Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με την αναγνώριση της “ανεξαρτησίας” των λεγόμενων “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Ντονμπάς

Ανα­κοί­νω­ση του Γρα­φεί­ου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχε­τι­κά με την ανα­γνώ­ρι­ση της “ανε­ξαρ­τη­σί­ας” των λεγό­με­νων “Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών” του Ντονμπάς:

«Η από­φα­ση της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας να προ­χω­ρή­σει στην ανα­γνώ­ρι­ση των λεγό­με­νων “Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών” του Ντο­νιέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ, που έχουν απο­σχι­στεί από την Ουκρα­νία το 2014, στην περιο­χή του Ντον­μπάς, απο­τε­λεί ένα ακό­μη βήμα που περι­πλέ­κει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο την κατά­στα­ση στη συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή και οδη­γεί στην κλι­μά­κω­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών, στο πλαί­σιο της αντι­πα­ρά­θε­σης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ με τη Ρωσία. Αναμ­φί­βο­λα συν­δέ­ε­ται με την επέμ­βα­ση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρα­νία, καθώς και την ένο­πλη επί­θε­ση, που εξα­πέ­λυ­σε τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες η ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση κατά του λαού στο Ντον­μπάς, αφού νωρί­τε­ρα είχε εξο­πλι­στεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Οι επι­κίν­δυ­νες αυτές εξε­λί­ξεις απο­τε­λούν συνέ­πεια της τρα­γι­κής κατά­στα­σης, που δια­μορ­φώ­θη­κε για τους λαούς μετά την ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού και τη διά­λυ­ση της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

Στο διάγ­γελ­μά του ο Πού­τιν επε­δί­ω­ξε να δικαιο­λο­γή­σει τη σημε­ρι­νή του στά­ση με ένα ρεσι­τάλ αντι­κομ­μου­νι­σμού, επί­θε­σης στους Μπολ­σε­βί­κους, τον Λένιν και τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση. Τίπο­τε, όμως, δεν μπο­ρεί να αμαυ­ρώ­σει την προ­σφο­ρά του σοσια­λι­σμού στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, που ήταν πολυ­ε­θνι­κή ένω­ση ισό­τι­μων κρα­τών, ούτε να απο­κρύ­ψει τα δει­νά της καπι­τα­λι­στι­κής παλι­νόρ­θω­σης, στην οποία ο Πού­τιν έπαι­ξε το δικό του ρόλο. Στην πρά­ξη η επί­θε­ση αυτή χρη­σι­μο­ποιεί­ται ως προ­κά­λυμ­μα των επι­κίν­δυ­νων στρα­τη­γι­κών σχε­δια­σμών της ρωσι­κής ηγε­σί­ας στην περιοχή.

Η “ανα­γνώ­ρι­ση” από τη Ρωσία των λεγό­με­νων “Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών” του Ντο­νιέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ δεν λύνει τα υπαρ­κτά προ­βλή­μα­τα, αλλά ανα­πα­ρά­γει τα αδιέ­ξο­δα του καπι­τα­λι­στι­κού τρό­που παρα­γω­γής, που οδη­γούν σε ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και στην ταξι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση. Επι­πλέ­ον, θα δυσχε­ρά­νει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την κοι­νή πάλη των λαών ενά­ντια στο εθνι­κι­στι­κό μίσος, που καλ­λιερ­γεί­ται από τις αστι­κές τάξεις και τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κρά­τη για την προ­ώ­θη­ση των συμ­φε­ρό­ντων τους στην περιοχή.

Το ΚΚΕ αντι­τάσ­σε­ται στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και απαι­τεί να στα­μα­τή­σει η εμπλο­κή της Ελλά­δας στους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρα­νία! Να κλεί­σουν οι βάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ! Κανέ­να ελλη­νι­κό στρα­τιω­τι­κό σώμα να μην στα­λεί στην Ουκρα­νία ή σε άλλες ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές! Καλεί το λαό να δυνα­μώ­σει την πάλη για την απο­δέ­σμευ­ση από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, με το λαό νοι­κο­κύ­ρη στον τόπο του.

Ταυ­τό­χρο­να, το ΚΚΕ εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη του στους κομ­μου­νι­στές και στους λαούς της Ρωσί­ας και Ουκρα­νί­ας. Τους καλεί να δυνα­μώ­σουν την πάλη ενά­ντια στον εθνι­κι­σμό και στο σοβι­νι­σμό, να παλέ­ψουν για να μην εγκλω­βι­στούν τα εκα­τομ­μύ­ρια των εργα­ζο­μέ­νων σε μια αντι­πα­ρά­θε­ση σε εθνο­τι­κή βάση, που κρύ­βει τις πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες της σύγκρου­σης. Να δυνα­μώ­σουν την πάλη τους για τη μονα­δι­κή εναλ­λα­κτι­κή λύση που υπάρ­χει για τους εργα­ζό­με­νους και βρί­σκε­ται σ’ έναν άλλο δρό­μο ανά­πτυ­ξης, στο σοσιαλισμό.»

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο