Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γάζα: «Τι έκαναν αυτά τα παιδιά; Γιατί βομβάρδισαν το σπίτι τους; Κοιμούνταν!» — Τελεσίγραφα και απειλές από το Ισραήλ

Χθες, σε συνοι­κία της Ράφας, κάτω από τα συντρίμ­μια του σπι­τιού της οικο­γέ­νειας Σαχίν, το οποίο βομ­βαρ­δί­στη­κε κατά τη διάρ­κεια της νύχτας, κεί­το­νταν τα πτώ­μα­τα πολ­λών μελών της, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων παι­διών. Η Σανάα Ζορόμπ, Παλαι­στί­νια που έχα­σε την αδελ­φή της κι έξι ανί­ψια στον βομ­βαρ­δι­σμό, δεν μπο­ρού­σε να αντέ­ξει. «Τι έκα­ναν αυτά τα παι­διά; Για­τί βομ­βάρ­δι­σαν το σπί­τι τους; Κοιμούνταν!».

Τη νύχτα της Παρα­σκευ­ής προς Σάβ­βα­το, πηγές του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου σε νοσο­κο­μεία έκα­ναν λόγο για ισραη­λι­νούς αερο­πο­ρι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς στη Ράφα και στη γει­το­νι­κή Χαν Γιού­νις, που έχει ισο­πε­δω­θεί σχε­δόν όλη έπει­τα από τις σφο­δρές μάχες με τη Χαμάς που ακο­λού­θη­σαν την ισραη­λι­νή χερ­σαία επι­χεί­ρη­ση εκεί.

Η ευρεία στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση που εξα­πέ­λυ­σε το Ισρα­ήλ σε αντί­ποι­να στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κο, στοί­χι­σε τη ζωή σε του­λά­χι­στον 34.622 ανθρώ­πους, στη μεγά­λη πλειο­νό­τη­τά τους γυναί­κες και παι­διά, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας του παλαι­στι­νια­κού ισλα­μι­στι­κού κινήματος.

Ταυ­τό­χρο­να τα χωρίς στα­μα­τη­μό εγκλή­μα­τα του κρά­τους-δολο­φό­νου του Ισρα­ήλ επι­βε­βαιώ­νο­νται και από τις ανα­φο­ρές αξιω­μα­τού­χου του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, που κάνο­ντας έναν συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό των ισραη­λι­νών επι­θέ­σε­ων σε δομές Υγεί­ας στη Γάζα, είπε ότι μέσα σε 7 μήνες έγι­ναν 443 επι­θέ­σεις σε νοσο­κο­μεία, κλι­νι­κές, Κέντρα Υγεί­ας και άλλες δομές Υγεί­ας. Στη διάρ­κεια αυτών των επι­θέ­σε­ων ο ΠΟΥ κατέ­γρα­ψε τον θάνα­το 723 υγειο­νο­μι­κών, τον τραυ­μα­τι­σμό άλλων 924 και σημα­ντι­κές ζημιές σε 32 νοσο­κο­μεία, οι οποί­ες τα έθε­σαν εκτός λειτουργίας.

Την ίδια στιγ­μή το κρά­τος δολο­φό­νος, με τις πλά­τες των συμ­μά­χων του Αμε­ρι­κα­νο­ευ­ρω­παί­ων, στέλ­νει τελε­σί­γρα­φα στη Χαμάς να απο­δε­χτεί την πρό­τα­ση κατά­παυ­σης του πυρός που είναι κομ­μέ­νη και ραμ­μέ­νη στα μέτρα του, ενώ ταυ­τό­χρο­να ετοι­μά­ζε­ται και για νέα εγκλή­μα­τα στη Ράφα ασχέ­τως αν επι­τευ­χθεί συμ­φω­νία εκε­χει­ρί­ας και απε­λευ­θλε­ρω­σης ομήρων.

Σύμ­φω­να με δημο­σί­ευ­μα της Wall Street Journal, Αιγύ­πτιοι αξιω­μα­τού­χοι δήλω­σαν πως το Ισρα­ήλ έχει δώσει προ­θε­σμία μιας εβδο­μά­δας ώστε να γίνει απο­δε­χτή μια συμ­φω­νία για τους ομή­ρους, αλλιώς θα κλι­μα­κώ­σει το μακε­λειό με εισβο­λή του κατο­χι­κού στρα­τού στη Ράφα. Στη πόλη της Ράφα, που ήδη έχει δεχθεί και δέχε­ται βομ­βαρ­δι­σμούς, έχουν συγκε­ντρω­θεί 1,2 εκα­τομ­μύ­ριο Παλαι­στί­νιοι ανα­ζη­τώ­ντας εκεί κατα­φύ­γιο από τις θηριω­δί­ες του Ισραήλ.

Φυσι­κά, πρέ­πει να σημειω­θεί πως ο ίδιος ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπ. Νετα­νιά­χου επα­νέ­λα­βε ξανά μόλις πριν λίγες μέρες ότι τίπο­τα δεν θα τον στα­μα­τή­σει από το να εισβά­λει στη Ράφα, ούτε καν μια συμ­φω­νία για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των Ισραη­λι­νών ομή­ρων που κρα­τού­νται στη Γάζα! Ενώ οι ΗΠΑ, μπρο­στά στο επι­κεί­με­νο μακε­λειό, εξέ­φρα­σαν «ανθρω­πι­στι­κούς» προ­βλη­μα­τι­σμούς λέγο­ντας πως δεν έχουν δει κάποιο σχέ­διο εισβο­λής στη Ράφα που θα εξα­σφα­λί­ζει την προ­στα­σία των αμά­χων. Πιθα­νά θα εννο­ούν κάποιο «σχέ­διο» αντί­στοι­χο με αυτό που έχει οδη­γή­σει ήδη στη σφα­γή  χιλιά­δων ανθρώ­πων στη Γάζα μετά από 210 μέρες ισραη­λι­νών επιθέσεων!

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Αίγυπτο για να συζητήσει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Αντι­προ­σω­πεία της Χαμάς ανα­μέ­νε­ται σήμε­ρα στο Κάι­ρο για να «συνε­χί­σει τις συνο­μι­λί­ες» προ­κει­μέ­νου να «συνα­φθεί συμ­φω­νία» ανα­κω­χής στη Λωρί­δα της Γάζας με το Ισρα­ήλ, το οποίο συνε­χί­ζει να απει­λεί πως θα εξα­πο­λύ­σει ευρεί­ας κλί­μα­κας επι­χεί­ρη­ση στη Ράφα, όπου ο ΟΗΕ φοβά­ται πως θα εκτυ­λι­χτεί «λου­τρό αίματος».

«Υπό το φως των πρό­σφα­των επα­φών με τους αδελ­φούς μεσο­λα­βη­τές στην Αίγυ­πτο και στο Κατάρ, αντι­προ­σω­πεία της Χαμάς θα μετα­βεί στο Κάι­ρο (σήμε­ρα) Σάβ­βα­το για να ολο­κλη­ρω­θούν οι συνο­μι­λί­ες», ενη­μέ­ρω­σε με ανα­κοί­νω­ση που δημο­σιο­ποί­η­σε χθες Παρα­σκευή το βρά­δυ το παλαι­στι­νια­κό ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα, δια­βε­βαιώ­νο­ντας πως αντι­με­τω­πί­ζει με «θετι­κό πνεύ­μα» την πρόταση.

Η Χαμάς, στην εξου­σία στη Λωρί­δα της Γάζας από το 2007, επι­μέ­νει μολα­ταύ­τα να δηλώ­νει «απο­φα­σι­σμέ­νη» να εξα­σφα­λί­σει τον «πλή­ρη τερ­μα­τι­σμό της επί­θε­σης» του Ισρα­ήλ, την «από­συρ­ση» των ισραη­λι­νών ενό­πλων δυνά­με­ων από τον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κο και «σοβα­ρή» συμ­φω­νία για «την ανταλ­λα­γή» ισραη­λι­νών ομή­ρων με παλαι­στί­νιους φυλακισμένους.

Ανώ­τε­ρο στέ­λε­χος του κινή­μα­τος επι­βε­βαί­ω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ότι η αντι­προ­σω­πεία θα φθά­σει το πρωί στο Κάι­ρο με επι­κε­φα­λής τον Χαλίλ αλ Χάγια, τον δεύ­τε­ρο τη τάξει του πολι­τι­κού βρα­χί­ο­να της Χαμάς στη Λωρί­δα της Γάζας.

Ήδη, σύμ­φω­να με ρεπορ­τάζ του αμε­ρι­κα­νι­κού ειδη­σε­ο­γρα­φι­κού ιστό­το­που Axios, ο διευ­θυ­ντής της CIA, ο Γουί­λιαμ Μπερνς, έφθα­σε χθες βρά­δυ στο Κάι­ρο, ένδει­ξη πως σήμα­νε η ώρα απο­φά­σε­ων-κλει­διών έπει­τα από μήνες δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και την υπο­βο­λή της πιο πρό­σφα­της πρό­τα­σης που χαρα­κτη­ρί­στη­κε «εξαι­ρε­τι­κά γεν­ναιό­δω­ρη» προ­σφο­ρά από τον αμε­ρι­κα­νό ΥΠΕΞ Άντο­νι Μπλίνκεν.

Οι χώρες που μεσο­λα­βούν —η Αίγυ­πτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ— ανα­μέ­νουν εδώ και μια εβδο­μά­δα την απά­ντη­ση της Χαμάς στην πρό­τα­ση, που της υπο­βλή­θη­κε στα τέλη Απριλίου.

Η αντι­προ­σω­πεία του ισλα­μι­στι­κού κινή­μα­τος είχε ανα­κοι­νώ­σει τότε πως ανα­χω­ρού­σε από το Κάι­ρο, όπου διε­ξή­χθη­σαν οι πιο πρό­σφα­τες έμμε­σες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, για το Κατάρ, προ­κει­μέ­νου να μελε­τη­θεί το κεί­με­νο που της επι­δό­θη­κε, υπο­σχό­με­νη να επι­στρέ­ψει στην Αίγυ­πτο για να δώσει την απάντηση.

Η πρό­τα­ση προ­βλέ­πει κατά­παυ­ση του πυρός 40 ημε­ρών και την απε­λευ­θέ­ρω­ση παλαι­στί­νιων φυλα­κι­σμέ­νων σε αντάλ­λαγ­μα για την απε­λευ­θέ­ρω­ση ισραη­λι­νών ομή­ρων που απή­χθη­σαν κατά την άνευ προη­γου­μέ­νου έφο­δο του στρα­τιω­τι­κού βρα­χί­ο­να της Χαμάς στο νότιο Ισρα­ήλ την 7η Οκτω­βρί­ου, το έναυ­σμα αυτού του πολέμου.

«Λουτρό αίματος»

Σύμ­φω­να με ρεπορ­τάζ της εφη­με­ρί­δας Wall Street Journal, που επι­κα­λέ­στη­κε αιγυ­πτια­κές πηγές, το Ισρα­ήλ είναι δια­τε­θει­μέ­νο να δώσει μια εβδο­μά­δα ακό­μη στις συνο­μι­λί­ες για την κατά­παυ­ση του πυρός, κι αν δεν επι­τευ­χθεί συμ­φω­νία θα προ­χω­ρή­σει στην επι­χεί­ρη­ση που απει­λεί εδώ κι εβδο­μά­δες ότι θα διε­ξα­γά­γει στη Ράφα.

«Στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση μεγά­λης κλί­μα­κας στη Ράφα θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει σε λου­τρό αίμα­τος», προει­δο­ποί­η­σε χθες ο Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­έ­σους, ο επι­κε­φα­λής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ), ο οποί­ος προ­ε­τοι­μά­ζει σχέ­διο αντι­με­τώ­πι­σης κρί­σης καθώς σε τέτοια περί­πτω­ση θα κατα­γρα­φό­ταν πελώ­ρια «αύξη­ση του αριθ­μού των τραυ­μα­τιών και των νεκρών».

Το σχέ­διο αυτό «δεν είναι παρά επί­δε­σμος», τόνι­σε ο Ρικ Πέπερ­κορν, αντι­πρό­σω­πος του ΠΟΥ στα Παλαι­στι­νια­κά Εδά­φη. «Το σύστη­μα υγεί­ας, που έχει ήδη γονα­τί­σει, δεν θα μπο­ρέ­σει να αντέ­ξει το δυνη­τι­κό εύρος της κατα­στρο­φής που θα προ­κα­λού­σε η εισβο­λή», πρό­σθε­σε.

Η διε­θνής ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια, που υπο­βάλ­λε­ται σε πολύ αυστη­ρούς ελέγ­χους από το Ισρα­ήλ, συνε­χί­ζει να φθά­νει με το στα­γο­νό­με­τρο, κυρί­ως μέσω Αιγύ­πτου και της διέ­λευ­σης στη Ράφα, την ώρα που ο πλη­θυ­σμός του θυλά­κου —2,4 εκατ. άνθρω­ποι— απει­λεί­ται με λιμό.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο