Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αμαζόνιος: Εκατοντάδες νέες φωτιές, η αγωνία μεγαλώνει

Αμα­ζό­νιος: Εκα­το­ντά­δες νέες δασι­κές πυρ­κα­γιές σαρώ­νουν τη Βρα­ζι­λία, οι πιο κατα­στρο­φι­κές στην Αμα­ζο­νία τα τελευ­ταία χρό­νια, και η διε­θνής πίε­ση αυξή­θη­κε σήμε­ρα ώστε να παρα­κι­νη­θεί ο πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας Ζαΐχ Μπο­σο­νά­ρου να δράσει.

Ομά­δα του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου που πέτα­ξε χθες, Παρα­σκευή, πάνω από την πολι­τεία Ροντό­νια (βορειο­δυ­τι­κά) δια­πί­στω­σε την παρου­σία πολ­λα­πλών πυρκαγιών.

Οι κάτοι­κοι του Πόρ­το Βέλο εξέ­φρα­σαν σήμε­ρα φόβους για το σύν­νε­φο του καπνού που καλύ­πτει την μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της περιοχής.

“Ανη­συ­χώ πολύ για το περι­βάλ­λον και την υγεία μας”, δήλω­σε η Ντελ­μά­ρα Σίλ­βα στο AFP. “Έχω μια κόρη που έχει ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα και με τις πυρ­κα­γιές υπο­φέ­ρει περισσότερο”.

Τα τελευ­ταία επί­ση­μα στοι­χεία ανα­φέ­ρουν ότι 78.383 πυρ­κα­γιές έχουν κατα­γρα­φεί από τον Ιανουά­ριο, ένα ρεκόρ από το 2013.

Στην Αμα­ζο­νία, όταν μια δασι­κή έκτα­ση εκχερ­σώ­νε­ται, οι κορ­μοί των δέντρων μετα­φέ­ρο­νται αλλού, αλλά η υπό­λοι­πη βλά­στη­ση καί­γε­ται επί τόπου κατά τη διάρ­κεια της ξηρής περιό­δου, η οποία διαρ­κεί από τον Ιού­λιο έως τον Νοέμ­βριο. Στις γεωρ­γι­κές εκτά­σεις ή στα λιβά­δια, η βλά­στη­ση και τα ζιζά­νια επί­σης στοι­βά­ζο­νται εκεί, περι­μέ­νο­ντας την ξηρή περί­ο­δο. Αυτά καί­γο­νται τώρα, λένε οι ειδικοί.

Περισ­σό­τε­ρες από τις μισές αυτές πυρ­κα­γιές μαί­νο­νται στην Αμα­ζο­νία, όπου ζουν περισ­σό­τε­ροι από 20 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι. ‘Αλλες 1.663 νέες φωτιές κατα­γρά­φη­καν την Πέμ­πτη και την Παρα­σκευή, σύμ­φω­να με το Εθνι­κό Ινστι­τού­το Δια­στη­μι­κής Έρευ­νας της Βρα­ζι­λί­ας (INPE).

Ο επι­κε­φα­λής του INPE απο­πέμ­φθη­κε στις αρχές Αυγού­στου για­τί έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα στοι­χεία σχε­τι­κά με την απο­ψί­λω­ση των δασών, τα οποία κρί­θη­καν ψευ­δή από τον πρό­ε­δρο Μπολ­σο­νά­ρου: τα στοι­χεία έδει­χναν ότι η απο­ψί­λω­ση των δασών τον Ιού­λιο ήταν σχε­δόν τετρα­πλά­σια από εκεί­νη που κατα­γρά­φη­κε κατά τη διάρ­κεια του ίδιου μήνα του 2018.

Αυτά τα νέα στοι­χεία δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν την ημέ­ρα που ο Μπολ­σο­νά­ρου ανα­κοί­νω­σε την ανά­πτυ­ξη του στρα­τού για την κατά­σβε­ση των φωτιών και την κατα­πο­λέ­μη­ση της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας στην περιοχή.

και τη Γερ­μα­νία. Δεν έχουν πια θέσεις εργασίας,

προ­σπα­θούν να με ανα­τρέ­ψουν”, δήλω­σε ανα­φε­ρό­με­νος στην ανα­στο­λή από τις δύο χώρες των επι­δο­τή­σε­ών τους στο Ταμείο Αμα­ζο­νία για την προ­στα­σία του τερά­στιου τρο­πι­κού δάσους.

“Ευπρόσδεκτη βοήθεια”

Ο Αμε­ρι­κα­νός Ντό­ναλντ Τραμπ και ο Βρε­τα­νός Μπό­ρις Τζόν­σον προ­σφέρ­θη­καν να βοηθήσουν.

“Οποια­δή­πο­τε βοή­θεια όσον αφο­ρά τις πυρ­κα­γιές είναι ευπρόσ­δε­κτη”, δήλω­σε ο υπουρ­γός Άμυ­νας της Βρα­ζι­λί­ας σήμε­ρα στους δημοσιογράφους.

Οι εικόνες του φλεγόμενου “πνεύμονα του πλανήτη” προκάλεσαν παγκόσμια αγωνία.

Φωνά­ζο­ντας “Σώστε την Αμα­ζο­νία”, χιλιά­δες δια­δη­λω­τές που μετεί­χαν σε διά­φο­ρες κινη­το­ποι­ή­σεις συγκε­ντρώ­θη­καν την Παρα­σκευή στο Σάο Πάο­λο και το Ρίο ντε Ζανέι­ρο. ‘Αλλες δια­δη­λώ­σεις έγι­ναν έξω από τις πρε­σβεί­ες και τα προ­ξε­νεία της Βρα­ζι­λί­ας ανά τον κόσμο, έπει­τα από το προ­σκλη­τή­ριο πολ­λών ΜΚΟ.

Η περι­βαλ­λο­ντι­κή κρί­ση είναι τέτοια που απει­λεί να τορ­πι­λί­σει την εμπο­ρι­κή συμ­φω­νία ΕΕ-Mercosur (Βρα­ζι­λία, Αργε­ντι­νή, Ουρου­γουάη και Παρα­γουάη) που υπο­γρά­φη­κε στα τέλη Ιου­νί­ου έπει­τα από 20 χρό­νια διαπραγματεύσεων.

“Είναι δύσκο­λο να φαντα­στού­με μια ομα­λή δια­δι­κα­σία επι­κύ­ρω­σης από τις ευρω­παϊ­κές χώρες, όσο η κυβέρ­νη­ση της Βρα­ζι­λί­ας θα επι­τρέ­πει την κατα­στρο­φή του πρά­σι­νου πνεύ­μο­να της Γης”, προει­δο­ποί­η­σε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Ντό­ναλντ Τουσκ λίγο πριν από την έναρ­ξη της συνό­δου της G7.

Ο Εμα­νου­έλ Μακρόν κατη­γό­ρη­σε την Παρα­σκευή τον πρό­ε­δρο Μπολ­σο­νά­ρου ότι “είπε ψέμα­τα” όταν δεσμεύ­τη­κε για την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος και ανα­κοί­νω­σε ότι υπό αυτές τις συν­θή­κες η Γαλ­λία αντι­τί­θε­ται στη συν­θή­κη ΕΕ-Mercosur.

«Όσο για την κυβέρ­νη­ση Μακρόν, η δήθεν ευαι­σθη­σία της δεν αφο­ρά την προ­στα­σία των οικο­συ­στη­μά­των στον Αμα­ζό­νιο και την αντι­πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή πολι­τι­κή της αντι­δρα­στι­κής κυβέρ­νη­σης Μπολ­σο­νά­ρο στη Βρα­ζι­λία, αλλά, μετα­ξύ άλλων, και την ενερ­γο­ποί­η­ση της αντι­λαϊ­κής συμ­φω­νί­ας ΕΕ — Mercosur, για την οποία τα γαλ­λι­κά μονο­πώ­λια διεκ­δι­κούν μεγα­λύ­τε­ρα μερί­δια από τους αντα­γω­νι­στές τους. Το ίδιο κάλ­πι­κη είναι και η ”ευαι­σθη­σία” των κυβερ­νή­σε­ων του G7, όπου οι μετα­ξύ τους αντι­θέ­σεις εκτός των άλλων αφο­ρούν και την εκμε­τάλ­λευ­ση του Αμα­ζο­νί­ου, η οποία απο­τε­λεί μήλον της έρι­δος για τους μεγά­λους ομί­λους» (Ανα­κοί­νω­ση ΚΚΕ).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο