Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρατικός προϋπολογισμός 2024: Ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Με τις τοπο­θε­τή­σεις των γενι­κών ειση­γη­τών των κομ­μά­των ξεκί­νη­σε στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής η πεν­θή­με­ρη συζή­τη­ση του Κρα­τι­κού Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του 2024, ο οποί­ος φέρ­νει φορο­κα­ται­γί­δα στον λαό, ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα, περι­κο­πές σε κοι­νω­νι­κές δαπά­νες, ουσια­στι­κή καθή­λω­ση των μισθών.

Όλα αυτά στο όνο­μα της «επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας» και της εξα­σφά­λι­σης «δημο­σιο­νο­μι­κού χώρου» για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

Περι­γρά­φο­ντας αυτούς τους στό­χους, ο ειση­γη­τής της ΝΔ, Στ. Πέτσας, μίλη­σε για προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό «ανά­πτυ­ξης και κοι­νω­νι­κής συνο­χής», λογί­ζο­ντας ως μέτρα «κοι­νω­νι­κής συνο­χής» ορι­σμέ­να επι­δό­μα­τα για την πιο ακραία φτώ­χεια. Την ίδια ώρα, όπως ο ίδιος παρα­δέ­χθη­κε, πρό­κει­ται για «προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό που δια­σφα­λί­ζει τη δημο­σιο­νο­μι­κή ισορροπία».

Σε συν­θή­κες γενι­κευ­μέ­νης ακρί­βειας, ο νέος προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός φέρ­νει 6,2 δισ. ευρώ παρα­πά­νω φόρους σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη χρο­νιά. Συνο­λι­κά προ­βλέ­πει 62,9 δισ. ευρώ έσο­δα από φόρους, από 56,7 δισ. που προ­έ­βλε­πε ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2023. Για να γίνει αντι­λη­πτό το μέγε­θος της ληστεί­ας, οι φόροι που εισπρά­χθη­καν τελι­κά σε σχέ­ση με την εκτί­μη­ση στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2023 παρου­σί­α­σαν υπέρ­βα­ση κατά περί­που 5,5 δισ., με απο­τέ­λε­σμα η κυβέρ­νη­ση να λέει ότι τα φορο­λο­γι­κά έσο­δα το 2024 θα είναι αυξη­μέ­να μόλις κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέ­ση με το 2023.

Η συζή­τη­ση θα ολο­κλη­ρω­θεί την Κυρια­κή με τις τοπο­θε­τή­σεις των πολι­τι­κών αρχη­γών. Αμέ­σως μετά, θα ακο­λου­θή­σει ονο­μα­στι­κή φανε­ρή ψηφοφορία.

Ο ειση­γη­τής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παπ­πάς, αφού επέ­κρι­νε την κυβέρ­νη­ση πως κατέ­χει το ρεκόρ φόρων, υπο­στή­ρι­ξε ότι ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός δεν είναι μέρος ενός σχε­δί­ου βιώ­σι­μης ανά­πτυ­ξης, επι­βε­βαιώ­νο­ντας πως η βασι­κή τους έγνοια είναι η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη η οποία είναι ασυμ­βί­βα­στη με τη λαϊ­κή ευη­με­ρία. Ανά­λο­γη κρι­τι­κή άσκη­σε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Π. Κου­κου­λό­που­λος, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό άδι­κο και ανε­παρ­κή αναπτυξιακά.

⚠️ Νέα φοροκαταιγίδα,
ματωμένα πλεονάσματα και 
μποναμάδες στους ομίλους

🔴 Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση
μόνο στο Ρίζο και στο 902.gr

⚠️ Ξεκι­νά σήμε­ρα η συζή­τη­ση στη Βου­λή για τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2024, που θα ολο­κλη­ρω­θεί την Κυρια­κή με την ψήφι­σή του.
Ένας προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός που φέρ­νει φορο­κα­ται­γί­δα και για τη νέα χρο­νιά με 63 δισ. ευρώ φόρους, ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα, περι­κο­πές σε κοι­νω­νι­κές δαπά­νες, ουσια­στι­κή καθή­λω­ση των μισθών που θα συνε­χί­ζουν να εξαϋ­λώ­νο­νται από την ακρί­βεια, την πολι­τι­κή της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης» και την «απε­λευ­θέ­ρω­ση» — εμπορευματοποίηση.
💥 Και όλα αυτά στο όνο­μα της «επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας» (όπως δια­φη­μί­ζει η κυβέρ­νη­ση) που …ανέ­κτη­σε η ελλη­νι­κή οικο­νο­μία, πάνω στα συντρίμ­μια του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος και στο όνο­μα της «ανά­πτυ­ξης», του πολ­λα­πλα­σια­σμού δηλα­δή των κερ­δών των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.
💥 Συνο­πτι­κά, ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2024 προβλέπει:
  • 6,2 δισ. ευρώ παρα­πά­νω φόρους — συνο­λι­κά 62,9 δισ. — σε σχέ­ση με όσα προ­έ­βλε­πε ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2023 (56,7 δισ.). Για να γίνει αντι­λη­πτό το μέγε­θος της ληστεί­ας, οι φόροι που εισπρά­χθη­καν τελι­κά σε σχέ­ση με την εκτί­μη­ση στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2023 παρου­σί­α­σαν υπέρ­βα­ση κατά περί­που 5,5 δισ., με απο­τέ­λε­σμα η κυβέρ­νη­ση να λέει ότι τα φορο­λο­γι­κά έσο­δα το 2024 θα είναι αυξη­μέ­να μόλις κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέ­ση με το 2023.
  • Εκτί­να­ξη των εσό­δων από τον ΦΠΑ στα 24,3 δισ., από 22,1 δισ. που προ­έ­βλε­πε ο προη­γού­με­νος προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός (μέχρι τον Οκτώ­βρη η πραγ­μα­το­ποί­η­ση των εσό­δων από ΦΠΑ είχε ήδη φτά­σει τα 23 δισ.), πάνω από 2,2 δισ. αύξη­ση, ενώ οι ειδι­κοί φόροι μένουν στο …ύψος τους, στα 7,1 δισ. Συνο­λι­κά οι φόροι επί των αγα­θών και των υπη­ρε­σιών εκτι­νάσ­σο­νται στα 35,1 δισ.
  • Ο Ειδι­κός Φόρος Κατα­νά­λω­σης, που αφο­ρά τα καύ­σι­μα, θα παρα­μεί­νει σε πολύ υψη­λά επί­πε­δα και συγκε­κρι­μέ­να στα 7 δισ., όπως και το 2023.
  • Παρα­πέ­ρα γιγά­ντω­ση και των άμε­σων φόρων, όπως οι φόροι εισο­δή­μα­τος φυσι­κών προ­σώ­πων, που προ­βλέ­πε­ται να φτά­σουν τα 13 δισ., αυξη­μέ­νοι κατά 1,7 δισ. σε σχέ­ση με φέτος.
  • Επι­πλέ­ον, αντί η κυβέρ­νη­ση να καταρ­γή­σει τον ΦΠΑ σε βασι­κά κατα­να­λω­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα, αφού η ακρί­βεια έχει τσα­κί­σει το λαϊ­κό εισό­δη­μα, από 1/1/2024 προ­χω­ρά σε αύξη­ση του ΦΠΑ στα μη αλκο­ο­λού­χα ποτά, στα ανα­ψυ­κτι­κά και στο νερό με ανθρα­κι­κό που σερ­βί­ρο­νται από επι­χει­ρή­σεις μαζι­κής εστί­α­σης, από 13% σε 24%.
  • Ο φόρος εισο­δή­μα­τος νομι­κών προ­σώ­πων θα φτά­σει τα 6,69 δισ., αυξη­μέ­νος κατά περί­που 2 δισ. Η αύξη­ση απο­τυ­πώ­νει το άγριο πογκρόμ με το φορο­λο­γι­κό νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης απέ­να­ντι σε επαγ­γελ­μα­τί­ες και αυτοαπασχολούμενους.

🕷️ Οι μποναμάδες στους ομίλους

Ενώ λοι­πόν τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά θα «ματώ­σουν», στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό περι­γρά­φε­ται με σαφή­νεια όλο το πλέγ­μα των νέων επεν­δυ­τι­κών και φορο­λο­γι­κών κινή­τρων — ελα­φρύν­σε­ων στους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, όπως:
1️⃣ Μεί­ω­ση του φόρου συγκέ­ντρω­σης κεφα­λαί­ων από 0,5% σε 0,2%.
2️⃣ Μεί­ω­ση κατά 50% του φόρου χρη­μα­τι­στη­ρια­κών συναλλαγών.
3️⃣ Κατάρ­γη­ση του φόρου τόκων ομο­λό­γων σε κρα­τι­κά και επι­χει­ρη­μα­τι­κά ομόλογα.
Βέβαια, όλα τα παρα­πά­νω, που από τα στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης και των προ­πα­γαν­δι­στι­κών μηχα­νι­σμών παρου­σιά­ζο­νται ως «χαμη­λού δημο­σιο­νο­μι­κού κόστους», έρχο­νται να προ­στε­θούν στις δεκά­δες φορο­α­παλ­λα­γές, στην εθε­λο­ντι­κή φορο­λό­γη­ση και στα πρό­σθε­τα φορο­λο­γι­κά κίνη­τρα, που έχουν ως απο­τέ­λε­σμα το 95% των συνο­λι­κών φορο­λο­γι­κών εσό­δων να το πλη­ρώ­νει ο λαός και μόλις το 5% να πλη­ρώ­νουν οι όμι­λοι. Μετα­ξύ πολ­λών άλλων, στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό προ­βλέ­πο­νται για τους ομί­λους 12,1 δισ. ευρώ «ζεστό» χρή­μα μέσω του Προ­γράμ­μα­τος Δημο­σί­ων Επεν­δύ­σε­ων (8,5 δισ.) και του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης και Ανθε­κτι­κό­τη­τας (3,6 δισ.).

Επι­πλέ­ον, δια­σφα­λί­ζε­ται ότι όλος ο σχε­δια­σμός θα είναι «κομ­μέ­νος και ραμ­μέ­νος» γύρω από τις «πρά­σι­νες» μπίζ­νες τους και απέ­να­ντι στις λαϊ­κές ανά­γκες, αφού, όπως λέγε­ται χαρα­κτη­ρι­στι­κά στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, «η ενσω­μά­τω­ση της περι­βαλ­λο­ντι­κής διά­στα­σης στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό απο­τε­λεί κύρια συνι­στώ­σα του νέου συστή­μα­τος δημο­σιο­νο­μι­κής μεταρ­ρύθ­μι­σης που υπο­στη­ρί­ζει την ολο­κλη­ρω­μέ­νη αξιο­λό­γη­ση των πολι­τι­κών και δρά­σε­ων της Δημό­σιας Διοί­κη­σης», σύμ­φω­να και με τους στό­χους της ΕΕ.

Τα βασικά μεγέθη

Στα βασι­κά του μεγέ­θη — τα οποία, αξί­ζει να σημειω­θεί, είναι ανα­θε­ω­ρη­μέ­να προς το χει­ρό­τε­ρο σε σχέ­ση με το προ­σχέ­διο — ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός προβλέπει:
1️⃣ Ρυθ­μό ανά­πτυ­ξης 2,9% το 2024. Το Ακα­θά­ρι­στο Εγχώ­ριο Προ­ϊ­όν (ΑΕΠ) σε ονο­μα­στι­κούς όρους ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θεί από 206,6 δισ. ευρώ το 2022 σε 222,8 δισ. το 2023 και 233,8 δισ. το 2024.
2️⃣ Ο εναρ­μο­νι­σμέ­νος πλη­θω­ρι­σμός ανα­μέ­νε­ται να κυμαν­θεί σε ελα­φρώς χαμη­λό­τε­ρα επί­πε­δα και να δια­μορ­φω­θεί σε 4,1%, ένα­ντι 4,5% που προ­βλε­πό­ταν στο Πρό­γραμ­μα Στα­θε­ρό­τη­τας για το 2023, και να απο­κλι­μα­κω­θεί σε 2,6% για το 2024.
3️⃣ Οι επεν­δύ­σεις ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θούν κατά 7,1% κατά το τρέ­χον έτος και κατά 15,1% το 2024, ενώ η ανερ­γία ανα­μέ­νε­ται να μειω­θεί από 11,2% το 2023 σε 10,6% το 2024.
4️⃣ Το χρέ­ος της Γενι­κής Κυβέρ­νη­σης ανα­μέ­νε­ται να απο­κλι­μα­κω­θεί από 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 160,3% το 2023 και σε 152,3% το 2024, εξαι­τί­ας και του πλη­θω­ρι­σμού, όπως και της ονο­μα­στι­κής αύξη­σης του ΑΕΠ.
💥 Όλα αυτά βέβαια με μεγά­λο «αστε­ρί­σκο» το πώς θα εξε­λι­χθούν τα πράγ­μα­τα στην καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία διε­θνώς, την ώρα που τα «σύν­νε­φα» μαζεύ­ο­νται, με την κυβέρ­νη­ση να επι­κα­λεί­ται τις «αβε­βαιό­τη­τες» για την έντα­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής για τη θωρά­κι­ση των κερ­δών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.
Πηγή Ριζο­σπά­στης

Νέα φοροκαταιγίδα, ματωμένα πλεονάσματα και μποναμάδες στους ομίλους

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο