Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απαράδεκτη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τον τραυματισμό στο Κουκάκι: Βάφτισε τις πλαστικές σφαίρες ως ελαστικές μπάλες

«Μικρές ελα­στι­κές μπά­λες», δηλα­δή σφαί­ρες καου­τσούκ, εκτό­ξευ­σαν οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις κατά τη χθε­σι­νή επι­χεί­ρη­ση στο Κου­κά­κι, όπως παρα­δέ­χε­ται σε ανα­κοί­νω­ση η Αστυ­νο­μία, επι­βε­βαιώ­νο­ντας επί της ουσί­ας καταγ­γε­λί­ες για τη χρή­ση κάποιου τύπου πλα­στι­κής σφαί­ρας που τραυ­μά­τι­σε γυναίκα.

Η καταγ­γε­λία έγι­νε από τον βου­λευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάν­νη Ραγκού­ση, ο οποί­ος επι­κα­λέ­στη­κε «επί­ση­μες ιατρι­κές γνω­μα­τεύ­σεις των νοσο­κο­μεί­ων “ΕΛΠΙΣ” και “Ερυ­θρός Σταυ­ρός”» ότι «του­λά­χι­στον μία γυναί­κα πυρο­βο­λή­θη­κε εξ επα­φής με πλα­στι­κή σφαίρα».

Η Αστυ­νο­μία, σε ανα­κοί­νω­σή της, υπο­στη­ρί­ζει πως «είναι απο­λύ­τως ψευ­δές ότι η συλ­λη­φθεί­σα χτυ­πή­θη­κε από πλα­στι­κή σφαί­ρα» και πως «λόγω της επι­κιν­δυ­νό­τη­τάς τους, δεν χρη­σι­μο­ποιεί πλα­στι­κές σφαί­ρες», παρα­δέ­χε­ται όμως ότι χρη­σι­μο­ποιεί όπλα που εκτο­ξεύ­ουν «μικρές ελα­στι­κές μπά­λες» στις επι­χει­ρή­σεις της. Ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «χρη­σι­μο­ποιού­νται απο­κλει­στι­κά από τις ειδι­κές δυνά­μεις, που δια­θέ­τουν ανά­λο­γη εκπαί­δευ­ση, συσκευ­ές τύπου Manuhrin, οι οποί­ες εκτο­ξεύ­ουν μικρές ελα­στι­κές μπά­λες (περί­που μεγέ­θους πινγκ πονγκ), με βελη­νε­κές περί­που (15) μέτρα και δύνα­μη μικρό­τε­ρη από μιας γρο­θιάς». Παρα­δέ­χε­ται επί­σης ότι στο Κου­κά­κι εκτο­ξεύ­θη­καν τέτοιες μπά­λες ανα­φέ­ρο­ντας στην ανα­κοί­νω­ση πως «στη χθε­σι­νή επι­χεί­ρη­ση, στην οδό Παναι­τω­λί­ου, έγι­νε περιο­ρι­σμέ­νη χρή­ση του εξο­πλι­σμού αυτού, λόγω της σφο­δρής επί­θε­σης που δέχθη­καν οι αστυνομικοί…».

Το συγκε­κρι­μέ­νο όπλο «Manuhrin MR-35» απο­κα­λεί­ται και «Punch Gun» (όπλο γρο­θιά) που εκτο­ξεύ­ει σφαί­ρες από καου­τσούκ με σκο­πό να προ­κα­λέ­σει σοκ και έντο­νο πόνο. Τα όπλα αυτά τα πρω­το­εμ­φά­νι­σε η Αστυ­νο­μία το 2013 κατά την επι­χεί­ρη­ση των ανδρών της Ειδι­κής Κατα­σταλ­τι­κής Αντι­τρο­μο­κρα­τι­κής Μονά­δας (ΕΚΑΜ), στα γρα­φεία της Δημο­κρα­τι­κής Αρι­στε­ράς. Από το 2007 ο «Ριζο­σπά­στης» είχε δημο­σιο­ποι­ή­σει τις προ­θέ­σεις της τότε κυβέρ­νη­σης της ΝΔ να προ­μη­θευ­τεί τα εν λόγω όπλα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο