Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έβρος: Φασιστοειδή συνεχίζουν τις «συλλήψεις» προσφύγων και μεταναστών

Συνε­χί­ζε­ται το άθλιο πογκρόμ σε βάρος προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στον Έβρο από διά­φο­ρους φασί­στες που οργα­νώ­νουν «περι­πο­λί­ες» για να «συλ­λά­βουν» ξερι­ζω­μέ­νους ανθρώ­πους. Μάλι­στα, οι φασί­στες αναρ­τούν στα social media τις απάν­θρω­πες ενέρ­γειές τους, το ρατσι­στι­κό τους μίσος, τα ραντε­βού των ταγ­μά­των τους κ.ά.

Σε προ­σω­πι­κό λογα­ρια­σμό δια­δι­κτυα­κής πλατ­φόρ­μας ανέ­βη­κε ένα νέο βίντεο από φασι­στοει­δές της περιο­χής του Έβρου (δεί­τε το εδώ αναρ­τη­μέ­νο σε κανά­λι του youtube) και  εμφα­νί­ζε­ται να έχει «συλ­λά­βει», με τη βοή­θεια συνερ­γών, τέσ­σε­ρις μετα­νά­στες που βρί­σκο­νται στο έδα­φος, ενώ ένας εξ αυτών φαί­νε­ται να έχει τραυ­μα­τι­στεί και να πονά. Το άτο­μο αυτό περη­φα­νεύ­ε­ται στην κάμε­ρα για την ενέρ­γειά του, κατη­γο­ρώ­ντας τα θύμα­τά του για εμπρη­σμό και φωνά­ζο­ντας στην κάμε­ρα: «Άλλους τέσ­σε­ρις, άλλους τέσ­σε­ρις καλούς επεν­δυ­τές… Βλέ­πε­τε; Μέρα μεση­μέ­ρι, πού είναι οι αρχές… πού είναι οι αρχές, πού είναι οι αρχές… Άλλους τέσ­σε­ρις επεν­δυ­τές…».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως σήμε­ρα στον ανα­κρι­τή οδη­γού­νται οι 9 εκ των 13 μετα­να­στών και προ­σφύ­γων που συνε­λή­φθη­σαν την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα από τις αρχές ενώ είχε προη­γη­θεί η «σύλ­λη­ψή» τους από φασι­στοει­δή σε κάποιο σημείο του Έβρου.

Την Παρα­σκευή απο­λο­γή­θη­καν και αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ροι οι 4 από τους 13 μετα­νά­στες, που κατη­γο­ρού­νται για εμπρη­σμούς. Να σημειω­θεί ότι για την κατη­γο­ρία του εμπρη­σμού τα «στοι­χεία» που ελή­φθη­σαν υπό­ψη προ­ήλ­θαν απο­κλει­στι­κά από τα φασι­στοει­δή που τους απή­γα­γαν, ενώ στις απο­λο­γί­ες τους οι πρώ­τοι 4 μετα­νά­στες ανέ­φε­ραν ότι υπέ­στη­σαν ξυλο­δαρ­μό από την ομά­δα των φασιστών.

Στο μετα­ξύ, σε κατ’ οίκον περιο­ρι­σμό τέθη­καν μετά την απο­λο­γία τους σε ανα­κρι­τή και εισαγ­γε­λέα, την Παρα­σκευή, οι τρεις συλ­λη­φθέ­ντες «σερί­φη­δες» για την παρά­νο­μη κρά­τη­ση 13 μετα­να­στών σε τρέι­λερ στον Έβρο. Επι­πλέ­ον τους επι­βλή­θη­κε απα­γό­ρευ­ση εξό­δου από τη χώρα και αφαί­ρε­ση δια­βα­τη­ρί­ου. Σύμ­φω­να με την πρό­τα­ση του εισαγ­γε­λέα, οι κατη­γο­ρί­ες που απο­δί­δο­νται στους τρεις συλ­λη­φθέ­ντες αφο­ρούν στη διέ­γερ­ση σε διά­πρα­ξη εγκλη­μά­των, βιαιο­πρα­γί­ες ή διχό­νοια με ρατσι­στι­κά κίνη­τρα σε συν­δυα­σμό με αρπα­γή με ρατσι­στι­κά κίνη­τρα από κοι­νού και συναυ­τουρ­γία και έκθε­ση σε κίν­δυ­νο, ενώ τον ιδιο­κτή­τη του οχή­μα­τος βαρύ­νει και η κατη­γο­ρία της παρά­βα­σης της νομο­θε­σί­ας περί προ­σω­πι­κών δεδομένων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο