Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση της η ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με αφορμή την κακοποίηση του γαϊδάρου

Στην κακο­ποί­η­ση του γαϊ­δά­ρου στο Δήμο Ζίτσας, που τελι­κά οδή­γη­σε στην ευθα­να­σία του ζώου, ανα­φέ­ρε­ται σε ανα­κοί­νω­σή της η ΤΕ Ιωαν­νί­νων του ΚΚΕ, σημειώ­νο­ντας ότι η συγκε­κρι­μέ­νη υπό­θε­ση έρχε­ται να «σηκώ­σει το χαλί» κάτω από το οποίο κρύ­βο­νται οι ευθύ­νες για τη τρα­γι­κή υπο­στε­λέ­χω­ση των κτη­νια­τρι­κών υπη­ρε­σιών αλλά και των υπη­ρε­σιών Δημό­σιας Υγεί­ας που θα έπρε­πε να ελέγ­χουν τις κτη­νο­τρο­φι­κές εκμεταλλεύσεις.

Καλεί παράλ­λη­λα το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών να διε­ρευ­νή­σει τις παλιό­τε­ρες καταγ­γε­λί­ες που υπήρ­χαν για τη συγκε­κρι­μέ­νη εκμε­τάλ­λευ­ση και να λάβει μέτρα για τα υπό­λοι­πα ζώα των ίδιων ιδιοκτητών.

Η ανα­κοί­νω­ση της ΤΕ Ιωαν­νί­νων ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Το σοκα­ρι­στι­κό θέα­μα της κακο­ποί­η­σης ενός γαϊ­δά­ρου σε χωριό του Δήμου Ζίτσας δεν χωρά­ει πολ­λές ερμηνείες.

Προ­φα­νώς, η βάναυ­ση κακο­ποί­η­ση ενός ζώου δεν χρειά­ζε­ται επι­στη­μο­νι­κή εκπαί­δευ­ση για να απο­φευ­χθεί. Σίγου­ρα δεν είναι μια άτυ­χη στιγ­μή όταν ένα ζώο 200 κιλών σέρ­νε­ται για χιλιό­με­τρα πίσω από ένα αυτο­κί­νη­το, ούτε μπο­ρεί να πέσει ένα ιπποει­δές από ένα αγρο­τι­κό αυτο­κί­νη­το χωρίς να γίνει αντι­λη­πτό όπως δια­τεί­νε­ται ο πρώ­ην αντι­δή­μαρ­χος του Δήμου Ζίτσας που έσερ­νε το ζώο.

Η κακο­ποί­η­ση ενός ζώου σε βαθ­μό που να οδη­γη­θεί σε ευθα­να­σία, έρχε­ται να “σηκώ­σει το χαλί” κάτω από το οποίο κρύ­βο­νται οι ευθύ­νες για τη τρα­γι­κή υπο­στε­λέ­χω­ση των κτη­νια­τρι­κών υπη­ρε­σιών αλλά και των υπη­ρε­σιών Δημό­σιας Υγεί­ας που θα έπρε­πε να ελέγ­χουν τις εκμεταλλεύσεις.

Ανα­δει­κνύ­ει ότι οι έλεγ­χοι γύρω από τις κτη­νο­τρο­φι­κές εκμε­ταλ­λεύ­σεις αφο­ρούν ‑στο βαθ­μό που γίνο­νται- μόνο στην ιχνη­λα­σι­μό­τη­τα του κρέ­α­τος και τους απο­λύ­τως στοι­χειώ­δεις εμβο­λια­σμούς, όχι δηλα­δή στην λεγό­με­νη ευζω­ία, αλλά σε παρά­γο­ντες που άπτο­νται της ρύθ­μι­σης των τιμών του κρέ­α­τος στην αγορά.

Δεν υπάρ­χει ούτε το προ­σω­πι­κό ούτε το ενδια­φέ­ρον να ελεγ­χθεί η λεγό­με­νη ευζω­ία τόσο στις μεγά­λες εντα­τι­κές κτη­νο­τρο­φι­κές εκμε­ταλ­λεύ­σεις όσο και στις μικρές μονά­δες της υπαίθρου.

Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών καλεί­ται τώρα να διε­ρευ­νή­σει τις παλιό­τε­ρες καταγ­γε­λί­ες που υπήρ­χαν για τη συγκε­κρι­μέ­νη εκμε­τάλ­λευ­ση και να λάβει μέτρα για τα υπό­λοι­πα ζώα των ίδιων ιδιοκτητών.

Οφεί­λει τέλος να σημειω­θεί το υπο­κρι­τι­κό ενδια­φέ­ρον της κυβέρ­νη­σης για το κακο­ποι­η­μέ­νο ζώο, την ίδια στιγ­μή που παρα­κο­λου­θεί τους αγρο­το­κτη­νο­τρό­φους της χώρας να σφά­ζουν μαζι­κά τα κοπά­δια τους επει­δή δεν μπο­ρούν να αντε­πε­ξέλ­θουν στο αυξη­μέ­νο κόστος παραγωγής».

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο