Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιδράσεις για τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς — Ποιος ήταν ο 57χρονος Σάλεχ αλ Αρούρι

Ο δεύ­τε­ρος στην ιεραρ­χία της Χαμάς, ο 57χρονος Σάλεχ αλ Αρού­ρι, δολο­φο­νή­θη­κε σήμε­ρα από ισραη­λι­νό πλήγ­μα στα νότια προ­ά­στια της Βηρυ­τού, ανα­κοί­νω­σε από­ψε το παλαι­στι­νια­κό ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα και δύο αξιω­μα­τού­χοι των υπη­ρε­σιών ασφα­λεί­ας του Λιβάνου.

Είναι η πρώ­τη φορά από την έναρ­ξη των ισραη­λι­νών στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στη Λωρί­δα της Γάζας που το Ισρα­ήλ εξα­πο­λύ­ει επί­θε­ση στην πρω­τεύ­ου­σα του Λιβά­νου. Οι συγκρού­σεις μετα­ξύ του ισραη­λι­νού στρα­τού και της Χεζ­μπο­λάχ του Λιβά­νου περιο­ρί­ζο­νταν μέχρι σήμε­ρα σε παρα­με­θό­ριες περιοχές.

Το προ­σκεί­με­νο στη Χεζ­μπο­λάχ τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο Al Mayadeen μετέ­δω­σε ότι ο αριθ­μός των νεκρών από την ισραη­λι­νή αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή ανέρ­χε­ται σε έξι. Προη­γού­με­νος απο­λο­γι­σμός έκα­νε λόγο για του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρις νεκρούς.

Η Χαμάς επι­βε­βαί­ω­σε τη δολο­φο­νία του δεύ­τε­ρου στην ιεραρ­χία του κινή­μα­τος. «Ο αντι­πρό­ε­δρος του πολι­τι­κού γρα­φεί­ου της Χαμάς, ο σεΐ­χης Σάλεχ αλ Αρού­ρι μαρ­τύ­ρη­σε σε σιω­νι­στι­κή επί­θε­ση στη Βηρυ­τό», ανέ­φε­ρε η ανα­κοί­νω­ση που μετα­δό­θη­κε από το επί­ση­μο κανά­λι της Χαμάς, το Al-Aqsa TV, στην οποία συμπλη­ρώ­νε­ται ότι σκο­τώ­θη­καν επί­σης δύο διοι­κη­τές των Ταξιαρ­χιών Εζε­ντίν αλ Κάσαμ, του στρα­τιω­τι­κού βρα­χί­ο­να του ισλα­μι­στι­κού κινήματος,

Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Λιβά­νου Νατζίμπ Μικά­τι κατήγ­γει­λε ως «έγκλη­μα» το ισραη­λι­νό πλήγ­μα στο προ­ά­στιο της Βηρυ­τού, κατη­γο­ρώ­ντας το Ισρα­ήλ ότι επι­χει­ρεί να εξά­γει στον Λίβα­νο την απο­τυ­χία των στρα­τιω­τι­κών του επι­χει­ρή­σε­ων στην Γάζα. Στην ανα­κοί­νω­σή, ο πρω­θυ­πουρ­γός του Λιβά­νου, ανέ­φε­ρε ότι «αυτό το νέο ισραη­λι­νό έγκλη­μα έχει στό­χο να παρα­σύ­ρει τον Λίβα­νο σε μια νέα φάση αντι­πα­ρά­θε­σης» με το Ισραήλ.

Ποιος ήταν ο 57χρονος Σάλεχ αλ Αρούρι

Γεν­νη­θείς το 1966 στην Άρου­ρα της Δυτι­κής Όχθης, ο Σάλεχ αλ Αρού­ρι ήταν μέλος του πολι­τι­κού γρα­φεί­ου της Χαμάς από το 2010 και δεύ­τε­ρος στην ιεραρ­χία του κινή­μα­τος μετά τον Ισμα­ήλ Χανί­για από το 2017. Ήταν επί­σης ο ηγέ­της της Χαμάς στη Δυτι­κή Όχθη και είχε κατη­γο­ρη­θεί από το Ισρα­ήλ ως «εγκέ­φα­λος» πολ­λών επιθέσεων.

Είχε περά­σει συνο­λι­κά περισ­σό­τε­ρα από 20 χρό­νια σε ισραη­λι­νές φυλα­κές και το 2010 απε­λά­θη­κε στη Συρία, όπου έμει­νε για τρία χρό­νια προ­τού ταξι­δέ­ψει στην Τουρ­κία και τα τελευ­ταία χρό­νια είχε εγκα­τα­στα­θεί στον Λίβανο.

Τον περα­σμέ­νο μήνα, ο αλ Αρού­ρι είχε δηλώ­σει στο δίκτυο Al Jazeera ότι η Χαμάς δεν επρό­κει­το να προ­χω­ρή­σει νέες απε­λευ­θε­ρώ­σεις ομή­ρων εάν δεν λάβει τέλος η ισραη­λι­νή επί­θε­ση στη Γάζα.

Τον περα­σμέ­νο Οκτώ­βριο, οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις κατέ­στρε­ψαν το σπί­τι του κοντά στη Ραμάλα.

Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ τον είχε επι­κη­ρύ­ξει ήδη από το 2015 ως «τρο­μο­κρά­τη» με το ποσό των 5 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολαρίων.

Δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ μεταξύ των θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης στη Βηρυτό

Δύο διοι­κη­τές των Ταξιαρ­χιών Εζε­ντίν Αλ Κάσαμ, του στρα­τιω­τι­κού βρα­χί­ο­να της Χαμάς, είναι μετα­ξύ των έξι θυμά­των της ισραη­λι­νής αερο­πο­ρι­κής επι­δρο­μής στη Βηρυ­τό, κατά την οποία σκο­τώ­θη­κε επί­σης ο δεύ­τε­ρος στην ιεραρ­χία του παλαι­στι­νια­κού ισλα­μι­στι­κού κινή­μα­τος, ο Σάλεχ αλ Αρούρι.

Όπως ανα­φέ­ρει το επί­ση­μο κανά­λι της Χαμάς Al-Aqsa TV σε ανάρ­τη­σή του στην πλατ­φόρ­μα Telegram, ο Σαμίρ Φίντι Άμπου Αμέρ και ο Αζάμ αλ Άκρα Άμπου Αμάρ βρή­καν τον θάνα­το από το ισραη­λι­νό πλήγ­μα στα νότια προ­ά­στια της πρω­τεύ­ου­σας του Λιβάνου.

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής καταδικάζει τη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς

Ο Παλαι­στί­νιος πρω­θυ­πουρ­γός Μοχά­μεντ Στά­γιεχ κατα­δί­κα­σε σήμε­ρα “τη δολο­φο­νία” του δεύ­τε­ρου στην ιεραρ­χία της Χαμάς σε πλήγ­μα που απο­δό­θη­κε στο Ισρα­ήλ κοντά στη Βηρυ­τό, προει­δο­ποιώ­ντας για τις συνέ­πειες “αυτού του εγκλήματος”.

Παρό­τι η Χαμάς και η Παλαι­στι­νια­κή Αρχή είναι σε αντι­πα­ρά­θε­ση από το 2007, ο Στά­γιεχ “κατα­δί­κα­σε τη δολο­φο­νία που έλα­βε χώρα στο νότιο προ­ά­στιο της πρω­τεύ­ου­σας του Λιβά­νου το βρά­δυ της Τρί­της, όπου σκο­τώ­θη­καν ο Σάλεχ αλ-Αρού­ρι, ο αντι­πρό­ε­δρος του πολι­τι­κού γρα­φεί­ου του κινή­μα­τος Χαμάς, καθώς και δύο από τους συνο­δούς του”.

Χαρα­κτή­ρι­σε το πλήγ­μα “έγκλη­μα που δια­πρά­χθη­κε από γνω­στούς εγκλη­μα­τί­ες” και προει­δο­ποί­η­σε “για τους κιν­δύ­νους και τις συνέ­πειες που θα μπο­ρού­σαν να προ­κύ­ψουν από αυτό”, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το γρα­φείο του.

Η δολοφονία του αξιωματούχου της Χαμάς θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ, δηλώνει η Τεχεράνη

Το Ιράν ανα­κοί­νω­σε ότι η δολο­φο­νία του υψη­λό­βαθ­μου αξιω­μα­τού­χου της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρού­ρι σήμε­ρα σε επι­δρο­μή ισραη­λι­νού μη επαν­δρω­μέ­νου αερο­σκά­φους στον Λίβα­νο, θα πυρο­δο­τή­σει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την αντί­στα­ση κατά του Ισρα­ήλ, μετέ­δω­σαν κρα­τι­κά μέσα ενημέρωσης.

“Το αίμα του μάρ­τυ­ρα θα πυρο­δο­τή­σει αναμ­φί­βο­λα άλλη μια έκρη­ξη στις φλέ­βες της αντί­στα­σης και το κίνη­τρο κατά των σιω­νι­στών κατα­κτη­τών, όχι μόνο στην Παλαι­στί­νη αλλά και στην περιο­χή και ανά­με­σα σε όλους όσοι ανα­ζη­τούν την ελευ­θε­ρία παγκο­σμί­ως”, δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του ιρα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Νάσερ Κανανί.

Ο εκπρό­σω­πος κατα­δί­κα­σε επί­σης την παρα­βί­α­ση της κυριαρ­χί­ας και της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας του Λιβά­νου από “το επι­θε­τι­κό σιω­νι­στι­κό καθεστώς”.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο