Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ: Απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους — Με χημικά απάντησε η κυβέρνηση _VIDEO+ΦΩΤΟ

«Καμία από­λυ­ση, μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά για όλους» απαί­τη­σαν οι εργα­ζό­με­νοι στους ΟΤΑ με την κινη­το­ποί­η­σή τους στην Αθή­να στο πλαί­σιο της πανελ­λα­δι­κής τους απερ­γί­ας.

Ωστό­σο, απέ­να­ντι στα δίκαια αιτή­μα­τα των απερ­γών η κυβέρ­νη­ση προ­έ­τα­ξε τις δυνά­μεις καταστολής.

Την ώρα που η πορεία των εργα­ζο­μέ­νων είχε φτά­σει στο υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών στη Β. Σοφί­ας και οι απερ­γοί ζητού­σαν με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα να συνα­ντη­θούν με εκπρό­σω­πο της κυβέρ­νη­σης, η Αστυ­νο­μία απά­ντη­σε με ρίψη χημικών.

Μάλι­στα, σε μια απα­ρά­δε­κτη κίνη­ση η Αστυ­νο­μία κρά­τη­σε απερ­γούς! «Η τρο­μο­κρα­τία δεν θα περά­σει», ήταν η απά­ντη­ση των απερ­γών, απαι­τώ­ντας την άμε­ση απε­λευ­θέ­ρω­ση των συνα­δέλ­φων τους.

Τελι­κά, κάτω από την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των δια­δη­λω­τών, η Αστυ­νο­μία άφη­σε τους απερ­γούς που κρα­τού­σε, ανά­με­σά τους και τον Κώστα Ρεϊ­τζό­που­λο, μέλος της διοί­κη­σης του Συν­δι­κά­του ΟΤΑ Αττι­κής, συμ­βα­σιού­χο στον Δήμο της Αθήνας.

Αντι­προ­σω­πεία των απερ­γών συνα­ντή­θη­κε με τον γενι­κό γραμ­μα­τέα του υπουρ­γεί­ου Δ. Κιρ­μι­κί­ρο­γλου στον οποί­ον κατήγ­γει­λαν τόσο τη στά­ση της Αστυ­νο­μί­ας για την επί­θε­ση με τα χημι­κά, όσο και την άρνη­ση της υπουρ­γού όλο αυτό το διά­στη­μα να συνα­ντη­θεί μαζί τους.

Στην κινη­το­ποί­η­ση συμ­με­τεί­χαν Σωμα­τεία Εργα­ζο­μέ­νων από πολ­λούς δήμους της Αττι­κής, απαι­τώ­ντας μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων και αυξή­σεις στους μισθούς. Ακό­μη συμ­με­τεί­χαν Σωμα­τεία Εργα­ζο­μέ­νων από όλη τη χώρα, όπως την Πάτρα και τα Γιάννενα.

Την αλλη­λεγ­γύη του ΚΚΕ μετέ­φε­ρε ο Χρή­στος Κατσώ­της, μέλος της ΚΕ του Κόμ­μα­τος και βου­λευ­τής, ο οποί­ος μιλώ­ντας στη συγκέ­ντρω­ση που είχε προη­γη­θεί στην πλ. Καραϊ­σκά­κη τόνι­σε ότι το ΚΚΕ έχει στη­ρί­ξει το δικαί­ω­μα για μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά για όλους τους εργα­ζό­με­νους, όχι μόνο στους δήμους, αλλά και στον δημό­σιο και τον ιδιω­τι­κό τομέα. «Απαι­τού­με από την κυβέρ­νη­ση να μονι­μο­ποι­ή­σει τους εργα­ζο­μέ­νους», τόνι­σε και ανα­φέρ­θη­κε στις τερά­στιες ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού στους δήμους. «Η κυβέρ­νη­ση να καλύ­ψει τις ανά­γκες των δήμων για να προ­σφέ­ρουν υπη­ρε­σί­ες ανα­βαθ­μι­σμέ­νες στον λαό που πλη­ρώ­νει αδρά μέσα από τα αντα­πο­δο­τι­κά τέλη, αλλά και άλλους φόρους», σημεί­ω­σε χαρακτηριστικά.

Ακό­μη στην κινη­το­ποί­η­ση παρα­βρέ­θη­καν οι νεο­ε­κλε­γέ­ντες δήμαρ­χοι με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Και­σα­ρια­νής, Ηλί­ας Στα­μέ­λος και Χαϊ­δα­ρί­ου, Μιχά­λης Σελέ­κος.

Μιλώ­ντας στη συγκέ­ντρω­ση στην πλ. Βάθης, η Κων­στα­ντί­να Καφί­ρη, από τους Συμ­βα­σιού­χους COVID-19 του Δήμου Αθή­νας σημεί­ω­σε ότι διεκ­δι­κούν το αυτο­νό­η­το του 21ου αιώ­να: Τη μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά. Επι­σή­μα­νε ότι η εργα­σια­κή ανα­σφά­λεια που ζουν είναι ξεκά­θα­ρο ότι είναι απο­τέ­λε­σμα δια­χρο­νι­κών σχε­δια­σμών που επι­διώ­κουν οι κυβερ­νή­σεις να έχουν μόνι­μο χαρακτήρα.

Ο πρό­ε­δρος του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Πάτρας, Πανα­γιώ­της Μελάς, μετα­ξύ άλλων ανα­φέρ­θη­κε στους σχε­δια­σμούς για το νερό και τη ΔΕΥΑ. Υπο­γράμ­μι­σε ότι όπως με το ρεύ­μα, έτσι και με το νερό, στό­χος είναι να δοθεί σε μεγά­λα ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, «να πού­με το νερό νεράκι».

Ο Βασί­λης Παπαν­δρια­νός, πρό­ε­δρος Σωμα­τεί­ου Οδη­γών Δήμου Πάτρας, σημεί­ω­σε ότι «μόνο περη­φά­νια μπο­ρώ να έχω για τους εργα­ζο­μέ­νους της Πάτρας και για όλους εργα­ζο­μέ­νους που είναι εδώ, που ήρθαν μαζι­κά να διεκ­δι­κή­σουν το δίκιο τους». Επι­σή­μα­νε ότι ζητά­με πράγ­μα­τα τα οποία μας τα έχου­νε κλέ­ψει και το σύν­θη­μα που πρέ­πει να επι­κρα­τή­σει σήμε­ρα είναι: Δώστε πίσω τα κλεμ­μέ­να, τον 13ο και 14ο μισθό, το ξεπά­γω­μα της διε­τί­ας κ.ά.

Ο Αλέ­ξαν­δρος Βαλ­σα­μής, πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Εργα­ζο­μέ­νων Δήμου Γαλα­τσί­ου, μέλος της διοί­κη­σης του Συν­δι­κά­του ΟΤΑ Αττι­κής και μέλος της ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ, στη­λί­τευ­σε τη στά­ση της ηγε­σί­ας της Ομο­σπον­δί­ας που χωρί­ζει τους εργα­ζο­μέ­νους σε μόνι­μους και συμ­βα­σιού­χους. Έκα­νε λόγο για ιστο­ρι­κή από­φα­ση να γίνει έκτα­κτο συνέ­δριο με στό­χο όλοι οι συμ­βα­σιού­χοι να μπο­ρούν να γρα­φτούν και να εκπρο­σω­πού­νται στα Σωμα­τεία τους. Τόνι­σε ότι ο αγώ­νας θέλει συνέ­χεια και κάλε­σε στο αυρια­νό συλ­λα­λη­τή­ριο στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση στο υπουρ­γείο Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι εργα­ζό­με­νοι στους ΟΤΑ της Θεσ­σα­λο­νί­κης, έχο­ντας στο πλευ­ρό τους συνα­δέλ­φους τους από άλλες υπη­ρε­σί­ες του Δημοσίου.

Ανέ­δει­ξαν την ανά­γκη για μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού και τις διεκ­δι­κή­σεις τους για μισθο­λο­γι­κές αυξή­σεις προ­κει­μέ­νου να καλυ­φθεί μέρος των τερά­στιων απωλειών.

Κατήγ­γει­λαν την πολι­τι­κή υπο­στε­λέ­χω­σης και υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης και κάλε­σαν σε μαζι­κή συμ­με­το­χή στο αυρια­νό συλ­λα­λη­τή­ριο των σωμα­τεί­ων ενά­ντια στον νέο αντι­λαϊ­κό προϋπολογισμό.

Πηγή 902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο