Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακόμη μία φορά η ΕΕ «έκανε γαργάρα» τις τουρκικές προκλήσεις

«Άλλα λόγια να αγα­πιό­μα­στε», ήταν για άλλη μια φορά η απά­ντη­ση της ΕΕ απέ­να­ντι στην κλι­μά­κω­ση της προ­κλη­τι­κό­τη­τας της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης στο Αιγαίο και την Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

Συγκε­κρι­μέ­να, χτες, συνε­δρί­α­σε στο Λου­ξεμ­βούρ­γο το Συμ­βού­λιο Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων (ΣΕΥ) της ΕΕ με συμ­με­το­χή των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών των κρα­τών ‑μελών. Συνε­δρί­α­ση στον από­η­χο προ­κλή­σε­ων όπως οι παρε­νο­χλή­σεις από τουρ­κι­κά πολε­μι­κά σκά­φη ερευ­νη­τι­κού σκά­φους ελλη­νι­κών συμ­φε­ρό­ντων στην ελλη­νι­κή ΑΟΖ αλλά και η δημο­σιο­ποί­η­ση, χτες, της είδη­σης ότι η εται­ρεία «Τουρ­κι­κά Πετρέ­λαια» (TPAO) ζήτη­σε άδεια από τη Γενι­κή Διεύ­θυν­ση Ορυ­χεί­ων και Πετρε­λαϊ­κών Υπο­θέ­σε­ων (MAPEG) για έρευ­νες σε 6 περιο­χές στα βόρεια της Κύπρου.

Ο Κύπριος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Ν. Χρι­στο­δου­λί­δης, ενη­μέ­ρω­σε για την τουρ­κι­κή παρα­βα­τι­κό­τη­τα στην κυπρια­κή ΑΟΖ, ενώ κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες έθι­ξε τόσο το θέμα της Αμμο­χώ­στου όσο και την αρνη­τι­κή στά­ση της τουρ­κι­κής πλευ­ράς για επα­νέ­ναρ­ξη δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, αλλά και την παρε­νό­χλη­ση του ελλη­νι­κών και κυπρια­κών συμ­φε­ρό­ντων ερευ­νη­τι­κού σκά­φους «Nautical Geo» εντός κυπρια­κής ΑΟΖ, σημειώ­νο­ντας ότι οι έρευ­νές του έχουν να κάνουν με έργο για την «ενερ­γεια­κή απε­ξάρ­τη­ση» της ΕΕ. Φέρε­ται επί­σης να ζήτη­σε πλέ­ον «απτή αντί­δρα­ση» από την ΕΕ, η οποία, είπε, δεν πρέ­πει να περιο­ρι­στεί για άλλη μια φορά σε δηλώ­σεις, αλλά να υπάρ­ξει στην επό­με­νη συνά­ντη­ση ένα έγγρα­φο που να ανα­φέ­ρε­ται σε συγκε­κρι­μέ­να μέτρα που θα μπο­ρού­σαν να απο­φα­σι­στούν σε περί­πτω­ση που συνε­χί­σει η όλη κατά­στα­ση, θέση — πάσα βασι­κά για να κλο­τσή­σουν κι άλλο το τενε­κε­δά­κι παρακάτω.

Και ο Έλλη­νας υπουρ­γός Νίκος Δέν­διας φέρε­ται να ανα­φέρ­θη­κε στις «προ­κλη­τι­κές και παρά­νο­μες ενέρ­γειες της Τουρ­κί­ας», στις «παρα­βιά­σεις των ελλη­νι­κών κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των και της ελλη­νι­κής κυριαρ­χί­ας από την Τουρ­κία τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες», στην περιο­χή ανα­το­λι­κά της Κρήτης.

Το απο­τέ­λε­σμα; Με τη λήξη του ΣΕΥ, σε δηλώ­σεις του ο ύπα­τος εκπρό­σω­πος της ΕΕ για θέμα­τα εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής, Ζοζέπ Μπο­ρέλ, επα­νέ­λα­βε τα γνω­στά ευχο­λό­για, καλώ­ντας την Τουρ­κία να από­σχει από προ­κλη­τι­κές ενέρ­γειες στα Βαρώ­σια, ενώ επί­σης χαρα­κτή­ρι­σε «απα­ρά­δε­κτη» την επέμ­βα­ση τουρ­κι­κών σκα­φών σε ΑΟΖ κρα­τών — μελών της ΕΕ, σημειώ­νο­ντας ότι όλοι οι μετέ­χο­ντες στο χτε­σι­νό ΣΕΥ εξέ­φρα­σαν την αλλη­λεγ­γύη τους σε Ελλά­δα και Κύπρο.

Ερω­τη­θείς, ωστό­σο, στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου αν έγι­νε συζή­τη­ση για κυρώ­σεις, παρέ­πεμ­ψε στην από­φα­ση που πήραν στην ΕΕ πριν από το καλο­καί­ρι, ότι αν συνε­χι­στούν τέτοιες δρα­στη­ριό­τη­τες «θα έπρε­πε να ζητή­σου­με από την Υπη­ρε­σία Εξω­τε­ρι­κής Δρά­σης της ΕΕ να ετοι­μά­σει μια ανά­λυ­ση επι­λο­γών, με ανά­λυ­ση της κατά­στα­σης, και προ­τά­σε­ων δια­φο­ρε­τι­κών επι­λο­γών, στην περί­πτω­ση που απο­φά­σι­ζε το Συμ­βού­λιο της ΕΕ να πάρει κάποιες απο­φά­σεις. Αυτό συμ­φω­νή­σα­με να κάνου­με», πηγαί­νο­ντας στην επό­με­νη ερώ­τη­ση της συνέ­ντευ­ξης Τύπου…

Σημειω­τέ­ον, στο περι­θώ­ριο του ΣΕΥ ο Ν. Δέν­διας παρέ­θε­σε χτες «πρω­ι­νό εργα­σί­ας» στη Λίβυα ομό­λο­γό του, Najla El Mangoush, με τη συμ­με­το­χή και άλλων ΥΠΕΞ των κρα­τών — μελών της ΕΕ, στην προ­σπά­θεια της ντό­πιας αστι­κής τάξης να παρέμ­βει πιο ενερ­γά στις εξε­λί­ξεις στη χώρα, διεκ­δι­κώ­ντας εκεί μερί­δια από την καπι­τα­λι­στι­κή λεία.

Όπως δήλω­σε ο ίδιος ο Ν. Δέν­διας κατό­πιν, συζή­τη­σαν «όλες τις πολύ­πλευ­ρες παρα­μέ­τρους της κατά­στα­σης στη Λιβύη και τη βοή­θεια που μπο­ρεί να προ­σφέ­ρει η ΕΕ για την ομα­λο­ποί­η­ση της κατά­στα­σης, για τις προ­σε­χείς εκλο­γές και για την γρή­γο­ρη απο­χώ­ρη­ση καταρ­χήν των μισθο­φό­ρων, αλλά και των ξένων στρα­τευ­μά­των από τη Λιβύη».

Την Πέμ­πτη, ο Έλλη­νας υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών θα μετα­βεί στην Τρί­πο­λη της Λιβύ­ης, προ­κει­μέ­νου να συμ­με­τά­σχει στη Διά­σκε­ψη για τη Λιβύη. Κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, έχει κανο­νι­στεί εκεί και τρι­με­ρής συνά­ντη­ση με τον Γερ­μα­νό ομό­λο­γό τους, Χάι­κο Μάας.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο