Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απορριπτική απόφαση «περί ίσης αμοιβής» για την εθνική γυναικών των ΗΠΑ!

Οι διεκ­δι­κή­σεις της εθνι­κής ομά­δας ποδο­σφαί­ρου γυναι­κών των ΗΠΑ για ίση αμοι­βή με την εθνι­κή ανδρών απορ­ρί­φθη­καν από το δικα­στή­ριο, δικαιώ­νο­ντας την Ομο­σπον­δία Ποδο­σφαί­ρου των Ηνω­μέ­νων Πολιτειών.

Ο δικα­στής Ρ. Γκά­ρι Κλά­ουσ­νερ του Περι­φε­ρεια­κού Δικα­στη­ρί­ου των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών της Κεντρι­κής Περι­φέ­ρειας της Καλι­φόρ­νια δεν δικαί­ω­σε τις διε­θνείς Αμε­ρι­κα­νί­δες παί­κτριες στον ισχυ­ρι­σμό τους πως είναι ανε­παρ­κώς αμει­βό­με­νες εν συγκρί­σει με την εθνι­κή ομά­δα των ανδρών. Την ίδια ώρα, πάντως έκα­νε δεκτές τις καταγ­γε­λί­ες τους για άνι­ση μετα­χεί­ρι­ση ως προς την ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη, τα ταξί­δια, την προ­πό­νη­ση και τη διαμονή/στέγαση. Η δίκη για το δεύ­τε­ρο σκέ­λος των διεκ­δι­κή­σε­ων των παι­κτριών της εθνι­κής ποδο­σφαί­ρου των ΗΠΑ ορί­στη­κε για τις 16 Ιουνίου.

«Η εθνι­κή γυναι­κών πλη­ρώ­θη­κε περισ­σό­τε­ρο τόσο στο σύνο­λο όσο και κατά μέσο όρο ανά αγώ­να εν συγκρί­σει με την εθνι­κή ανδρών κατά τη διάρ­κεια της περιό­δου,» ανα­φέ­ρει στη συνο­πτι­κή του από­φα­ση το δικαστήριο.

Ο δικα­στής, ωστό­σο, απε­φάν­θη πως είναι βάσι­μοι οι ισχυ­ρι­σμοί των διε­θνών παι­κτριών των ΗΠΑ ότι δεν τυγ­χά­νουν ίσης μετα­χεί­ρι­σης με τους άνδρες όταν πρό­κει­ται για ταξί­δια, προ­πό­νη­ση, στέ­γα­ση και άλλους τομείς ορί­ζο­ντας ημε­ρο­μη­νία εκδί­κα­σης της υπό­θε­σης (16/6).

Η Μόλι Λέβιν­σον, εκπρό­σω­πος των διε­θνών παι­κτριών, δήλω­σε ότι οι Αμε­ρι­κα­νί­δες διε­θνείς σκο­πεύ­ουν να ασκή­σουν έφε­ση στην πρω­τό­δι­κη από­φα­ση. «Είμα­στε σοκα­ρι­σμέ­νες και απο­γοη­τευ­μέ­νες», είπε η Λέβιν­σον. «Δεν θα εγκα­τα­λεί­ψου­με τη σκλη­ρή δου­λειά που έχου­με κάνει διεκ­δι­κώ­ντας ίση αμοι­βή. Έχου­με αυτο­πε­ποί­θη­ση στην υπό­θε­σή μας και εμμέ­νου­με στη δέσμευ­σή μας να δια­σφα­λί­σου­με ότι τα κορί­τσια και οι γυναί­κες που παί­ζουν αυτό το άθλη­μα δεν θα εκτι­μώ­νται ως κάτι λιγό­τε­ρο λόγω απλά και μόνο του φύλου τους».

Η Ομο­σπον­δία ποδο­σφαί­ρου των ΗΠΑ με ανα­κοί­νω­σή της τόνι­σε την πρό­θε­σή της να συνερ­γα­στεί με την εθνι­κή ομά­δα γυναι­κών «για να χαρά­ξει μια θετι­κή πορεία προς τα εμπρός με στό­χο την ανά­πτυ­ξη του παι­χνι­διού, τόσο στο σπί­τι όσο και σε όλο τον κόσμο». «Η Ομο­σπον­δία των ΗΠΑ έχει υπάρ­ξει εδώ και και­ρό ο παγκό­σμιος ηγέ­της για το ποδό­σφαι­ρο γυναι­κών εντός και εκτός γηπέ­δου και δεσμευό­μα­στε να συνε­χί­σου­με αυτό το έργο», επι­ση­μαί­νε­ται στη σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση της Ομο­σπον­δί­ας των ΗΠΑ.

Οι διε­θνείς Αμε­ρι­κα­νί­δες παί­κτριες διεκ­δι­κού­σαν απο­ζη­μί­ω­ση 66 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων βάσει του νόμου περί ίσης αμοιβής.

Η εθνι­κή ομά­δα των γυναι­κών των ΗΠΑ νίκη­σε την αντί­στοι­χη της Ολλαν­δί­ας κατα­κτώ­ντας το τέταρ­το τρό­παιό της στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο το περα­σμέ­νο καλο­καί­ρι, κι ενώ στο γήπε­δο ακου­γό­ντου­σαν συν­θή­μα­τα «Ίση αμοι­βή, Ίση Αμοι­βή» την ώρα της στέψης!

Η μακρο­χρό­νια δια­μά­χη της εθνι­κής ομά­δας γυναι­κών των ΗΠΑ με την Ομο­σπον­δία υπήρ­ξε μια δημό­σια και πικρή «μάχη» με αθλη­τές και δια­ση­μό­τη­τες να βγαί­νουν μπρο­στά, από την παλαί­μα­χο Αμε­ρι­κα­νί­δα τενί­στρια Μπί­λι Τζιν Κινγκ μέχρι τη βου­λευ­τή και ακτι­βί­στρια Αλε­ξά­ντρια Οκάσιο-Κορτέζ.

Τον περα­σμέ­νο μήνα, ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας των ΗΠΑ, Κάρ­λος Κορ­δέι­ρο, παραι­τή­θη­κε, λόγω της «γλώσ­σας» που χρη­σι­μο­ποί­η­σε σε ένα δικα­στή­ριο υπο­δη­λώ­νο­ντας ότι οι γυναί­κες έχουν λιγό­τε­ρη ικα­νό­τη­τα από τους άνδρες όταν πρό­κει­ται για το ποδόσφαιρο.

Η «γλώσ­σα» που χρη­σι­μο­ποί­η­σε ο Κορ­δέι­ρο προ­κά­λε­σε τη δια­μαρ­τυ­ρία από παί­κτριες, οι οποί­ες εντός του αγω­νι­στι­κού χώρου, φόρε­σαν ανά­πο­δα τις φανέ­λες προ­θέρ­μαν­σης, απο­κρύ­πτο­ντας έτσι το λογό­τυ­πο της Ομο­σπον­δί­ας των ΗΠΑ, πριν από ένα παι­χνί­δι, ενώ αρνη­τι­κή κρι­τι­κή δέχτη­κε ο Κορ­δέι­ρο και από αρκε­τούς εμπο­ρι­κούς χορη­γούς της εθνι­κής γυναι­κών των ΗΠΑ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο