Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λογαριασμοί ρεύματος: Ηλεκτροσόκ για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά από 1/1/2024

Ηλε­κτρο­σόκ περι­μέ­νει εκα­τομ­μύ­ρια νοι­κο­κυ­ριά από την αρχή του 2024 όταν και θα ξεκι­νή­σει η εφαρ­μο­γή των νέων τιμο­λο­γί­ων για την κατα­νά­λω­ση ηλε­κτρι­κού ρεύματος.

Από 1.1.2024, λοι­πόν, αλλά­ζει ο τρό­πος τιμο­λό­γη­σης και όχι μόνο δεν θα περι­λαμ­βά­νουν καμία απο­λύ­τως μεί­ω­ση, αλλά επα­νέρ­χε­ται η ρήτρα ανα­προ­σαρ­μο­γής στους λογα­ρια­σμούς με την ονο­μα­σία «Μηχα­νι­σμός Δια­κύ­μαν­σης», όπως απο­φά­σι­σε η κυβέρ­νη­ση και θεσμο­θέ­τη­σε υπο­χρε­ω­τι­κά για όλους τους προ­μη­θευ­τές ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέργειας.

Έτσι, ανα­μέ­νε­ται νέα εκτό­ξευ­ση, που βέβαια δεν αφο­ρά μόνο την κατα­νά­λω­ση αλλά θα συμπα­ρα­σύ­ρει και το κόστος των καυ­σί­μων και των βασι­κών προ­ϊ­ό­ντων πρώ­της ανά­γκης. Κι αυτό για­τί η τελι­κή τιμή χρέ­ω­σης ρεύ­μα­τος από τον Γενά­ρη θα επη­ρε­ά­ζε­ται από τις δια­κυ­μάν­σεις των χοντρε­μπο­ρι­κών τιμών στον τζό­γο του Χρη­μα­τι­στη­ρί­ου Ενέρ­γειας, όπως γινό­ταν πριν από την εφαρ­μο­γή του προ­σω­ρι­νού μηχα­νι­σμού τιμο­λό­γη­σης, που λήγει στις 31.12.2023.

Οπως έχει γίνει γνω­στό, με βάση τον ευρω­παϊ­κό κανο­νι­σμό, θα υπάρ­χουν από την αρχή του χρό­νου τρία δια­φο­ρε­τι­κά είδη τιμο­λό­γη­σης και ανά­λο­γο θα είναι το χρώ­μα στον λογα­ρια­σμό που θα φτά­νει στα λαϊ­κά σπί­τια. Σε μια επί­φα­ση ελευ­θε­ρί­ας επι­λο­γής, η κυβέρ­νη­ση λέει ότι ο κατα­να­λω­τής θα έχει δικαί­ω­μα να επι­λέ­ξει σε ποιο πρό­γραμ­μα τιμο­λό­γη­σης θα εντα­χθεί. Μόνο που αυτό όχι μόνο δεν παρα­πέ­μπει σε φτη­νό ρεύ­μα, αλλά, αντί­θε­τα, σε όποιο πρό­γραμ­μα και να εντα­χθεί ένα σπί­τι, οι χρε­ώ­σεις θα είναι υπέ­ρο­γκες και τα κέρ­δη για τους παρό­χους αμύθητα.

Με βάση το νέο σύστη­μα, καθιε­ρώ­νο­νται τρεις κατη­γο­ρί­ες με δια­φο­ρε­τι­κό χρώ­μα (κίτρι­νο, μπλε, πορ­το­κα­λί) ανά­λο­γα με το τι θα επι­λέ­ξει κάθε νοι­κο­κυ­ριό (ανα­λυ­τι­κά παρα­κά­τω). Η μόνη εκκρε­μό­τη­τα ήταν το τι θα γίνει με το …τέταρ­το χρώ­μα, το «πρά­σι­νο», εκεί δηλα­δή που θα μετα­φερ­θούν όσοι κατα­να­λω­τές δεν επι­λέ­ξουν ένα από τα υπό­λοι­πα τρία. Προ­χτές, Τετάρ­τη, λοι­πόν, δημο­σιεύ­θη­κε η σχε­τι­κή Κοι­νή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση για το νέο ειδι­κό τιμο­λό­γιο, το «πρά­σι­νο», στο οποίο θα βρε­θεί η πλειο­νό­τη­τα των κατα­να­λω­τών, αφού σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις θα αφο­ρά πάνω από 7 εκατ. παρο­χές ρεύ­μα­τος από τις συνο­λι­κά 7,5 εκατ., μιας και εξαι­ρού­νται μόνο όσοι έχουν στα­θε­ρά τιμο­λό­για ρεύματος.

Στό­χος του νέου συστή­μα­τος είναι ξεκά­θα­ρα να βγά­λουν οι όμι­λοι της Ενέρ­γειας το μέγι­στο δυνα­τό κέρ­δος από την πώλη­ση της Ενέρ­γειας στα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά και τους επαγ­γελ­μα­τί­ες. Αυτό που έρχε­ται ουσια­στι­κά είναι ένα ακό­μα επει­σό­διο της «απε­λευ­θε­ρω­μέ­νης» αγο­ράς Ενέρ­γειας, που έχει οδη­γή­σει τον λαό στην ενερ­γεια­κή φτώχεια.

Χαράτσι …χρωματιστό

Πιο συγκε­κρι­μέ­να:

– Το ένα τιμο­λό­γιο είναι η περί­φη­μη ρήτρα ανα­προ­σαρ­μο­γής, το λεγό­με­νο κυμαι­νό­με­νο (κίτρι­νο). Δηλα­δή, ο κατα­να­λω­τής δεν γνω­ρί­ζει την τιμή του επό­με­νου μήνα, που σημαί­νει ότι αν πάει πιο ψηλά η τιμή, θα την πλη­ρώ­σει ο κατα­να­λω­τής, αν πάει πιο χαμη­λά θα την γλι­τώ­σει ο κατα­να­λω­τής… έως την επόμενη.

– Η δεύ­τε­ρη κατη­γο­ρία τιμο­λο­γί­ων είναι τα στα­θε­ρά τιμο­λό­για (μπλε). Δηλα­δή, ένα τιμο­λό­γιο για έναν χρό­νο στο οποίο η τιμή είναι γνω­στή — και υψη­λό­τε­ρη. Αν οι τιμές πέσουν, το κόστος για τον κατα­να­λω­τή θα βγει μεγα­λύ­τε­ρο και άρα το κέρ­δος για τον πάρο­χο μεγαλύτερο.

– Η τρί­τη κατη­γο­ρία είναι η λεγό­με­νη δυνα­μι­κή (πορ­το­κα­λί). Σε αυτά τα τιμο­λό­για περι­λαμ­βά­νο­νται εκεί­να των οποί­ων η τιμή μετα­βάλ­λε­ται, με βάση τις τιμές της χοντρε­μπο­ρι­κής αγο­ράς ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας εντός της μέρας. Προ­ϋ­πό­θε­ση για να προ­σφερ­θούν τα συγκε­κρι­μέ­να τιμο­λό­για είναι η ύπαρ­ξη «έξυ­πνου» μετρη­τή, του οποί­ου το κόστος θα φορ­τω­θεί στα νοι­κο­κυ­ριά, ενώ θα αξιο­ποι­η­θεί και σε «δεύ­τε­ρο χρό­νο» για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη εφαρ­μο­γή της πολι­τι­κής που οδη­γεί στην ενερ­γεια­κή φτώχεια.

– Στο πρά­σι­νο τιμο­λό­γιο θα μετα­πέ­σουν, αυτο­μά­τως, την 1η Γενά­ρη 2024 όσοι δεν έχουν σύμ­βα­ση προ­μή­θειας ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας με τον πάρο­χό τους και δεν επι­λέ­ξουν δια­φο­ρε­τι­κό τιμο­λό­γιο έως την 31η Δεκέμ­βρη 2023. Θα μετα­πέ­σουν ωστό­σο και όσοι κατα­να­λω­τές έχουν ενερ­γή σύμ­βα­ση προ­μή­θειας η οποία όμως είχε τεθεί σε ανα­στο­λή λόγω της θέσπι­σης έκτα­κτων ρυθ­μί­σε­ων μετα­βα­τι­κού χαρα­κτή­ρα στην προ­μή­θεια ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας για την άμβλυν­ση των οικο­νο­μι­κών συνε­πειών της ενερ­γεια­κής κρί­σης (νόμος 4951/2022, άρθρο 138) και πλέ­ον από το τέλος του έτους «ξεπα­γώ­νει». Για τους συγκε­κρι­μέ­νους κατα­να­λω­τές δίνε­ται επι­πλέ­ον περι­θώ­ριο ενός μήνα, δηλα­δή έως τις 31.1.2024, για την προ­βο­λή αντίρ­ρη­σης επί της μετά­πτω­σης στο «πρά­σι­νο» τιμο­λό­γιο και την πρό­θε­ση παρα­μο­νής στην ίδια σύμ­βα­ση προμήθειας.

Σύμ­φω­να με όσα ανα­φέ­ρουν παρά­γο­ντες της αγο­ράς, τα «πρά­σι­να» τιμο­λό­για των παρό­χων δεν ανα­μέ­νε­ται να είναι φθη­νό­τε­ρα από τα κυμαι­νό­με­να «κίτρι­να» τιμο­λό­για, στα οποία προ­βλέ­πε­ται τιμή χρέ­ω­σης προ­μή­θειας εκ των υστέ­ρων που μετα­βάλ­λε­ται σύμ­φω­να με τις δια­κυ­μάν­σεις της χοντρε­μπο­ρι­κής αγο­ράς ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας. Ακρι­βό­τε­ρα, όπως είναι ανα­με­νό­με­νο, θα είναι τα τιμο­λό­για με στα­θε­ρές τιμές χρέ­ω­σης (μπλε).

Η «πράσινη» ρήτρα

Σύμ­φω­να με όσα ορί­ζο­νται στην ΚΥΑ, στο «πρά­σι­νο» τιμο­λό­γιο ο προ­μη­θευ­τής θα δίνει κατά βού­λη­ση μία βασι­κή τιμή προ­μή­θειας (τιμή βάσης), η οποία θα πρέ­πει να μεί­νει στα­θε­ρή για του­λά­χι­στον έξι μήνες. Δεν διευ­κρι­νί­ζε­ται τι θα γίνει στη συνέ­χεια, συνά­γε­ται, ωστό­σο, ότι η βασι­κή τιμή μπο­ρεί να αλλά­ξει, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Όμως, οι κατα­να­λω­τές δεν θα πλη­ρώ­νουν με βάση την τιμή βάσης, αλλά μία άλλη τελι­κή τιμή χρέ­ω­σης, η οποία θα απο­τε­λεί άθροι­σμα της βασι­κής τιμής και του μηχα­νι­σμού δια­κύ­μαν­σης, δηλα­δή της ρήτρας. Η τελι­κή τιμή θα ανα­κοι­νώ­νε­ται έως την πρώ­τη μέρα του μήνα κατα­νά­λω­σης, ώστε να γνω­ρί­ζουν οι κατα­να­λω­τές πόσο θα τους κοστί­ζει το ρεύ­μα που θα κατα­να­λώ­σουν, π.χ. τον Γενά­ρη και κατά τον ίδιο τρό­πο για κάθε επό­με­νο μήνα.

Για παρά­δειγ­μα: Εάν η μέση χοντρε­μπο­ρι­κή τιμή του προη­γού­με­νου μήνα του μήνα κατα­νά­λω­σης (τον Δεκέμ­βρη) είναι χαμη­λό­τε­ρη του κατώ­τα­του ορί­ου ασφα­λεί­ας που θα θέσει ο προ­μη­θευ­τής, ή υψη­λό­τε­ρη του ανώ­τα­του ορί­ου, τότε ο κατα­να­λω­τής θα επι­βα­ρύ­νε­ται με ρήτρα. Δηλα­δή, στην πρώ­τη περί­πτω­ση ο κατα­να­λω­τής θα πλη­ρώ­νει την οικο­νο­μι­κή δια­φο­ρά από αυτό που είχε χρε­ω­θεί αρχι­κά και στη δεύ­τε­ρη θα χρε­ώ­νε­ται επει­δή έχει κατα­να­λώ­σει περισ­σό­τε­ρη ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια σε μείγ­μα εκτός ΑΠΕ. Μιλά­με για ένα σχή­μα μέσω του οποί­ου σε κάθε περί­πτω­ση μονά — ζυγά οι ενερ­γεια­κοί όμι­λοι θα κερ­δί­ζουν και τα σπα­σμέ­να τα πλη­ρώ­νουν τα λαϊ­κά νοικοκυριά.

Να σημειώ­σου­με, τέλος, ότι ανα­κοι­νώ­θη­καν από τους προ­μη­θευ­τές οι χρε­ώ­σεις για τον Δεκέμ­βρη που είναι ιδιαί­τε­ρα τσου­χτε­ρές. Άλλω­στε, ήδη από τον περα­σμέ­νο μήνα φτά­νουν στα νοι­κο­κυ­ριά λογα­ρια­σμοί με μεγά­λες αυξή­σεις, έως και 50%, που προ­ε­τοι­μά­ζουν για όσα έρχο­νται από τη νέα χρονιά.

Θυμί­ζου­με ότι από 1η Μάη ισχύ­ει αυξη­μέ­νο πάγιο, που έχει φτά­σει στα 38 ευρώ τον χρό­νο (από 4,5) για μονο­φα­σι­κό ρολόι και στα 118 ευρώ (από 14) για τρι­φα­σι­κό. Επι­πλέ­ον, το επό­με­νο διά­στη­μα η κυβέρ­νη­ση στέλ­νει και τον «λογα­ρια­σμό» για τις επι­δο­τή­σεις — κοροϊ­δία στο ρεύ­μα, με αυξη­μέ­να τέλη για τις λεγό­με­νες Υπη­ρε­σί­ες Κοι­νής Ωφέ­λειας (ΥΚΩ) στους λογα­ρια­σμούς, ενώ ουσια­στι­κά έχει επα­νέλ­θει η περι­βό­η­τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Επι­πλέ­ον, η ακρί­βεια συνε­χί­ζει να θερί­ζει το λαϊ­κό εισό­δη­μα, ενώ η κυβέρ­νη­ση, μέσα σε αυτήν την «καται­γί­δα», πανη­γυ­ρί­ζει για το …5% έκπτω­ση σε 700 προ­ϊ­ό­ντα από τα χιλιά­δες που βρί­σκο­νται στα ράφια των σού­περ μάρ­κετ. Ενα 5% που έρχε­ται τη στιγ­μή που τα προ­ϊ­ό­ντα τα τελευ­ταία χρό­νια έχουν αυξη­θεί από 30% έως και 70% και με τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για το 2024 που κατα­τέ­θη­κε να προ­βλέ­πει φορο­λε­η­λα­σία που θα ξεπε­ρά­σει τα 60 δισ. ευρώ.

(Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τον «Ριζο­σπά­στη»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο