Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανατολική Ουκρανία: Επιθέσεις του ουκρανικού στρατού καταγγέλλουν ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες

Οι ρωσό­φω­νοι πολι­το­φύ­λα­κες στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία κατη­γό­ρη­σαν σήμε­ρα τον στρα­τό ότι άνοι­ξε πυρ ενα­ντί­ον της περιο­χής που ελέγ­χουν τέσ­σε­ρις φορές μέσα σε διά­στη­μα 24 ωρών και πρό­σθε­σαν ότι προ­σπα­θούν να βεβαιω­θούν ότι δεν υπάρ­χουν θύμα­τα. Δεν είναι ακό­μη ξεκά­θα­ρο πόσο σοβα­ρά είναι αυτά τα περι­στα­τι­κά και προς το παρόν δεν έχει υπάρ­ξει αντί­δρα­ση από την Ουκρα­νία ή τον Οργα­νι­σμό για την Ασφά­λεια και τη Συνερ­γα­σία στην Ευρώ­πη (ΟΑΣΕ), ο οποί­ος παρα­κο­λου­θεί την κατά­στα­ση στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία αλλά τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες έχει απο­σύ­ρει κάποιους από τους παρα­τη­ρη­τές του από την περιοχή.

Εκπρό­σω­ποι της αυτο­α­να­κη­ρυ­χθεί­σας «Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας του Λου­γκάνσκ» ανέ­φε­ραν σε ανα­κοί­νω­σή τους ότι οι ουκρα­νι­κές δυνά­μεις χρη­σι­μο­ποί­η­σαν όλμους, εκτο­ξευ­τή­ρες ρου­κε­τών και πολυ­βό­λα σε τέσ­σε­ρα ξεχω­ρι­στά περι­στα­τι­κά σήμε­ρα Πέμπτη.

Σύμ­φω­να με τον Γιαν Λεστσέν­κο επι­κε­φα­λής της λαϊ­κής πολι­το­φυ­λα­κής του Λου­γκάνσκ, “τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες η κατά­στα­ση στη γραμ­μή επα­φής έχει επι­δει­νω­θεί σημα­ντι­κά. Ο εχθρός, υπό την άμε­ση εντο­λή της πολι­τι­κο­στρα­τιω­τι­κής ηγε­σί­ας του Κιέ­βου, προ­σπα­θεί να κλι­μα­κώ­σει τη σύγκρουση”.

“Οι ένο­πλες δυνά­μεις της Ουκρα­νί­ας έχουν παρα­βιά­σει κατά­φω­ρα το καθε­στώς εκε­χει­ρί­ας χρη­σι­μο­ποιώ­ντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμ­φω­νιών του Μινσκ, θα έπρε­πε να έχουν απο­συρ­θεί”, τόνι­ζε η ανακοίνωση.

“Προ­κει­μέ­νου να προ­στα­τεύ­σου­με τον άμα­χο πλη­θυ­σμό, οι υπε­ρα­σπι­στές μας ανα­γκά­στη­καν να απα­ντή­σουν στα πυρά (…) Δεν υπάρ­χουν ακό­μη πλη­ρο­φο­ρί­ες για θύμα­τα ή ζημιές στις πολι­τι­κές υπο­δο­μές”, επε­σή­μα­νε ο εκπρό­σω­πος της πολιτοφυλακής.

Το Κίε­βο αρνεί­ται ότι στο­χο­θέ­τη­σε θέσεις των φιλο­ρώ­σων αυτο­νο­μι­στών ανταρ­τών στα ανατολικά

Ο ουκρα­νι­κός στρα­τός διέ­ψευ­σε σήμε­ρα ότι στο­χο­θέ­τη­σε τους ρωσό­φω­νους πολι­το­φύ­λα­κες στην ανα­το­λι­κή Ουκρανία.

“Παρά το γεγο­νός ότι οι θέσεις μας δέχθη­καν από απα­γο­ρευ­μέ­να όπλα, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων πυρο­βό­λων 12 χιλιο­στών, τα ουκρα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα δεν απά­ντη­σαν στα πυρά”, δήλω­σε στο Reuters ο υπεύ­θυ­νος Τύπου των ουκρα­νι­κών ενό­πλων δυνάμεων.

(Φωτό Αρχεί­ου)

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο