Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανεξέλεγκτη η φωτιά καίει σπίτια στο Λαγονήσι — Μάχη με τις φλόγες και στο Λουτράκι

Μάχη με τις φλό­γες δίνουν ισχυ­ρές επί­γειες και ενα­έ­ριες δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής σε Λου­τρά­κι και Κου­βα­ρά. Μηνύ­μα­τα εκκέ­νω­σης έχουν στα­λεί από το 112. Πολύ δύσκο­λες οι και­ρι­κές συν­θή­κες έως το βρά­δυ, σύμ­φω­να με το meteo.

Φωτιά στον Κουβαρά Αττικής

Μαί­νε­ται η πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε λίγο μετά τις 12 το μεση­μέ­ρι και εξε­λίσ­σε­ται σε δασι­κή έκτα­ση στην περιο­χή του Νέου Κου­βα­ρά, στο Πάνειο Όρος. Πριν από λίγο, στάλ­θη­κε νέο μήνυ­μα μέσω του 112 στους κατοί­κους σε Λαγο­νή­σι, Σαρω­νί­δα, Ανά­βυσ­σο να εκκε­νώ­σουν προς παρα­λία Παλαιάς Φώκαιας.

Συνο­λι­κά έχουν εκδο­θεί 4 προει­δο­ποι­η­τι­κά μηνύ­μα­τα μέσω του 112 για την ασφά­λεια των κατοί­κων της ευρύ­τε­ρης περιο­χής, όπως τόνι­σε ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, Γιάν­νης Αρτο­ποιός, σε έκτα­κτη ενη­μέ­ρω­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε πριν λίγο. Όπως είπε το πρώ­το μήνυ­μα του 112 ήταν αρχι­κά για την ενη­μέ­ρω­ση των κατοί­κων σχε­τι­κά με την πυρ­κα­γιά που εξε­λίσ­σε­ται στην περιο­χή τους, στη συνέ­χεια το δεύ­τε­ρο μήνυ­μα ήταν για προ­λη­πτι­κή απο­μά­κρυν­ση των κατοί­κων από τον οικι­σμό Πέτα Κου­βα­ρά και το τρί­το μήνυ­μα στις 14:20 για την προ­λη­πτι­κή απο­μά­κρυν­ση των κατοί­κων από τους οικι­σμούς Μελισ­σουρ­γός και Τρα­μπου­ριά προς Ανάβυσσο.

«Πριν από λίγα λεπτά εκδό­θη­κε και τέταρ­το μήνυ­μα από το 112 προει­δο­ποι­η­τι­κό για την προ­λη­πτι­κή απο­μά­κρυν­ση των κατοί­κων των οικι­σμών Λαγο­νή­σι, Σαρω­νί­δα, Ανά­βυσ­σο προς Παλαιά Φώκαια», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά και προ­σέ­θε­σε ότι στην περιο­χή πνέ­ουν ισχυ­ροί άνε­μοι εντά­σε­ως 6–7 με ριπές 8 μπο­φόρ που δημιουρ­γούν στρο­βι­λι­σμούς στο ανά­γλυ­φο του όρους. Παράλ­λη­λα, όπως επι­σή­μα­νε, δεν έχει υπάρ­ξει ανα­φο­ρά για εγκλω­βι­σμέ­να άτο­μα και υπο­γράμ­μι­σε ότι η κινη­το­ποί­η­ση όλων των δυνά­με­ων της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας ήταν άμε­ση και το προ­σω­πι­κό των Πυρο­σβε­στι­κών Υπη­ρε­σιών της Αττι­κής έχει τεθεί σε γενι­κή επιφυλακή.

Συνο­λι­κά επι­χει­ρούν συνε­χώς 150 πυρο­σβέ­στες με 6 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 31 Ρου­μά­νων πυρο­σβε­στών, 40 πυρο­σβε­στι­κά υδρο­φό­ρα οχή­μα­τα ενώ από αέρος επι­χει­ρούν 7 αερο­σκά­φη και 4 ελι­κό­πτε­ρα εκ των οποί­ων το ένα για ένα ενα­έ­ριο συντο­νι­σμό. Επι­πρό­σθε­τα οι εθε­λο­ντές του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος αλλά και οι εθε­λο­ντι­κές ομά­δες Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας δια­θέ­τουν μεγά­λο αριθ­μό υδρο­φό­ρων οχη­μά­των στην περιο­χή της πυρ­κα­γιάς. Ομοί­ως και η Περι­φέ­ρεια Αττικής.

«Παρό­λο που ο πυκνός καπνός και η έντα­ση των ανέ­μων δημιουρ­γούν προ­βλή­μα­τα στην ασφα­λή προ­σέγ­γι­ση των ενα­ε­ρί­ων μέσων όλες οι δυνά­μεις κατα­βάλ­λουν κάθε δυνα­τή προ­σπά­θεια για τον περιο­ρι­σμό της πυρ­κα­γιάς», σημείωσε.

«Κινη­το­ποι­ή­θη­κε επί­σης μεγά­λη δύνα­μη της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας για την ασφα­λή οργα­νω­μέ­νη προ­λη­πτι­κή απο­μά­κρυν­ση πολι­τών από οικι­σμούς. Μέχρι στιγ­μής δεν έχουν ανα­φερ­θεί εγκλω­βι­σμέ­να άτο­μα. Βρι­σκό­μα­στε στην καρ­διά της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου, οι συν­θή­κες που επι­κρα­τούν και ανα­μέ­νε­ται να επι­κρα­τή­σουν θα είναι ιδιαι­τέ­ρως δύσκο­λες. Συν­θή­κες που θα διευ­κο­λύ­νουν την έναρ­ξη και εξά­πλω­ση δασι­κών πυρ­κα­γιών», κατέ­λη­ξε ο κ. Αρτοποιός.

Μπήκαν στη μάχη της αντιμετώπισης των πυρκαγιών οι Ένοπλες Δυνάμεις — Συντονισμός με την Πυροσβεστική

Στη μάχη της αντι­με­τώ­πι­σης των μεγά­λων πυρ­κα­γιών έχουν εμπλα­κεί και οι Ένο­πλες Δυνά­μεις της χώρας.

Πλέ­ον έχει τεθεί σε εφαρ­μο­γή το σχέ­διο «Δευ­κα­λί­ων», που είναι η κωδι­κή ονο­μα­σία που έχει δώσει το Γενι­κό Επι­τε­λείο Στρα­τού στο Σύστη­μα Δια­χεί­ρι­σης Φυσι­κών Καταστροφών.

Σύμ­φω­να με το «Σχέ­διο Δευ­κα­λί­ων» ειδι­κά τμή­μα­τα των Ενό­πλε­ων Δυνά­με­ων συμπράτ­τουν με τις δυνά­μεις της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας της χώρας για την απο­τε­λε­σμα­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση κατα­στά­σε­ων εκτά­κτων ανα­γκών και ήδη έχουν στα­λεί ομά­δες στα μέτω­πα των πυρκαγιών.

Καίγεται το εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Κερατέα

Φλό­γες έχουν τυλί­ξει το εργο­στά­σιο ανα­κύ­κλω­σης στην περιο­χή της Κερα­τέ­ας, από την μεγά­λη πυρ­κα­γιά που ξεκί­νη­σε σήμε­ρα από τον Νέο Κου­βα­ρά Αττικής.

Όπως φαί­νε­ται σε βίντεο του 902.gr, από το εργο­στά­σιο βγαί­νουν πυκνοί μαύ­ροι καπνοί.

Λαγονήσι: Στις αυλές των σπιτιών έχουν μπει οι φλόγες από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά

Στις αυλές των σπι­τιών έχουν μπει οι φλό­γες από την μεγά­λη πυρ­κα­γιά στο Λαγο­νή­σι. Κάποιοι τα έχουν εγκα­τα­λεί­ψει, κάποιοι άλλοι παλεύ­ουν μόνοι τους να σώσουν τους κόπους μιας ζωής.

Σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες κατοί­κων, στο έλε­ος της πυρ­κα­γιάς βρί­σκο­νται και αρκε­τά ζώα, με τους ίδιους να κάνουν προ­σπά­θειες να τα σώσουν.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Αθηνών-Κορίνθου λόγω της πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Λόγω της πυρ­κα­γιάς που έχει ξεσπά­σει στο Λου­τρά­κι η Αστυ­νο­μία προ­χώ­ρη­σε σε δια­κο­πή της κυκλο­φο­ρί­ας των οχη­μά­των στην εθνι­κή οδό Αθη­νών-Κορίν­θου από τον κόμ­βο των Αγί­ων Θεο­δώ­ρων μέχρι τον κόμ­βο Επι­δαύ­ρου, και στα δύο ρεύ­μα­τα κυκλοφορίας.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος λόγω δασικής πυρκαγιάς

Μήνυ­μα μέσω του 112 στάλ­θη­κε στους κατοί­κους των περιο­χών Καλα­μά­κι Ισθμί­ων και Παρά­δει­σος ώστε να εκκε­νώ­σουν τους οικι­σμούς τους λόγω δασι­κής πυρ­κα­γιάς που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη. Συγκε­κρι­μέ­να το μήνυ­μα ανα­φέ­ρει: «Δασι­κή πυρ­κα­γιά στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή. Εάν βρί­σκε­στε στις περιο­χές Καλα­μά­κι Ίσθμια, Παρά­δει­σος εκκε­νώ­στε προς Κόριν­θο. Ακο­λου­θή­στε τις οδη­γί­ες των Αρχών».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο