Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αιτία πολέμου: Νομιμοποιεί την εργασιακή ζούγκλα — Από σήμερα σε επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο

Με τον λαό να μετρά­ει ακό­μα τις πλη­γές του σε μια σει­ρά περιο­χές της χώρας, με ένα κρε­σέ­ντο κυνι­σμού η κυβέρ­νη­ση έφε­ρε χτες στη Βου­λή το αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα, του οποί­ου η συζή­τη­ση ξεκι­νά σήμε­ρα στις αρμό­διες επιτροπές.

Το νομο­σχέ­διο είναι μάλι­στα ακό­μα χει­ρό­τε­ρο σε σχέ­ση με αυτό που είχε δοθεί στη «δια­βού­λευ­ση», προ­βλέ­πο­ντας ακό­μα χει­ρό­τε­ρες αντερ­γα­τι­κές διατάξεις.

Ενταφιάζεται η κυριακάτικη αργία

Μετα­ξύ των άθλιων προ­βλέ­ψε­ών του ξεχω­ρί­ζει η νέα επί­θε­ση στην κυρια­κά­τι­κη αργία. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, στο άρθρο 27, που στην αρχι­κή του μορ­φή προ­έ­βλε­πε την απα­σχό­λη­ση κατά την κυρια­κά­τι­κη αργία ή τις υπό­λοι­πες αργί­ες για τους εκπαι­δευ­τι­κούς κέντρων πιλό­των των πλη­ρω­μά­των και τεχνι­κών αερο­σκα­φών, τώρα προ­στί­θε­νται και οι εργα­ζό­με­νοι στη Βιο­μη­χα­νία Τρο­φί­μων, καθώς και οι εργα­ζό­με­νοι σε επι­χει­ρή­σεις εμφιά­λω­σης φυσι­κού μεταλ­λι­κού νερού, παρα­γω­γής ανα­ψυ­κτι­κών και παρα­γω­γής προ­ϊ­ό­ντων εμφιά­λω­σής τους! Με την προ­σθή­κη αυτή επι­χει­ρεί­ται ένα ισχυ­ρό χτύ­πη­μα στην κυρια­κά­τι­κη αργία και μάλι­στα στην καρ­διά των κλά­δων της μετα­ποί­η­σης, που αφο­ρά δεκά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πως σύμ­φω­να με την «Εργά­νη» (Ειδι­κό Τεύ­χος 2022) η βιο­μη­χα­νία τρο­φί­μων έχει τον μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό εργα­ζο­μέ­νων, ξεπερ­νώ­ντας τους 100.000 μισθω­τούς σε 8.226 επι­χει­ρή­σεις. Με μια κου­βέ­ντα η κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρεί να εντα­φιά­σει την Κυρια­κή αργία και στον χώρο της βιο­μη­χα­νί­ας, στο­χεύ­ο­ντας τον βασι­κό κλά­δο που έχει η χώρα μας.

Η παρα­πά­νω διά­τα­ξη, σε συνάρ­τη­ση με τα άρθρα 25 και 26 που προ­βλέ­πουν την έκτη ημέ­ρα εργα­σί­ας, αντί του πεν­θή­με­ρου για τους εργα­ζό­με­νους στις επι­χει­ρή­σεις ή εκμε­ταλ­λεύ­σεις συνε­χούς λει­τουρ­γί­ας με το σύστη­μα εναλ­λασ­σό­με­νων βαρ­διών, καθώς και στις επι­χει­ρή­σεις που δεν είναι εκ της φύσης τους συνε­χούς λει­τουρ­γί­ας αλλά λει­τουρ­γούν 24 ώρες από Δευ­τέ­ρα έως Σάβ­βα­το, δια­μορ­φώ­νουν μια νέα δυσμε­νή κατά­στα­ση για εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες μισθω­τούς και ανα­τρέ­πουν εμβλη­μα­τι­κές κατα­κτή­σεις της εργα­τι­κής τάξης του προη­γού­με­νου αιώ­να, την πεν­θή­με­ρη εργα­σία μαζί και την κυρια­κά­τι­κη αργία.

Δουλειά 13 ώρες τη μέρα, όπως και όπου θέλει η εργοδοσία

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι με το τερα­τούρ­γη­μα δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα για «παράλ­λη­λη απα­σχό­λη­ση» σε περισ­σό­τε­ρους από έναν εργο­δό­τες (άρθρο 9), με εργα­σία που φτά­νει και τις 13 ώρες τη μέρα, και με μόνη προ­ϋ­πό­θε­ση ένα ελά­χι­στο διά­στη­μα ανά­παυ­σης 11 ωρών ανά­με­σα στις δια­δο­χι­κές δουλειές.

Εισά­γει μορ­φές απα­σχό­λη­σης με «μη προ­βλέ­ψι­μο» πρό­γραμ­μα οργά­νω­σης του χρό­νου εργα­σί­ας (τις λεγό­με­νες συμ­βά­σεις μηδε­νι­κών ή ελά­χι­στων ωρών), με απο­τέ­λε­σμα οι εργα­ζό­με­νοι να μη γνω­ρί­ζουν πότε και πόσες ώρες θα κλη­θούν να δου­λέ­ψουν, ούτε και τι μισθό θα λάβουν στο τέλος του μήνα. Μάλι­στα, σε μια άθλια προ­σπά­θεια εξω­ραϊ­σμού της συγκε­κρι­μέ­νης διά­τα­ξης, η ηγε­τι­κή ομά­δα της ΓΣΕΕ δια­κι­νεί το ψέμα ότι μετά τη συνά­ντη­ση που είχε με τον υπουρ­γό Εργα­σί­ας τελι­κά δεν μπή­κε στο νομο­σχέ­διο. Η αλή­θεια είναι ότι οι λεγό­με­νες «ελά­χι­στες ώρες» προσ­διο­ρί­ζο­νται ως το 1/4 του «συνο­λι­κού συμ­φω­νη­μέ­νου αριθ­μού ωρών», που προ­φα­νώς στην πρά­ξη προ­σεγ­γί­ζει το …μηδέν.

Νέα απελευθέρωση απολύσεων και ποινικοποίηση της απεργίας

Θεσμο­θε­τεί επί­σης τη λεγό­με­νη «δοκι­μα­στι­κή περί­ο­δο» διάρ­κειας έξι μηνών (άρθρο 4) και παράλ­λη­λα δια­τη­ρεί την αντερ­γα­τι­κή πρό­βλε­ψη, σύμ­φω­να με την οποία οι εργα­ζό­με­νοι μπο­ρούν να απο­λύ­ο­νται «χωρίς προει­δο­ποί­η­ση και χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση» μέχρι τη συμπλή­ρω­ση 12 μηνών από την υπο­γρα­φή της σύμ­βα­σης εργα­σί­ας (άρθρο 19).

Ολα τα παρα­πά­νω συμπλη­ρώ­νο­νται από μια ακό­μα απερ­γο­κτό­να νομο­θε­τι­κή διά­τα­ξη: Το άρθρο 31 προ­βλέ­πει ποι­νές φυλά­κι­σης «του­λά­χι­στον έξι μηνών» και χρη­μα­τι­κές ποι­νές για όποιον «παρε­μπο­δί­ζει με οποιον­δή­πο­τε τρό­πο την ελεύ­θε­ρη και ακώ­λυ­τη προ­σέ­λευ­ση ή απο­χώ­ρη­ση από τον χώρο εργα­σί­ας» ή «συμ­με­τέ­χει σε κατά­λη­ψη χώρων εργα­σί­ας ή εισό­δων τους κατά τη διάρ­κεια απερ­γί­ας ή ανε­ξαρ­τή­τως αυτής». Μάλι­στα, προ­βλέ­πει πως η «επα­νει­λημ­μέ­νη τέλε­ση» συνι­στά «επι­βα­ρυ­ντι­κή περίσταση».

Συναγερμός στα συνδικάτα από το ΠΑΜΕ

Μπρο­στά στον νέο αυτόν εφιάλ­τη για την εργα­τι­κή τάξη, συνα­γερ­μό σημαί­νει το ΠΑΜΕ σε όλα τα συν­δι­κά­τα, προ­κει­μέ­νου να δοθεί απερ­για­κή απά­ντη­ση στο αντερ­γα­τι­κό νομοσχέδιο.

«Να σημά­νει απερ­για­κός ξεση­κω­μός απέ­να­ντι στο νέο αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διο», είναι το κάλε­σμα που απευ­θύ­νει το ΠΑΜΕ στις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις και σε όλους τους εργα­ζό­με­νους. «Πρό­κει­ται για κτη­νω­δία! Ενώ ο λαός μας στη Θεσ­σα­λία μετρά ακό­μα νεκρούς και αγνο­ού­με­νους θαμ­μέ­νους στη λάσπη, ενώ η περιο­χή είναι μια υγειο­νο­μι­κή βόμ­βα και η φτώ­χεια ήδη θερί­ζει τους κατοί­κους της, ενώ στον Εβρο, στη Φθιώ­τι­δα, στη Δυτι­κή Αττι­κή, στη Ρόδο είναι ακό­μα ανοι­κτές οι μεγά­λες πλη­γές από τις καλο­και­ρι­νές πυρ­κα­γιές, η κυβέρ­νη­ση φέρ­νει για ψήφι­ση στη Βου­λή το νέο αντερ­γα­τι­κό έκτρω­μα που καταρ­γεί το πεν­θή­με­ρο και το 8ωρο, νομο­θε­τώ­ντας το δικαί­ω­μα στους εργο­δό­τες να ξεζου­μί­ζουν τους εργα­ζο­μέ­νους τους 13 ώρες την ημέ­ρα, 78 ώρες την εβδο­μά­δα. Αίσχος!», καταγ­γέλ­λει.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο