Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2024 Ν. Καραθανασόπουλος: Μεγάλο δώρο στα αρπακτικά της Ενέργειας τα πολύχρωμα τιμολόγια

«Η πρά­σι­νη μετά­βα­ση αλλά και η απε­λευ­θέ­ρω­ση της αγο­ράς ενέρ­γειας που η κυβέρ­νη­ση και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα επι­κα­λού­νται, απο­τε­λούν την αιτία της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας και της ενερ­γεια­κής ακρί­βειας και στη χώρα μας και σε πανευ­ρω­παϊ­κό και παγκό­σμιο επί­πε­δο» επι­σή­μα­νε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, σχο­λιά­ζο­ντας τις τοπο­θε­τή­σεις για την ενέρ­γεια και την ακρί­βεια, στη διάρ­κεια της συζή­τη­σης του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το 2024.

Όπως εξή­γη­σε, οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις δια­μόρ­φω­σαν ένα πολύ ακρι­βό ενερ­γεια­κό μείγ­μα, βάζο­ντας από τη μια μεριά, φόρους, τέλη, επι­βα­ρύν­σεις, ρήτρες και από την άλλη, απο­δέ­χθη­καν ως μετα­βα­τι­κό καύ­σι­μο, το εισα­γό­με­νο φυσι­κό αέριο, προ­κα­λώ­ντας σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα στις λαϊ­κές οικογένειες.

Μάλι­στα, συνέ­χι­σε, «με τις τελευ­ταί­ες παρεμ­βά­σεις της, η κυβέρ­νη­ση, με τα πολύ­χρω­μα τιμο­λό­για μετα­τρέ­πει σε ατο­μι­κή ευθύ­νη τη δια­σφά­λι­ση φθη­νού ρεύ­μα­τος, επι­χει­ρώ­ντας με αυτό τον τρό­πο να απο­τι­νά­ξει από πάνω της, την ευθύ­νη». Ολο αυτό το εγχεί­ρη­μα, συνέ­χι­σε, συνι­στά ένα πολύ μεγά­λο δώρο προς τα αρπα­κτι­κά της πρά­σι­νης ενέρ­γειας, στα οποία εδώ και χρό­νια, όλες οι κυβερ­νή­σεις έχουν δια­σφα­λί­σει εγγυ­η­μέ­νες τιμές για τα αιο­λι­κά και φωτο­βολ­ταϊ­κά ενώ τους έχουν δώσει σκαν­δα­λώ­δη προ­νό­μια και ανα­πτυ­ξια­κά κίνητρα.

Κατήγ­γει­λε επί­σης την ανορ­θο­λο­γι­κή εικό­να που έχει δια­μορ­φω­θεί με ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων, που περι­λαμ­βά­νει έτοι­μες μεγά­λες επεν­δύ­σεις για πρά­σι­νη ενέρ­γεια ενώ δεν υπάρ­χουν τα απα­ραί­τη­τα δίκτυα, τα οποία απαι­τούν και πολύ χρό­νο και πολύ χρήμα.

Τέλος, σημεί­ω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση με αυτή την πολι­τι­κή στον τομέα της Ενέρ­γειας, εμπλέ­κει όλο και περισ­σό­τε­ρο τη χώρα στους επι­κίν­δυ­νους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς, και ανα­φέρ­θη­κε στα δύο καλώ­δια σύν­δε­σης με το Ισρα­ήλ και την Αίγυ­πτο, που θα οξύ­νουν όλο και περισ­σό­τε­ρο την ενερ­γεια­κή εξάρ­τη­ση της χώρας. Ανά­λο­γη φιλο­σο­φία, σημεί­ω­σε, συμ­βαί­νει και στα ελλη­νι­κά πετρέ­λαια όπου διευ­κο­λύ­νε­ται η δρά­ση των ιδιω­τι­κών πετρε­λαί­ων αλλά και στο νερό, όπου ήδη μια σει­ρά αρπα­κτι­κά συμ­με­τέ­χουν στη δια­χεί­ρι­ση των υδά­τι­νων πόρων.

Κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός 2024: Ξεκί­νη­σε η πεν­θή­με­ρη συζή­τη­ση στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής

.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο