Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αγρότες — Κτηνοτρόφοι: Ενισχύονται τα μπλόκα της Θεσσαλίας, σήμερα νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Με τα μπλό­κα στη Θεσ­σα­λία να παρα­μέ­νουν μαχη­τι­κά και να ενι­σχύ­ο­νται με νέα τρα­κτέρ, με τις πολύ­μορ­φες κινη­το­ποι­ή­σεις να πλη­θαί­νουν σε όλη τη χώρα, Αγρο­τι­κοί Σύλ­λο­γοι και Ομο­σπον­δί­ες ενι­σχύ­ουν την κοι­νή συντο­νι­σμέ­νη δρά­ση τους με την Πανελ­λα­δι­κή Επι­τρο­πή των Μπλό­κων, ενώ ετοι­μά­ζο­νται να στή­σουν και νέα μπλό­κα τις επό­με­νες μέρες, μεγι­στο­ποιώ­ντας την αγω­νι­στι­κή πίε­ση προς την κυβέρ­νη­ση για τα δίκαια αιτή­μα­τα επι­βί­ω­σής τους.

Με τον αγώ­να τους δίνουν απά­ντη­ση και στα συκο­φα­ντι­κά ανα­μα­σή­μα­τα που επι­στρα­τεύ­ουν υπουρ­γοί της κυβέρ­νη­σης και στε­λέ­χη άλλων κομ­μά­των, περί «μειο­ψη­φιών» και «υπο­κι­νού­με­νων» αγώ­νων. Αλλά και στην επι­χεί­ρη­ση τρο­μο­κρά­τη­σης, με τις ισχυ­ρές αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις που έχουν στρα­το­πε­δεύ­σει στα σημεία που έχουν στη­θεί τα μπλόκα.

Οι αγρό­τες της Θεσ­σα­λί­ας καταγ­γέλ­λουν την από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης να παρα­τά­ξει τις κλού­βες των ΜΑΤ απέ­να­ντί τους, σημειώ­νο­ντας ότι φανε­ρώ­νε­ται ξανά το εχθρι­κό πρό­σω­πο του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, που πρώ­τα τους «έπνι­ξε» και τώρα όχι μόνο τους εγκα­τα­λεί­πει αλλά επι­λέ­γει την κατα­στο­λή για να απα­ντή­σει στα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τά τους. Βέβαια, οι περισ­σό­τε­ροι αγρό­τες αντι­λαμ­βά­νο­νται ότι η κυβέρ­νη­ση φοβά­ται να μη φου­ντώ­σουν κι άλλο οι κινη­το­ποι­ή­σεις τους, γι’ αυτό και προ­σπα­θεί να τις κατα­στεί­λει. Τονί­ζουν δε ότι όπως και με τα «αγρο­το­δι­κεία» των ΝΔ — ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που θα κατα­φέ­ρουν είναι να δυνα­μώ­σουν το πεί­σμα και τη θέλη­ση των αγρο­τών για την κλι­μά­κω­ση του αγώ­να τους.

Παράλ­λη­λα, σημα­ντι­κό στοι­χείο — που πρέ­πει να δυνα­μώ­σει τις επό­με­νες μέρες — είναι οι εκδη­λώ­σεις στή­ρι­ξης του αγώ­να των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών από σωμα­τεία εργα­ζο­μέ­νων και άλλους μαζι­κούς φορείς, με επι­σκέ­ψεις στα μπλό­κα, ανακοινώσεις.Τον Ε65 απέ­κλει­σαν ξανά οι αγρό­τες της Καρ­δί­τσας και των Φαρσάλων

Με δεκά­δες τρα­κτέρ να κατα­φθά­νουν χτες στο μπλό­κο που έχει στη­θεί κάτω από τον Ε65, στην παλιά Εθνι­κή Οδό Καρ­δί­τσας — Αθή­νας και στον δρό­μο Λάρι­σας — Καρ­δί­τσας, οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες της Καρ­δί­τσας και των Φαρ­σά­λων κλι­μα­κώ­νουν τον δίκαιο αγώ­να τους. Σε αυτό το πλαί­σιο, το μεση­μέ­ρι της Πέμ­πτης, συγκε­ντρώ­θη­καν εκα­το­ντά­δες αγρό­τες και εκπρό­σω­ποι μαζι­κών φορέ­ων της πόλης και όλοι μαζί απέ­κλει­σαν ξανά με τα πόδια τον Ε65, όπου πραγ­μα­το­ποί­η­σαν συνέ­λευ­ση. Παράλ­λη­λα συγκρο­τή­θη­κε και η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή του Μπλό­κου, με στό­χο την οργά­νω­ση των δρά­σε­ων του μπλό­κου αλλά και τον συντο­νι­σμό του με άλλα μπλόκα.

Ισχυροποιούνται τα μπλόκα στον Πλατύκαμπο και στην υπόλοιπη Θεσσαλία

Αγω­νι­στι­κό κλί­μα επι­κρα­τεί και στους αγρό­τες του νομού Λάρι­σας που παρα­μέ­νουν στον κόμ­βο Πλα­τύ­κα­μπου. Εκεί έφτα­σαν χτες κι άλλα τρα­κτέρ ενώ σήμε­ρα ανα­μέ­νε­ται να ενι­σχυ­θεί κι άλλο το μπλό­κο από αγρό­τες των παρα­κάρ­λιων χωριών. Οι εκπρό­σω­ποι της Ενω­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων και των Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Λάρι­σας απο­φά­σι­σαν να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν περιο­δεί­ες στα χωριά για να μαζι­κο­ποι­η­θεί κι άλλο το μπλό­κο, ενώ στον προ­σα­να­το­λι­σμό τους είναι ο συντο­νι­σμός με τα υπό­λοι­πα μπλό­κα και η πραγ­μα­το­ποί­η­ση κι άλλων πολύ­μορ­φων δρά­σε­ων με σκο­πό την αύξη­ση της πίε­σης προς την κυβέρνηση.

Παράλ­λη­λα και οι αγρό­τες της Μαγνη­σί­ας παρα­μέ­νουν με τα τρα­κτέρ τους στο μπλό­κο στον Ριζό­μυ­λο, στην παλιά Εθνι­κή Οδό Βόλου — Λάρι­σας, όπου καλούν όλους τους φορείς του νομού να συμπα­ρα­στα­θούν έμπρα­κτα στον αγώ­να επι­βί­ω­σης που δίνουν. Ταυ­τό­χρο­να τρα­κτέρ βρί­σκο­νται και στον Αλμυ­ρό. Μάλι­στα, και αυτοί βρή­καν απέ­να­ντί τους τα ΜΑΤ όταν χτες το πρωί προ­σπά­θη­σαν να κλεί­σουν την ΠΑΘΕ. Μπο­ρεί να μην κατά­φε­ραν να την απο­κλεί­σουν αλλά, όπως τόνι­ζαν χαρα­κτη­ρι­στι­κά, «κανέ­νας δεν μπο­ρεί να μας ανα­κό­ψει στον αγώ­να που έχου­με ξεκινήσει».

Οι αγρό­τες των Τρι­κά­λων παρα­μέ­νουν στο μπλό­κο στο Ζάρ­κο και καλούν κάθε αγρό­τη του νομού, που ακό­μα δεν έκα­νε το βήμα, να έρθει κι αυτός με το τρα­κτέρ του και να ενι­σχύ­σει το μπλό­κο. Η Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Νομού Τρι­κά­λων «Η Ανοι­ξη» σε ανα­κοί­νω­σή της επι­ση­μαί­νει μετα­ξύ άλλων ότι «η μαζι­κό­τη­τα των κινη­το­ποι­ή­σε­ων δίνει απά­ντη­ση στον υπ. Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης που μιλά­ει για κομ­μα­τι­κά υπο­κι­νού­με­νους αγρό­τες. Τα προ­βλή­μα­τα είναι αυτά που μας υπο­κι­νούν και τον καλού­με αντί να βγαί­νει και να κάνει δηλώ­σεις ψεύ­τι­κες να ασχο­λη­θεί με τα πραγ­μα­τι­κά προ­βλή­μα­τα που έχου­με κι αφο­ρούν την επι­βί­ω­σή μας από τις πλημ­μύ­ρες, όπου τα σπί­τια ακό­μα δεν έχουν στε­γνώ­σει από τα νερά, με τα χωρά­φια που δεν οργώ­νο­νται, με τα ζώα που πνίγηκαν».

Στην Κεντρική Μακεδονία

Στην Ημα­θία, μπλό­κο στη δια­σταύ­ρω­ση της Νάου­σας έστη­σαν το μεση­μέ­ρι της Πέμ­πτης οι αγρό­τες της περιο­χής, μετά από κάλε­σμα του Αγρο­τι­κού Συλ­λό­γου Νάου­σας «Μαρί­νος Αντύ­πας». Οι αγρό­τες που συσπει­ρώ­νο­νται στον Αγρο­τι­κό Σύλ­λο­γο Πιε­ρί­ων παρα­μέ­νουν με τα τρα­κτέρ τους στην πλα­τεία του χωριού Παλα­τί­στια, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι για τα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα που αντιμετωπίζουν.

Οι αγρό­τες της Ημα­θί­ας και της Πέλ­λας, σήμε­ρα, Παρα­σκευή, δίνουν ραντε­βού, στις 11 π.μ., στα γρα­φεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια, προ­κει­μέ­νου αγω­νι­στι­κά να προ­βά­λουν το αίτη­μά τους για ΕΛΓΑ δημό­σιο φορέα, με επαρ­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση, που θα καλύ­πτει και θα απο­ζη­μιώ­νει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτί­ες κατα­στρο­φής σε φυτι­κή, ζωι­κή παρα­γω­γή και πάγιο κεφά­λαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Στον δρό­μο του αγώ­να μπή­καν οι αγρό­τες της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Εβγα­λαν τα τρα­κτέρ τους σε Κου­φά­λια, Λου­δία (δήμο Χαλ­κη­δό­νας), Επα­νο­μή και διεκ­δι­κούν άμε­σα μέτρα για τη μεί­ω­ση του κόστους παρα­γω­γής, την ενί­σχυ­ση του εισο­δή­μα­τός τους, για να συνε­χί­σουν να μένουν στα χωριά τους και να ζουν από τα χωρά­φια τους. Οι αγρό­τες του δήμου Χαλ­κη­δό­νας σήμε­ρα ανα­μέ­νε­ται να προ­χω­ρή­σουν σε συμ­βο­λι­κό απο­κλει­σμό του δρόμου.

Στη Δυτική Ελλάδα

Σε κλι­μά­κω­ση των κινη­το­ποι­ή­σε­ών τους προ­χω­ρούν η Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας και Αγρο­τι­κοί Σύλ­λο­γοι. Μετά τη μαζι­κή σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το βρά­δυ της Τετάρ­της στο Νεο­χώ­ρι, απο­φα­σί­στη­κε η πραγ­μα­το­ποί­η­ση παναι­τω­λο­α­καρ­να­νια­κής σύσκε­ψης αγρο­τών και κτη­νο­τρό­φων, το Σάβ­βα­το 27 Γενά­ρη στις 8 μ.μ. στο Νεο­χώ­ρι (παλαιό δημαρ­χείο), με πρω­το­βου­λία της Ομο­σπον­δί­ας και των Συλ­λό­γων Νεο­χω­ρί­ου και Κατοχής.

Παράλ­λη­λα, απ’ την Ομο­σπον­δία και τους Συλ­λό­γους απευ­θύ­νε­ται κάλε­σμα για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση συγκέ­ντρω­σης και συλ­λα­λη­τη­ρί­ου με τρα­κτέρ και αγρο­τι­κά μηχα­νή­μα­τα, τη Δευ­τέ­ρα 29 Γενά­ρη το πρωί, στο Μεσο­λόγ­γι (κεντρι­κή πλα­τεία), ενώ, χαι­ρε­τί­ζο­ντας και τη μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση της προη­γού­με­νης Δευ­τέ­ρας, επισημαίνει:

Στην Αχα­ΐα, ο Αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κός Σύλ­λο­γος Ερυ­μάν­θου καλεί σήμε­ρα, Παρα­σκευή στις 8 μ.μ. σε σύσκε­ψη στο Σταυ­ρο­δρό­μι, ενώ ο ΑΣ Αιγί­ου «Μπα­κό­που­λος — Ντρί­νιας» συγκα­λεί Γενι­κή Συνέ­λευ­ση στο Εργα­τι­κό Κέντρο της πόλης, τη Δευ­τέ­ρα 29 Γενά­ρη στις 8 μ.μ., με σκο­πό την κλι­μά­κω­ση των κινητοποιήσεων.
Στη Φθιώτιδα

Κάλε­σμα στους αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φους της Φθιώ­τι­δας να δεί­ξουν τη δύνα­μή τους βγαί­νο­ντας στον δρό­μο του αγώ­να και στα μπλό­κα απευ­θύ­νει η Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Φθιώτιδας.

Καταγ­γέλ­λει την προ­σπά­θεια κατα­στο­λής εκ μέρους της κυβέρ­νη­σης και την απρό­κλη­τη επί­θε­ση σε βάρος των αγρο­τών της Καρ­δί­τσας και τονί­ζει ότι είναι μονό­δρο­μος η μαζι­κή συμ­με­το­χή στο σημε­ρι­νό συλ­λα­λη­τή­ριό της στη Λαμία (10 π.μ. στην Εκθε­ση), όπου θα γίνει πορεία στην έδρα της Περι­φέ­ρειας και μετά θα στη­θεί μπλόκο.

Ήδη δεκά­δες τρα­κτέρ έχουν συγκε­ντρω­θεί από την Πέμ­πτη στο Νέο Μονα­στή­ρι Δομο­κού, ενώ αντί­στοι­χες ενέρ­γειες για στή­σι­μο μπλό­κου γίνο­νται και στην περιο­χή της Αταλάντης.

«Ηρθε η ώρα οι αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι της Φθιώ­τι­δας να δεί­ξου­με τη δύνα­μη μας. Και η δύνα­μή μας είναι ο οργα­νω­μέ­νος, συλ­λο­γι­κός, μαζι­κός και ανυ­πο­χώ­ρη­τος αγώ­νας για να ικα­νο­ποι­η­θούν τα δίκαια αιτή­μα­τά μας», τονί­ζει στο κάλε­σμά της η Ομο­σπον­δία, χαι­ρε­τί­ζο­ντας τα μαζι­κά μπλό­κα και κατα­δι­κά­ζο­ντας την κρα­τι­κή καταστολή.

Παράλ­λη­λα, καλεί εργα­ζό­με­νους, επαγ­γελ­μα­τί­ες, φοι­τη­τές και τη νεο­λαία να στα­θούν στο πλευ­ρό της αγρο­τιάς αφού οι κινη­το­ποι­ή­σεις και τα αιτή­μα­τά της αφο­ρούν το σύνο­λο της κοι­νω­νί­ας που μαστί­ζε­ται από την ακρί­βεια και την ανέχεια.

Συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα

Σε κινη­το­ποί­η­ση σήμε­ρα, Παρα­σκευή, καλεί ο Αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κός Σύλ­λο­γος Ανα­το­λι­κής Εορ­δαί­ας και Νότιας Λεκά­νης Βεγο­ρί­τι­δας, στις 4 μ.μ., στην Πυρο­σβε­στι­κή στην Πτο­λε­μα­ΐ­δα. Θα ακο­λου­θή­σει αυτο­κι­νη­το­πο­μπή στο κέντρο της πόλης και θα κατα­λή­ξει στο δημαρ­χείο Εορ­δαί­ας, όπου θα γίνει σύσκε­ψη για οργά­νω­ση και περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­ση του αγώ­να τους.

Στη Ζάκυν­θο, χτες, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας από τον Αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κό Σύλ­λο­γο στην Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα του νησιού, ενώ πλα­τιά σύσκε­ψη θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί τη Δευ­τέ­ρα 29 Γενά­ρη στις 8 μ.μ., στο Θέα­τρο Σαρακινάδου.

Κινητοποίηση την Κυριακή στη Λακωνία

Σε συγκέ­ντρω­ση στον κόμ­βο Δαφ­νιού — Κρο­κέ­ων στις 11 π.μ. στη Λακω­νία καλούν την Κυρια­κή 28 Γενά­ρη τα Διοι­κη­τι­κά Συμ­βού­λια των Αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κών Συλ­λό­γων Σπάρ­της, Ευρώ­τα και Αν. Μάνης.

Προ­συ­γκε­ντρώ­σεις έχουν ορι­στεί σε Σπάρ­τη, Σκά­λα και Γύθειο και θα ακο­λου­θή­σει μηχα­νο­κί­νη­τη πορεία μέχρι τον κόμβο.

«Οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες σε κάθε νομό,  κάθε Δήμο,  κάθε χωριό οργα­νω­μέ­να και συντο­νι­σμέ­να με τους Αγρο­τι­κούς και Κτη­νο­τρο­φι­κούς συλ­λό­γους προ­ε­τοι­μά­ζου­με δυνα­μι­κές κινη­το­ποί­η­σης, με σκο­πό το στή­σι­μο αγρο­τι­κών μπλό­κων. Καταγ­γέλ­λου­με την απρό­κλη­τη επί­θε­ση που δέχτη­καν οι συνά­δελ­φοι αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι στην Θεσ­σα­λία από την κρα­τι­κή κατα­στο­λή. Δεν θα περά­σει της κυβέρ­νη­σης η τρο­μο­κρα­τία και ο εκβια­σμός» σημειώ­νουν οι αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κοί Σύλ­λο­γοι Λακωνίας.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο