από τον αρμό­διο εισαγ­γε­λέα, κατά του μέρους της δικα­στι­κής από­φα­σης της δίκης της Χρυ­σής Αυγής, που μετέ­τρε­ψε το κατη­γο­ρη­τή­ριο, όσον αφο­ρά τη συγκε­κρι­μέ­νη υπό­θε­ση, από το κακούρ­γη­μα της από­πει­ρας ανθρω­πο­κτο­νί­ας στο πλημ­μέ­λη­μα της επι­κίν­δυ­νης σωμα­τι­κής βλάβης.

Όπως ανα­φέ­ρου­με εμπε­ρι­στα­τω­μέ­να στην αίτη­σή μας και ανα­πτύ­ξα­με και προ­φο­ρι­κά στον προϊ­στά­με­νο της Εισαγ­γε­λί­ας Εφε­τών, η επι­λε­κτι­κή αυτή μετα­τρο­πή του κατη­γο­ρη­τη­ρί­ου στη συγκε­κρι­μέ­νη υπό­θε­ση είναι νομι­κά εσφαλ­μέ­νη και έρχε­ται σε αντί­θε­ση με το απο­δει­κτι­κό υλι­κό της δίκης. Η δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση στους κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ στο Πέρα­μα απο­τέ­λε­σε μία από τις τρεις βασι­κές υπο­θέ­σεις που συνεκ­δί­κα­σε το δικα­στή­ριο. Η εξέ­τα­σή της συνέ­βα­λε σημα­ντι­κά να ανα­δει­χτεί ο εγκλη­μα­τι­κός ναζι­στι­κός χαρα­κτή­ρας της Χρυ­σής Αυγής, καθώς και ιδιαί­τε­ρα η συνερ­γα­σία της με την εργο­δο­σία, τους εργο­λά­βους της Ζώνης και τους εφο­πλι­στές, για το χτύ­πη­μα του ταξι­κού σωμα­τεί­ου των εργα­ζο­μέ­νων, στοι­χείο που καταρ­ρί­πτει και το μύθο της δήθεν “αντι­συ­στη­μι­κής” δύνα­μης. Θα οδη­γή­σει ‑αν δεν ασκη­θεί έφε­ση από τον αρμό­διο εισαγ­γε­λέα- αφ’ ενός στην παρα­γρα­φή των αδι­κη­μά­των και στην ατι­μω­ρη­σία των χρυ­σαυ­γι­τών δρα­στών της συγκε­κρι­μέ­νης επί­θε­σης και αφ’ ετέ­ρου στην απο­στέ­ρη­ση του δευ­τε­ρο­βάθ­μιου δικα­στη­ρί­ου από τη συμ­βο­λή των σοβα­ρών απο­δει­κτι­κών στοι­χεί­ων της υπό­θε­σης αυτής, για τη στή­ρι­ξη του κατη­γο­ρη­τη­ρί­ου κατά της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργάνωσης.

Ανα­μέ­νου­με από τον αρμό­διο εισαγ­γε­λέα, αφού μελε­τή­σει την αίτη­σή μας και τα σοβα­ρά απο­δει­κτι­κά στοι­χεία που επι­κα­λού­μα­στε, να την κάνει δεκτή. Να δώσει έτσι τη δυνα­τό­τη­τα να κρι­θεί η συγκε­κρι­μέ­νη σοβα­ρή υπό­θε­ση στο δεύ­τε­ρο βαθ­μό, μαζί με τις υπό­λοι­πες, ώστε να απο­κα­τα­στα­θεί ο ορθός νομι­κός χαρα­κτη­ρι­σμός της ‑σύμ­φω­να και με το παρα­πεμ­πτι­κό βού­λευ­μα- και να κατα­δι­κα­στούν οι δρά­στες, με βάση την πραγ­μα­τι­κή βαρύ­τη­τα των εγκλη­μα­τι­κών τους πράξεων.

Αθή­να, 26-10-2020

Οι συνή­γο­ροι Πολι­τι­κής Αγωγής

Αντώ­νης Αντανασιώτης

Άγγε­λος Βρεττός

Μάνος Μαλα­γά­ρης

Θεό­δω­ρος Θεοδωρόπουλος

Τάκης Σαπουν­τζά­κης

Χάρης Στρα­τής».

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο