Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανώτερος ο ΠΑΟΚ, αλλά άφησε βαθμό από το ΟΑΚΑ — «Έσωσε την παρτίδα» ο Μακέντα για τον ΠΑΟ

Με γκολ του Μουργκ στο 89΄ ο ΠΑΟΚ απέ­σπα­σε ισο­πα­λία 1–1 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στο ντέρ­μπι της 5ης αγω­νι­στι­κής της Super League. Οι γηπε­δού­χοι είχαν προη­γη­θεί στο 23ο λεπτό με τον Ασφα­ρι­φάρντ στη μονα­δι­κή τελι­κή προ­σπά­θειά τους σε όλο το παιχνίδι!

Στο πρώ­το ημί­χρο­νο η ΑΕΚ περιο­ρί­στη­κε σε καθα­ρά παθη­τι­κό ρόλο. Ο ΠΑΟΚ κυριάρ­χη­σε, έφτα­νε με άνε­ση στην περιο­χή και δημιουρ­γού­σε ευκαι­ρί­ες με πιο μεγά­λη αυτή του Τσό­λακ στο 9΄. Ωστό­σο, στο 23΄ μια μαγι­κή ασίστ του Μουα­μέρ Τάν­κο­βιτς και ένα εξαι­ρε­τι­κό τελεί­ω­μα του Καρίμ Ανσα­ρι­φάρντ δια­μόρ­φω­σαν το 1–0, στη μονα­δι­κή τελι­κή προ­σπά­θεια των γηπε­δού­χων στο πρώ­το 45λεπτο.

Αμέ­σως μετά (25΄) ακυ­ρώ­θη­κε γκολ του Τζό­λη για χέρι, το οποίο ήταν ο ορι­σμός του ακού­σιου (η μπά­λα βρί­σκει στο χέρι μετά από πρό­σκρου­ση στο σώμα του επι­τι­θέ­με­νου) όμως με βάση τους πιο πρό­σφα­τους κανο­νι­σμούς (χέρι που οδη­γεί σε σκο­ρά­ρι­σμα), ορθώς ακυ­ρώ­θη­κε. Άτυ­χος ο ΠΑΟΚ, πολύ τυχε­ρή λοι­πόν η ΑΕΚ η οποία ήταν αγνώριστη.

Σίγου­ρα έπαι­ξαν ρόλο οι πολ­λές απου­σί­ες (Μάντα­λος, Σιμό­ες, Γκαρ­σία, Μπα­κά­κης, Σιμάν­σκι, Γαλα­νό­που­λος), καθώς και η έλλει­ψη ομοιο­γέ­νειας αφού ο Μάσι­μο Καρέ­ρα έδω­σε ταυ­τό­χρο­νο ντε­μπού­το σε τρεις ποδο­σφαι­ρι­στές: Μουα­μέρ Τάν­κο­βιτς, Ιονούτ Νεντελ­τσε­ά­ρου, Μάριο Μιτάι. Με 3–5‑2 και τους Μιτάι, Παου­λί­νιο να παίρ­νουν όλη την αρι­στε­ρή και τη δεξιά πτέ­ρυ­γα αντί­στοι­χα, οι «κιτρι­νό­μαυ­ροι» ήταν ανύ­παρ­κτοι δημιουρ­γι­κά, αλλά στον ανα­σταλ­τι­κό τομέα με «μπρο­στά­ρη» το Νασίμ Χνιντ περιό­ρι­σαν τους φιλο­ξε­νού­με­νους, εκμε­ταλ­λευό­με­νοι και το «σοκ» που τους προ­κά­λε­σε το 1–0, μετά το 25΄.

Στο δεύ­τε­ρο ημί­χρο­νο τα πράγ­μα­τα ήταν ακό­μα χει­ρό­τε­ρα για τους γηπε­δού­χους, που σπά­νια περ­νού­σαν το κέντρο του γηπέ­δου. Η κατο­χή της μπά­λας ξεπέ­ρα­σε κατά δια­στή­μα­τα το 70% υπέρ του ΠΑΟΚ που προ­σπα­θού­σε να δια­σπά­σει τη μαζι­κή άμυ­να της Ένω­σης, με τον Άμπελ Φερέι­ρα να χρη­σι­μο­ποιεί όσα «όπλα» διέ­θε­τε. Ο «Δικέ­φα­λος του Βορ­ρά» δημιούρ­γη­σε κάποιες ευκαι­ρί­ες με καλύ­τε­ρη ένα σουτ του Σβι­ντέρ­σκι που «έξυ­σε» το ορι­ζό­ντιο δοκά­ρι στο 78΄ και κατά­φε­ρε να βρει το γκολ που άξι­ζε 100% στην εκπνοή του αγώ­να. Στο 89΄ από σέντρα του Μπί­σε­σβαρ και κεφα­λιά του Σβι­ντέρ­σκι, ο Μουρ πήρε νέα κεφα­λιά και έστει­λε τη μπά­λα στα δίχτυα του Τσιντώτα.

Οι τρεις αλλα­γές του Φερέι­ρα «λύτρω­σαν» τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Τσι­ντώ­τας ήταν ο «σωτή­ρας» της ΑΕΚ καθώς στο 96΄ νίκη­σε τον Σφι­ντέρ­σκι σε τετ-α-τετ.

Super League11Διαι­τη­τής: Τομπί­ας Στί­λερ (Γερ­μα­νία) Κίτρι­νες: Νεντελ­τσε­ά­ρου, Κρί­στι­τσιτ, Σάκ­χοφ — Μιχαηλίδης

ΑΕΚ (Μάσι­μο Καρέ­ρα): Τσι­ντώ­τας, Χνίντ, Τσι­γκρίν­σκι, Νεντελ­τσε­ά­ρου, Παου­λί­νιο (70΄ Βασι­λα­ντω­νό­που­λος), Μιτάι (46΄ Λόπες), Σάκ­χοφ, Κρί­στι­σιτς, Λιβά­για, Τάν­κο­βιτς (60΄ Αλμπά­νης, 80΄λ.τρ. Σαμπα­νά­τζο­βιτς), Ανσα­ρι­φάρντ (60΄ Ολιβέιρα)

ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέι­ρα): Ζίφ­κο­βιτς, Ίνγκα­σον, Βαρέ­λα, Μιχαη­λί­δης, Μάτος (68΄ Ουα­γκέ), Γιαν­νού­λης, Εσί­τι (58΄ Νινούα), Σβάμπ, Ζίφ­κο­βιτς (80΄ Μπί­σε­σβαρ), Τζό­λης (68΄ Σφι­ντέρ­σκι), Τσόλακ.

* Πολύ άτυ­χος ο Χρή­στος Αλμπά­νης που τραυ­μα­τί­στη­κε στο 80΄, είκο­σι λεπτά μετά την είσο­δό του στο ματς. Ήταν ο παί­κτης που είχε κατα­φέ­ρει να προ­σφέ­ρει έστω λίγα πράγ­μα­τα στο δημιουρ­γι­κό κομ­μά­τι του παι­χνι­διού της ΑΕΚ.

«Καθάρισε» ο Μπαράλες στο «Αλκαζάρ»

Με ηγέ­τη και σκό­ρερ τον Χερό­νι­μο Μπα­ρά­λες ο Αστέ­ρας Τρί­πο­λης πήρε μεγά­λη εκτός έδρας νίκη στο «Αλκα­ζάρ» επί της ΑΕΛ με 3–1 στο πλαί­σιο της 5ης αγω­νι­στι­κής της Super League.

Η ομά­δα του Μίλαν Ράστα­βατς παρου­σιά­στη­κε σοβα­ρή και πει­θαρ­χη­μέ­νη σε όλο το 90λεπτο κι έφτα­σε πέρα για πέρα δίκαια στο δεύ­τε­ρο εφε­τι­νό της «τρί­πο­ντο», σε αντί­θε­ση με τους Θεσ­σα­λούς που μετρούν μόλις μία ισο­πα­λία (με Πανα­θη­ναϊ­κό) και 4 ήττες, γεγο­νός που προ­σθέ­τει μεγα­λύ­τε­ρη πίε­ση για τη συνέ­χεια στους παί­κτες και στον Μιχά­λη Γρηγορίου.

Οι Αρκά­δες είχαν την κατο­χή της μπά­λας στα πρώ­τα 45 λεπτά (62% ), αλλά η ΑΕΛ ήταν εκεί­νη που έφτα­σε πρώ­τη κοντά στο γκολ στο 11′ με την προ­σπά­θεια του Πινα­κά, που ανά­γκα­σε τον Παπα­δό­που­λο σε εντυ­πω­σια­κή από­κρου­ση στη γωνία του.

Το σουτ του Τόρ­ζε στο 41΄ έφυ­γε άουτ και στο αμέ­σως επό­με­νο λεπτό ο Μπα­ρά­λες νίκη­σε τους πάντες στον αέρα μετά από σέντρα του Κώτσι­ρα και με κεφα­λιά έκα­νε το 1–0.

Στο δεύ­τε­ρο ημί­χρο­νο το παι­χνί­δι έγι­νε ακό­μη πιο σκλη­ρό με πολ­λά φάουλ από τις δύο ομά­δες και την ΑΕΛ να ανε­βά­ζει λίγο την πίε­σή της, μετά τις αλλα­γές του Μιχά­λη Γρηγορίου.

Ο Αστέ­ρας ωστό­σο, ήταν πιο ουσια­στι­κός και στο 75′, ξανά με τον Αργε­ντι­νό φορ, προη­γή­θη­κε 2–0. Οι γηπε­δού­χοι τα έπαι­ξαν όλα για όλα στο τελευ­ταίο δεκά­λε­πτο, κατά­φε­ραν να μειώ­σουν στο 89′ με κεφα­λιά του Μού­ζεκ, αλλά στα λεπτά που απέ­με­ναν, η ομά­δα της Τρί­πο­λης πέτυ­χε και τρί­το τέρ­μα στο 90′+4′ με τον Λουίς Φερ­νά­ντεθ «κλει­δώ­νο­ντας» ορι­στι­κά τη νίκη της.

Super League13

«Έσωσε την παρτίδα» ο Μακέντα

Για 4ο σερί ματς ο Πανα­θη­ναϊ­κός δεν κατά­φε­ρε να πάρει το πρώ­το του «τρί­πο­ντο» στο πρω­τά­θλη­μα, αλλά έτσι όπως εξε­λί­χθη­κε το ματς στο Ηρά­κλειο με τον ΟΦΗ το τελι­κό 2–2 σαφώς και δεν τον απογοητεύει.

Απέ­να­ντι στον ΟΦΗ των πολ­λών απου­σιών οι «πρά­σι­νοι» είχαν ένα και μονα­δι­κό στό­χο: την πρώ­τη τους νίκη στη Super League. Στο «Θεό­δω­ρος Βαρ­δι­νο­γιάν­νης» οι «πρά­σι­νοι» έχα­σαν πάρα πολ­λές ευκαι­ρί­ες, ένα πέναλ­τι με τον Μακέ­ντα κι από δύο τρα­γι­κά λάθη των Χατζη­γιο­βά­νη και Βέλεθ βρέ­θη­καν να χάνουν 1–0 και 2–1.

Στην τελευ­ταία φάση του αγώ­να, όμως, κι ενώ οι Κρή­τες ετοι­μά­ζο­νταν να πανη­γυ­ρί­σουν, ο Μακέ­ντα με κεφα­λιά «έσω­σε την παρ­τί­δα» για το «τρι­φύλ­λι», που από την Δευ­τέ­ρα με νέο προ­πο­νη­τή στον πάγκο του (Λάζ­λο Μπό­λο­νι) θα προ­σπα­θή­σει να κάνει μία νέα αρχή για να καλύ­ψει το χαμέ­νο έδαφος.

Θα πρέ­πει να σημειω­θεί ότι το τελι­κό σκορ θα μπο­ρού­σε να ήταν μεγα­λύ­τε­ρο, αλλά οι γκολ­κί­περ των δύο ομά­δων, Διού­δης και Βάτερ­μαν έκα­ναν φαντα­στι­κές επεμ­βά­σεις, ιδί­ως ο Ολλαν­δός πορ­τιέ­ρε των γηπε­δού­χων, ο οποί­ος σε τρία τετ-α-τετ με τους Χατζη­γιο­βά­νη (2 φορές) και Καρ­λί­τος, αλλά και στην φάση του πέναλ­τι που εκτέ­λε­σε ο Μακέ­ντα «φώνα­ξε»… παρών και κρά­τη­σε ανέ­πα­φη την εστία του.

Η πρώ­τη κλα­σι­κή ευκαι­ρία για τους φιλο­ξε­νού­με­νους χάθη­κε στο 23′, με τον Καρ­λί­τος να μην μπο­ρεί να νική­σει τον Βάτερ­μαν με κοντι­νή προβολή.

Από το ημί­ω­ρο και μετά η πίε­ση του Πανα­θη­ναϊ­κού άρχι­σε να «φθί­νει», ο ΟΦΗ κέρ­δι­σε μέτρα μέσα στο γήπε­δο. Χρειά­στη­κε ένα μεγά­λο (διπλό) σφάλ­μα του Χατζη­γιο­βά­νη στο 37′, για να αλλά­ξουν οι «ισορ­ρο­πί­ες» του αγώνα.

Ο εξτρέμ του «τρι­φυλ­λιού» έκα­νε κάκι­στο κοντρόλ δύο φορές έξω από την «πρά­σι­νη» περιο­χή, ο Στάι­κος που έκλε­ψε τη μπά­λα σού­τα­ρε στη γωνία με τον Διού­δη να απο­μα­κρύ­νει αρχι­κά και τον Στάρ­τζε­ον να κάνει από πλά­για θέση το 1–0.

Στο δεύ­τε­ρο ημί­χρο­νο ο Πανα­θη­ναϊ­κός μπή­κε απο­φα­σι­σμέ­νος να ισο­φα­ρί­σει γρή­γο­ρα. Στο 47′ ο Χατζη­γιο­βά­νης νική­θη­κε στο τετα-τετ από τον γκολ­κί­περ του ΟΦΗ, όμως δύο λεπτά αργό­τε­ρα ο Καρ­λί­τος έσπα­σε το «ρόδι», με πολύ ωραία κίνη­ση και πλα­σέ στη γωνία του Βάτερ­μαν (1–1).

Στο 53′ ο Μακέ­ντα κέρ­δι­σε πέναλ­τι σε ανα­τρο­πή του από τον Μεγιά­δο, όμως ο Βάτερ­μαν τον νίκη­σε από τα έντε­κα μέτρα, στε­ρώ­ντας την ανα­τρο­πή απ’ τους «πρά­σι­νους».

Από εκεί και πέρα ο ΟΦΗ έχα­σε τρεις συνε­χό­με­νες ευκαι­ρί­ες με κεφα­λιές μέσα στην περιο­χή του Πανα­θη­ναϊ­κού (απέ­κρου­σε ο Διού­δης τις προ­σπά­θειες των Κορο­βέ­ση, Σαρ­δι­νέ­ρο, έφυ­γε άουτ η κεφα­λιά του Μεγιά­δο), με τους «πρά­σι­νους» να «απα­ντά­νε» με νέο χαμέ­νο τετ-α-τετ του Χατζη­γιο­βά­νη (απέ­κρου­σε ξανά ο Βάτερμαν).

Οι Κρη­τι­κοί, ωστό­σο, ήταν εκεί­νοι που πέτυ­χαν το δεύ­τε­ρο γκολ στο ματς, συνε­χί­ζο­ντας το… βόλεϊ στην άμυ­να του Πανα­θη­ναϊ­κού. Στο 77′ από κόρ­νερ του Στάρ­τζε­ον, ο Σαρ­δι­νέ­ρο πήρε την πρώ­τη κεφα­λιά κι ο Μεγιά­δο εξ επα­φής έκα­νε το 2–1.

Οι «πρά­σι­νοι» δεν το έβα­λαν κάτω και δικαιώ­θη­καν στο 94ο λεπτό με τον Μακέ­ντα να «δια­βά­ζει» το λάθος της άμυ­νας του ΟΦΗ και με κεφα­λιά από κοντά να δια­μορ­φώ­νει το τελι­κό 2–2.

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο