Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απεργίες από εργαζομένους της Amazon σε όλη την Ευρώπη

Οι εργα­ζό­με­νοι της Amazon προ­χώ­ρη­σαν σήμε­ρα σε απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις σε διά­φο­ρες περιο­χές της Ευρώ­πης καθώς οι δια­δη­λώ­σεις κατά των εργα­σια­κών πρα­κτι­κών του αμε­ρι­κα­νι­κού κολοσ­σού ηλε­κτρο­νι­κού εμπο­ρί­ου κλι­μα­κώ­θη­καν σε μία από τις ημέ­ρες του χρό­νου με τη μεγα­λύ­τε­ρη κατα­να­λω­τι­κή κίνηση.

Η παγκό­σμια εκστρα­τεία “Make Amazon Pay” (Κάντε την Amazon να πλη­ρώ­σει), την οποία συντο­νί­ζει η διε­θνής συν­δι­κα­λι­στι­κή ομο­σπον­δία UNI Global Union, δήλω­σε ότι οι απερ­γί­ες και οι δια­δη­λώ­σεις θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν σε πάνω από 30 χώρες από τη λεγό­με­νη Black Friday έως και τη Δευτέρα.

Πολ­λές εται­ρί­ες λια­νε­μπο­ρί­ου μειώ­νουν τις τιμές τους για να ενι­σχύ­σουν τις πωλή­σεις τους την Black Friday, μία ημέ­ρα μετά τη γιορ­τή των Ευχα­ρι­στιών στις ΗΠΑ.

Ενώ αρχι­κά ήταν γνω­στή για τις ουρές των κατα­να­λω­τών που σχη­μα­τί­ζο­νταν έξω από μεγά­λα πολυ­κα­τα­στή­μα­τα στις ΗΠΑ, η ημέ­ρα αυτή έχει πλέ­ον απο­κτή­σει περισ­σό­τε­ρο δια­δι­κτυα­κό και διε­θνή χαρα­κτή­ρα, κάτι που έχει τρο­φο­δο­τή­σει εν μέρει η Amazon, η οποία φέτος προ­σφέ­ρει δέκα ημέ­ρες εκπτώ­σε­ων από τις 17 έως τις 27 Νοεμβρίου.

Στη Γερ­μα­νία, τη δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη αγο­ρά της Amazon με βάση τις πωλή­σεις πέρυ­σι, περί­που 250 εργα­ζό­με­νοι σε απο­θή­κη της Λει­ψί­ας και περί­που 500 σε απο­θή­κη στο Ράιν­μπεργκ έκα­ναν απερ­γία, σύμ­φω­να με το συν­δι­κά­το Verdi. Το συν­δι­κά­το δήλω­σε ότι η 24ωρη απερ­γία σε πέντε κέντρα εκτέ­λε­σης παραγ­γε­λιών ξεκί­νη­σε χθες τα μεσά­νυ­χτα ζητώ­ντας συμ­φω­νία για συλ­λο­γι­κές συμβάσεις.

Εκπρό­σω­πος της Amazon στη Γερ­μα­νία δήλω­σε ότι οι εργα­ζό­με­νοι λαμ­βά­νουν δίκαιους μισθούς, με τον αρχι­κό μισθό να ξεπερ­νά τα 14 ευρώ την ώρα, και έχουν πρό­σθε­τα οφέ­λη. Ο εκπρό­σω­πος δήλω­σε ότι το χρο­νο­διά­γραμ­μα για τις παρα­δό­σεις των παραγ­γε­λιών της Black Friday θα είναι αξιό­πι­στο και θα τηρηθεί.

Πάνω από 200 εργα­ζό­με­νοι πραγ­μα­το­ποιούν σήμε­ρα απερ­γία στην απο­θή­κη της Amazon στο Κόβε­ντρι της Αγγλί­ας, στο πλαί­σιο δια­μά­χης για τους μισθούς. Οι εργα­ζό­με­νοι ζητούν αύξη­ση μισθού στις 15 λίρες την ώρα. Εκπρό­σω­πος της Amazon στη Βρε­τα­νία δήλω­σε ότι ο κατώ­τα­τος μισθός είναι μετα­ξύ 11,80 και 13 λιρών την ώρα ανά­λο­γα με την τοπο­θε­σία και ότι θα αυξη­θεί στις 12,30 με 13 λίρες την ώρα από τον Απρί­λιο του 2024. Η Amazon δήλω­σε ότι η απερ­γία δεν θα προ­κα­λέ­σει προβλήματα.

Το ιτα­λι­κό συν­δι­κά­το CGIL προ­κή­ρυ­ξε απερ­γία για σήμε­ρα στην απο­θη­κευ­τι­κή μονά­δα στο Καστέλ Σαν Τζο­βά­νι, ενώ το ισπα­νι­κό συν­δι­κά­το CCOO κάλε­σε τους εργα­ζό­με­νους στην απο­θή­κη της Amazon και τις υπη­ρε­σί­ες δια­νο­μής να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν απερ­γία μίας ώρας σε κάθε βάρ­δια τη ερχό­με­νη Δευ­τέ­ρα, γνω­στή ως “Cyber Monday”, που είναι η τελευ­ταία ημέ­ρα των 10ήμερων εκπτώ­σε­ων της Amazon.

Στό­χο θα απο­τε­λέ­σουν και οι θυρί­δες αυτό­μα­της παρα­λα­βής δεμά­των της Amazon — που βρί­σκο­νται σε διά­φο­ρα σημεία από σιδη­ρο­δρο­μι­κούς σταθ­μούς έως σού­περ μάρ­κετ και χρη­σι­μο­ποιού­νται από πολ­λούς πελάτες.

Στη Γαλ­λία, η οργά­νω­ση κατά της παγκο­σμιο­ποί­η­σης Attac καλεί τους ακτι­βι­στές να καλύ­ψουν τις θυρί­δες αυτές με αφί­σες και κολ­λη­τι­κές ται­νί­ες, δυσκο­λεύ­ο­ντας έτσι τους δια­νο­μείς και τους πελά­τες να τις ανοίξουν.

Η Attac, που χαρα­κτη­ρί­ζει την Black Friday ημέ­ρα «εορ­τα­σμού της υπερ­πα­ρα­γω­γής και υπερ­κα­τα­νά­λω­σης», δήλω­σε ότι ανα­μέ­νει η κινη­το­ποί­η­ση να είναι ευρύ­τε­ρη σε σχέ­ση με πέρυ­σι, όταν στο­χο­ποι­ή­θη­καν 100 θυρί­δες της Amazon σε όλη τη Γαλλία.

Η Amazon παρα­μέ­νει δημο­φι­λής στην Ευρώ­πη παρό­λο που αντα­γω­νι­στι­κές εται­ρί­ες όπως η Shein και η Temu κατα­γρά­φουν γρή­γο­ρη ανά­πτυ­ξη. Η εφαρ­μο­γή της Amazon είχε 146 εκατ. ενερ­γούς χρή­στες στην Ευρώ­πη τον Οκτώ­βριο, συγκρι­τι­κά με 64 εκατ. για τη Shein και 51 εκατ. για την Temu.

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο