Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αγρότες — Σύνταγμα: Το δίκαιο του αγώνα τους μετέφεραν εκπρόσωποι των μπλόκων

Το αγω­νι­στι­κό «παρών» των περιο­χών τους μετέ­φε­ραν από την εξέ­δρα του συγκλο­νι­στι­κού συλ­λα­λη­τη­ρί­ου εκπρό­σω­ποι από τα αγρο­τι­κά μπλό­κα, μετα­φέ­ρο­ντας και τα ιδιαί­τε­ρα προ­βλή­μα­τα που αντιμετωπίζουν.

«Οι δου­λειές μας είναι οι ζωές μας», είπε ο εκπρό­σω­πος από το μπλό­κο Ατα­λά­ντης θέτο­ντας ανά­με­σα στα άλλα αιτή­μα­τα την απαί­τη­ση για κατα­βο­λή των απο­ζη­μιώ­σε­ων από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες.

«Όλοι μαζί μπο­ρού­με να κατα­φέ­ρου­με κάτι», είπαν οι αγρό­τες από το μπλό­κο του Αιγι­νί­ου, που ταξί­δε­ψαν 500 χιλιό­με­τρα για να πάρουν μέρος στην κινη­το­ποί­η­ση. «Είμα­στε 30 μέρες και νύχτες στον δρό­μο για να διεκ­δι­κή­σου­με τα αυτονόητα».

«Εμείς που­λά­με φθη­νά τα προ­ϊ­ό­ντα μας κι εσείς τα αγο­ρά­ζε­τε πανά­κρι­βα», κατήγ­γει­λε ο εκπρό­σω­πος από το μπλό­κο της Ανθήλης.

Την άρνη­ση της κυβέρ­νη­σης να δώσει απα­ντή­σεις στα βασι­κά αιτή­μα­τα των αγρο­τών κατήγ­γει­λε ο ομι­λη­τής από το Κάστρο Βοιω­τί­ας, ανα­δει­κνύ­ο­ντας την ανά­γκη για μεί­ω­ση του κόστους παρα­γω­γής και για εξα­σφά­λι­ση φθη­νών και ποιο­τι­κών αγρο­τι­κών προϊόντων.

«Είμα­στε όλοι μαζί στα μπλό­κα. Θα νική­σου­με», είπε ο εκπρό­σω­πος της Πανελ­λή­νιας Συντο­νι­στι­κής Μελισσοκόμων.

«Όπως υπάρ­χει χώρος στην οικο­νο­μία για τους εφο­πλι­στές, να υπάρ­ξει και για εμάς», απαί­τη­σε ο εκπρό­σω­πος του μπλό­κου Αμφί­κλειας — Ελάτειας.

«Σας ευχα­ρι­στού­με που είστε μαζί μας. Σήμε­ρα τα ρυά­κια από όλα τα μπλό­κα της Ελλά­δας κατε­βή­κα­με και μαζί με εσάς γίνα­με ένα μεγά­λο ποτά­μι», είπε ο αγρό­της από την Κήριν­θο Εύβοιας. «Μας κάψα­τε, μας πνί­ξα­τε. Θα σας πνί­ξει η οργή μας», τόνι­σε και έθε­σε στο επί­κε­ντρο την ανά­γκη για μέτρα αντι­πυ­ρι­κής, αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προστασίας.

«Το βαρέ­λι δεν έχει πάτο, το ξύνουν συνέ­χεια από παντού», κατήγ­γει­λε ο αγρό­της από την Καστο­ριά και κάλε­σε σε συνέ­χι­ση του αγώνα.

Τα προ­βλή­μα­τα που δια­χρο­νι­κά αντι­με­τω­πί­ζουν οι αγρό­τες, τα οποία μάλι­στα συνε­χώς επι­δει­νώ­νο­νται, συνό­ψι­σε ο αγρό­της από το μπλό­κο του Στρυ­μο­νι­κού Σερρών.

Το συλ­λα­λη­τή­ριο «που ενώ­νει την αγρο­τιά και την εργα­τιά» χαι­ρέ­τι­σε ο εκπρό­σω­πος από τα μπλό­κα της Πελο­πον­νή­σου. «Τους απο­δεί­ξα­με ότι ο συντο­νι­σμός των αγρο­τών με την Πανελ­λα­δι­κή Επι­τρο­πή είναι δυνα­τός», υπο­γράμ­μι­σε και δια­βε­βαί­ω­σε ότι ο αγώ­νας που ήδη μετρά 30 μέρες στα μπλό­κα θα συνε­χι­στεί, ενώ κάλε­σε και στην απερ­γία στις 28 Φλεβάρη.

«Δεν μπο­ρού­με να δίνου­με χρή­μα­τα για να κάνου­με πόλε­μο και να μη δίνου­με χρή­μα­τα για να ταΐ­σου­με τα παι­διά μας», σχο­λί­α­σε ο εκπρό­σω­πος από τον Αλμυρό.

«Ο αγώ­νας συνε­χί­ζε­ται μέχρι τα δίκαια αιτή­μα­τά μας να δικαιω­θούν», δια­μή­νυ­σε ο αγρό­της από το μπλό­κο στα Μου­δα­νιά Χαλκιδικής.

Στο επεί­γον αίτη­μα για μεί­ω­ση του κόστους παρα­γω­γής εστί­α­σε ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Παρα­γω­γών Λαϊ­κών Αγορών.

Τις συντά­ξεις πεί­νας των αγρο­τών στη­λί­τευ­σε αγρό­τισ­σα από το Μεσολόγγι.

Πηγή: 902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο