Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απολογία Ρ. Πισπιρίγκου για τη θάνατο της Τζωρτζίνας

“Δεν μου πέρα­σε ποτέ από το μυα­λό η έκβα­ση αυτής της νοση­λεί­ας” είπε η Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου, στην απο­λο­γία της για την πρώ­τη εισα­γω­γή της Τζωρ­τζί­νας στις 7 Απρι­λί­ου 2021, στο Καρα­μαν­δά­νειο Νοσο­κο­μείο Πάτρας και την μοι­ραία πορεία του παι­διού από την ανα­κο­πή και την τετρα­πλη­για, στον θάνα­το μερι­κούς μήνες μετά.

Η 35χρονη , που συνε­χί­ζει την απο­λο­γία της στο Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο για τον θάνα­το της Τζωρ­τζί­νας, περιέ­γρα­ψε όσα συνέ­βη­σαν το βρά­δυ πριν την εισα­γω­γή της κόρης της στο Νοσοκομείο.

Όπως ανέ­φε­ρε, επει­δή είχε καυ­γα­δί­σει με τον, εν δια­στά­σει πλέ­ον, σύζυ­γο της, είχε πάει στο σπί­τι της μητέ­ρας της. Εκεί αφού έφα­γαν, όπως ανέ­φε­ρε, είχε πει στην Τζωρ­τζί­να, η οποία είχε χάσει ήδη τις δύο αδελ­φές της, πως “θα απο­κτή­σει αδελ­φά­κι” καθώς ήταν έγκυος και είχε απο­φα­σί­σει να κρα­τή­σει το παι­δί “αν και δεν τα πηγαί­να­με καλά με τον Μάνο Δασκα­λά­κη”. Η Τζωρ­τζί­να , είπε η Πισπιρίγκου,“πετάχτηκε από την χαρά της”.

Σύμ­φω­να με την κατη­γο­ρου­μέ­νη τα ξημε­ρώ­μα­τα και ενώ ήταν μαζί της στο κρε­βά­τι, η Τζωρ­τζί­να ‚που λίγο νωρί­τε­ρα είχε τινα­χτεί στον ύπνο της “άνοι­ξε τα μάτια και μου λέει “τρέ­μω μαμά” Ήταν κόκ­κι­νη στο πάνω χεί­λος. Μου είπε πως την πονά­ει η κοι­λιά της “και έχω μια βόμ­βα στην πλά­τη”. Η ίδια ζήτη­σε να πάμε στο Νοσο­κο­μείο, αν και δεν ήθε­λε καθό­λου τους για­τρούς. Όταν έχεις χάσει δυο παι­διά κι ένα βηχα­λά­κι είναι κατευ­θεί­αν για­τρός. Μέσα μου δεν το δια­πραγ­μα­τευό­μουν. Ήταν ο από­λυ­τος φόβος. Κοί­τα­ξα ποιο εφη­με­ρεύ­ει και ξεκι­νή­σα­με με την αδελ­φή μου να μας πάει ο ο πατριός μου στο Καραμανδάνειο” .

Η κατη­γο­ρού­με­νη περιέ­γρα­ψε όσα έγι­ναν στο νοσοκομείο,τις εξε­τά­σεις που έγι­ναν και την από­φα­ση για εισα­γω­γή του παιδιού.

” Μετά από σει­ρά εξε­τά­σε­ων κατά τη νοση­λεία της, οι για­τροί κατέ­λη­ξαν ότι  το παι­δί δεν έχει κάτι και θεω­ρούν ότι είναι κάτι ψυχο­λο­γι­κό λόγω όλων αυτών που έχει ζήσει. Σας είπα ότι έζη­σε άσχη­μα πράγ­μα­τα. Το παι­δί δεν εκφρά­στη­κε τότε. Πίστε­ψα ότι το σωμα­το­ποί­η­σε όλο αυτό, που δεν εκφρά­στη­κε. Δεν έκλα­ψε, δεν την άγγι­ξε καθό­λου, ήταν πολύ περί­ερ­γο αυτό για εμάς. Στο σχο­λείο είχε μιλή­σει με την παι­δο­ψυ­χο­λό­γο και είχε πει πως μέσα στο κεφα­λά­κι της ήθε­λε επί­μο­να να κάνει αδελ­φά­κι. Ο Μάνος ήταν εντε­λώς αρνη­τι­κός τότε, αλλά μετά άλλα­ξε γνώμη.

Αν ξαφ­νι­κά χάνεις το παι­δί σου, το ένα χέρι σου στη βόλ­τα είναι κενό, παθαί­νεις σοκ. Όταν το σπί­τι είχε αυτό το πέν­θος αυτή τη μαυ­ρί­λα. Η Ίρι­δα πήρε το όνο­μα της από το ουρά­νιο τόξο για­τί έφε­ρε τη χαρά στο σπί­τι μας. Μετά όμως έσβη­σαν τα χρώ­μα­τα της ίρι­δας . Όμως είχα δυο ιατρο­δι­κα­στι­κές που μου έλε­γαν ότι τα παι­διά πέθα­ναν για άλλους λόγους. Δεν υπήρ­χε υπο­ψία κατηγορίας”.

Η απο­λο­γία δια­κό­πη­κε περί­που μία ώρα μετά την έναρ­ξη της συνε­δρί­α­σης λόγω προ­βλή­μα­τος στο κατα­γρα­φι­κό μηχά­νη­μα καθώς υπήρ­ξε ειδο­ποί­η­ση πως δεν κατα­γρά­φη­κε του­λά­χι­στον μέρος της απο­λο­γί­ας της κατη­γο­ρού­με­νης. Έτσι για να εξα­κρι­βω­θεί το τεχνι­κό πρό­βλη­μα, το δικα­στή­ριο χρειά­στη­κε να δια­κό­ψει για λίγο ώστε να διε­νερ­γη­θεί ο έλεγχος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο