Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το πολύνεκρο τροχαίο με μετανάστες

«Ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός του δυστυ­χή­μα­τος στην Εγνα­τία Οδό, με νεκρούς και τραυ­μα­τί­ες, γεμί­ζει με θλί­ψη και οργή. Οι συν­θή­κες του δυστυ­χή­μα­τος πρέ­πει άμε­σα να διερευνηθούν.

Φυσι­κά, το δυστύ­χη­μα αυτό, όπως και όλα τα αντί­στοι­χα, δεν είναι απλά η “κακιά στιγ­μή”. Τα κύμα­τα των κατα­τρεγ­μέ­νων θα μεγα­λώ­νουν εξαι­τί­ας της όξυν­σης των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών κι αντα­γω­νι­σμών, μέρος των οποί­ων είναι ιδιαί­τε­ρα η περιο­χή της Θρά­κης. Όσο συνε­χί­ζε­ται σε βάρος τους η πολι­τι­κή της άγριας κατα­στο­λής, της ανε­ξέ­λεγ­κτης δρά­σης της FRONTEX στα σύνο­ρα, του εγκλω­βι­σμού και των επα­να­προ­ω­θή­σε­ων, τόσο οι απελ­πι­σμέ­νοι αυτοί άνθρω­ποι θα πέφτουν στα νύχια των κυκλω­μά­των δια­κι­νη­τών και τόσο θα μετρά­με ναυά­για στο Αιγαίο και τρο­χαία κοντά στα χερ­σαία σύνο­ρα», ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του για το πολύ­νε­κρο τρο­χαίο δυστύ­χη­μα με μετα­νά­στες στην Εγνα­τία Οδό.

«Οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες είναι τα θύμα­τα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων και της αντι­με­τα­να­στευ­τι­κής και αντι­προ­σφυ­γι­κής πολι­τι­κής της ΕΕ, που συνυ­πο­γρά­φουν δια­χρο­νι­κά οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις. Οι Κανο­νι­σμοί του Δου­βλί­νου και η απα­ρά­δε­κτη συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας οδη­γούν στο διπλό εγκλω­βι­σμό τους στην χώρα μας, που δεν απο­τε­λεί τον πραγ­μα­τι­κό τους προ­ο­ρι­σμό», επι­ση­μαί­νει η ανα­κοί­νω­ση και τονί­ζει καταλήγοντας:

«Το ΚΚΕ καλεί τον ελλη­νι­κό λαό να μη συμ­βι­βα­στεί με την απα­ρά­δε­κτη αυτή κατά­στα­ση, να δυνα­μώ­σει την αλλη­λεγ­γύη του, αλλά και την πάλη του απέ­να­ντι στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Να διεκ­δι­κή­σει:

–Προ­στα­σία των δικαιω­μά­των των προ­σφύ­γων στο άσυ­λο και στις χώρες του πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους, με παράλ­λη­λη δια­σφά­λι­ση όλων των δικαιω­μά­των τους για αξιο­πρε­πή στέ­γα­ση, εργα­σία, παι­δεία, κοι­νω­νι­κή πρό­νοια, χωρίς επα­να­προ­ω­θή­σεις, απε­λά­σεις και υπερδομές-φυλακές.

–Καμία εμπλο­κή της χώρας μας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και τα σχέ­δια ΝΑΤΟ-ΕΕ. Καμία διευ­κό­λυν­ση στους μακε­λά­ρη­δες των λαών. Να κλεί­σουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟϊ­κές βάσεις.

Αντί η κυβέρ­νη­ση να ενι­σχύ­ει την παρου­σία της Frontex στα σύνο­ρα, να χτί­ζει πελώ­ριους φρά­κτες και να εφο­διά­ζε­ται με υπερ­σύ­χρο­να μέσα παρα­κο­λού­θη­σης και κατα­στο­λής, αντί να εγκαι­νιά­ζει φυλα­κές της ΕΕ στα νησιά, να πιέ­σει για Επι­τρο­πές Ασύ­λου μέσα στην Τουρ­κία, με ευθύ­νη της ΕΕ και της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες, και από εκεί να ταξι­δεύ­ουν οι πρό­σφυ­γες απευ­θεί­ας για τις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους».

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο