Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλεξανδρούπολη: Πάνω από 4.000 ζώα κάηκαν από τις πυρκαγιές

Περισ­σό­τε­ρα από 4.000 αιγο­πρό­βα­τα έχουν καεί και 50 ποι­μνιο­στά­σια στον Δήμο Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, εξαι­τί­ας της πύρι­νης λαί­λα­πας, που μαί­νε­ται για δέκα­τη ημέ­ρα, σύμ­φω­να με τις πρώ­τες εκτι­μή­σεις, ενώ έχουν καεί και απο­θή­κες με ζωο­τρο­φές, με τους κτη­νο­τρό­φους να βρί­σκο­νται σε απόγνωση.

«Κατα­στρα­φή­κα­με, ήδη μετρά­με πάνω από 4.000 καμέ­να αιγο­πρό­βα­τα, ενώ αγνο­ού­νται πάρα πολ­λά… Έχει καεί όλος ο βοσκό­το­πος, έχει καεί ολό­κλη­ρη η περιο­χή και δεν έχουν πού να τα βοσκή­σουν… Όλο αυτό δημιουρ­γεί ένα πολύ μεγά­λο κόστος στους κτη­νο­τρό­φους», ανέ­φε­ρε μιλώ­ντας στην ΕΡΤ Ορε­στιά­δας ο πρό­ε­δρος του κτη­νο­τρο­φι­κού Συλ­λό­γου Αλε­ξαν­δρού­πο­λης κ. Κώστας Δου­νά­κης, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως «οι απο­ζη­μιώ­σεις θα πρέ­πει να δοθούν άμεσα».

Μιλώ­ντας γι’ αυτά που θα ακο­λου­θή­σουν μετά την φωτιά, ο κ. Δου­νά­κης εξέ­φρα­σε τους φόβους του για πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να τον χει­μώ­να, θέμα, το οποίο θα θέσει υπό­ψη στην σημε­ρι­νή συνά­ντη­ση, που θα έχει με το κυβερ­νη­τι­κό κλιμάκιο.

«Το πρό­βλη­μα δεν είναι να απο­ζη­μιώ­σου­με τώρα το ζωι­κό κεφά­λαιο η να καλύ­ψου­με ένα μήνα τις ζωο­τρο­φές. Το πρό­βλη­μα έρχε­ται από εδώ και πέρα, για­τί με αυτήν την μεγά­λη πυρ­κα­γιά, που καί­γε­ται στον ορει­νό όγκο, θα κατα­λή­ξει τον χει­μώ­να να έχου­με πλημ­μύ­ρες, πλημ­μύ­ρες, οι οποί­ες θα κατα­λή­γουν στον ποτα­μό της Μάν­θιας στον ποτα­μό του Λου­τρού θα έχου­με πάρα πολ­λά προ­βλή­μα­τα, από την στιγ­μή που δεν θα υπάρ­χει δάσος στα ορει­νά και οι βρο­χές θα κατε­βαί­νουν με μεγά­λη ταχύ­τη­τα», είπε ο κ. Δου­νά­κης και κατέ­λη­ξε «Η  πρό­τα­σή μας στην συνά­ντη­ση, που θα έχου­με σήμε­ρα με το κυβερ­νη­τι­κό κλι­μά­κιο θα είναι, να δοθεί λύση στο κομ­μά­τι με τα πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να, για­τί σε αγρο­τι­κές καλ­λιέρ­γειες σε ποι­μνιο­στά­σια, που βρί­σκο­νται σε κτη­νο­τρο­φι­κές εγκα­τα­στά­σεις, στον κάμπο τον χει­μώ­να, θα έχου­με μεγά­λο πρόβλημα».

Πηγή: ertnews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο