Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΚΡΙΒΕΙΑ-ΦΤΩΧΕΙΑ: Ανατιμήσεις — φωτιά σε βασικά αγαθά και στο ηλεκτρικό ρεύμα

Δεν έχει τέλος το «ράλι» των ανα­τι­μή­σε­ων σε είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, με την ακρί­βεια να κατα­τρώ­ει το ήδη λεη­λα­τη­μέ­νο λαϊ­κό εισό­δη­μα — εξαι­τί­ας και των καθη­λω­μέ­νων μισθών — και την κυβέρ­νη­ση να «απα­ντά» με την κοροϊ­δία των διά­φο­ρων «pass».

Ο Σεπτέμ­βρης που έρχε­ται ανα­μέ­νε­ται να δυσκο­λέ­ψει κι άλλο τα πράγ­μα­τα για τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, καθώς ήδη βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη μεγά­λη άνο­δος των τιμών σε φυσι­κό αέριο και πετρέ­λαιο, που συμπα­ρα­σύ­ρει τα προ­ϊ­ό­ντα δια­τρο­φής, τις μετα­κι­νή­σεις και τη θέρ­μαν­ση. Η ακρί­βεια ήρθε για να μεί­νει, καθώς βρί­σκε­ται μέσα στη λει­τουρ­γία της ίδιας της καπι­τα­λι­στι­κής αγο­ράς και ο λαός πλη­ρώ­νει τα επε­κτα­τι­κά μέτρα στή­ρι­ξης των ομί­λων, που απο­φά­σι­σαν οι κυβερ­νή­σεις την προη­γού­με­νη περί­ο­δο της κρί­σης και της πανδημίας.

Την ίδια στιγ­μή, η κυβέρ­νη­ση και τα άλλα κόμ­μα­τα απορ­ρί­πτουν και τα ελά­χι­στα μέτρα πραγ­μα­τι­κής ανα­κού­φι­σης που προ­τεί­νει το ΚΚΕ, στη­ρί­ζο­ντας τις διεκ­δι­κή­σεις σωμα­τεί­ων και φορέ­ων, όπως κατάρ­γη­ση των ειδι­κών φόρων κατα­νά­λω­σης στα καύ­σι­μα και στην Ενέρ­γεια, κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα βασι­κά είδη λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης κ.ά.

Σύμ­φω­να με τα επι­και­ρο­ποι­η­μέ­να στοι­χεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθη­καν μέσα στη βδο­μά­δα, κατα­γρά­φο­νται αυξή­σεις στα τρό­φι­μα τον Ιού­λιο 12,3%, ενώ και τον Ιού­νιο ο δεί­κτης της δια­τρο­φής «έτρε­χε» με 12,2%. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι σε σχέ­ση με πέρυ­σι αυξή­θη­καν οι τιμές στα φρού­τα κατά 19,4%, στα φάρ­μα­κα κατά 18,7%, στα λαχα­νι­κά κατά 15,5% και σε γαλα­κτο­κο­μι­κά — αυγά κατά 14,4%.

Νέες ανα­τι­μή­σεις ανα­μέ­νο­νται το επό­με­νο διά­στη­μα στα βασι­κό­τε­ρα κατα­να­λω­τι­κά αγα­θά, όπως είναι το ψωμί και το λάδι, η τιμή του οποί­ου έχει απο­γειω­θεί, με το μπου­κά­λι στο ράφι να ξεπερ­νά τα 10 ευρώ! Μαζί εκτο­ξεύ­ε­ται και η Ενέρ­γεια, με την τιμή της βεν­ζί­νης να αγγί­ζει και να ξεπερ­νά τα 2 ευρώ από την περα­σμέ­νη βδομάδα.

Σε ό,τι αφο­ρά το ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα, οι νέες αυξή­σεις έχουν ήδη ξεκι­νή­σει, καθώς αυτόν τον μήνα η χον­δρε­μπο­ρι­κή τιμή της κιλο­βα­τώ­ρας «τρέ­χει» πολύ πάνω από 100 ευρώ, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι η στρα­τη­γι­κή της «απε­λευ­θέ­ρω­σης» της Ενέρ­γειας και της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης» έχει οδη­γή­σει ανε­πί­στρε­πτα σε τερά­στιες αυξή­σεις και σε επέ­κτα­ση της ενερ­γεια­κής φτώχειας.

Τα νοι­κο­κυ­ριά θα βλέ­πουν στο εξής ακό­μα πιο φου­σκω­μέ­νους τους λογα­ρια­σμούς, καθώς κόβο­νται και τα ελά­χι­στα που έδι­νε το κρά­τος ως «επι­δό­τη­ση», ενώ επι­στρέ­φει η περι­βό­η­τη «ρήτρα ανα­προ­σαρ­μο­γής» στο πλαί­σιο της «απε­λευ­θε­ρω­μέ­νης» αγο­ράς και επι­βάλ­λο­νται νέες αυξή­σεις στις ΥΚΩ, με τις οποί­ες ο λαός θα πλη­ρώ­σει από την άλλη τσέ­πη τα επι­δό­μα­τα του προη­γού­με­νου διαστήματος.

Σε τρο­χιά μεγά­λης ανό­δου βρί­σκε­ται και η τιμή του φυσι­κού αερί­ου, όπου την Πέμ­πτη κατα­γρά­φη­κε ημε­ρή­σια αύξη­ση τιμής 30%! Η τιμή της μεγα­βα­τώ­ρας στο χρη­μα­τι­στή­ριο του Αμστερ­νταμ κυμάν­θη­κε στα 40 ευρώ, από 31 που ήταν την Τετάρ­τη, ενώ σε σχέ­ση με τις 28 Ιου­λί­ου, που η τιμή του ήταν στο χαμη­λό­τε­ρο επί­πε­δο των τελευ­ταί­ων 21 μηνών (26 ευρώ), η αύξη­ση είναι της τάξης του 50%! Παρά­γο­ντες της αγο­ράς δεν απο­κλεί­ουν τώρα το φυσι­κό αέριο να φτά­σει και να ξεπε­ρά­σει στο άμε­σο μέλ­λον τα 100 ευρώ / μεγαβατώρα.

Πηγή 902.gr

Από τα «pass» στα πλαφόν…

Απέ­να­ντι σ’ αυτήν την κατά­στα­ση η κυβέρ­νη­ση εμπαί­ζει τον λαό, ανα­κοι­νώ­νο­ντας δια­τή­ρη­ση, μέχρι το τέλος του χρό­νου, του πλα­φόν στα μει­κτά κέρ­δη των επι­χει­ρή­σε­ων ανά μονά­δα στο ύψος όπου βρί­σκο­νταν πριν την 31η Δεκεμ­βρί­ου 2021. Με τον τρό­πο αυτό παρα­μυ­θιά­ζει τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα ότι συγκρα­τεί τις ανα­τι­μή­σεις και την ακρί­βεια, περιο­ρί­ζο­ντας τα κέρδη.

Τα στοι­χεία όμως δεί­χνουν κάτι εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κό. Από τη μία το εισό­δη­μα των εργα­ζο­μέ­νων με τους καθη­λω­μέ­νους μισθούς δεν μπο­ρεί να σηκώ­σει το βάρος της ακρί­βειας, με απο­τέ­λε­σμα να τελειώ­νει το μηνιά­τι­κο στις 15 του μήνα, και από την άλλη οι μεγά­λοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι κάνουν πάρ­τι ιστο­ρι­κών τζί­ρων και κερδών!

Για παρά­δειγ­μα, τα πρώ­τα επί­ση­μα στοι­χεία δεί­χνουν αύξη­ση τζί­ρου στα σού­περ μάρ­κετ κατά 10% στο πεντά­μη­νο Ιανουα­ρί­ου — Μαΐ­ου 2023 σε σχέ­ση με το 2022. Είναι δε χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι για τα σού­περ μάρ­κετ έχουν απο­δει­χθεί περισ­σό­τε­ρο προ­σο­δο­φό­ρα από ποτέ και τα προ­ϊ­ό­ντα ιδιω­τι­κής ετι­κέ­τας. Να σημειω­θεί ότι ο τζί­ρος των σού­περ μάρ­κετ για το 2021 έφτα­σε συνο­λι­κά στα 10,1 δισ. ευρώ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο