Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποχωρεί σταδιακά ο «Ηφαιστίων» — Δοκιμάζεται η Κρήτη

Απο­χω­ρεί στα­δια­κά η κακο­και­ρία «Ηφαι­στί­ων», η οποία σήμε­ρα ανα­μέ­νε­ται να προ­κα­λέ­σει βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες στο ανα­το­λι­κό και στο νότιο Αιγαίο. Τα εντο­νό­τε­ρα φαι­νό­με­να θα εντο­πί­ζο­νται στην Κρή­τη, όπου θα εκδη­λω­θούν πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά, σύμ­φω­να με τη μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών.

Τοπι­κές βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο θα εκδη­λω­θούν σήμε­ρα στην Ανα­το­λι­κή Βοιω­τία, στην Αττι­κή και στην Εύβοια, όπου θα χιο­νί­σει στα ορει­νά, στα ημιο­ρει­νά καθώς και σε περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψόμετρο.

Παράλ­λη­λα, οι βόρειοι άνε­μοι στο Αιγαίο θα συνε­χί­σουν να πνέ­ουν με εντά­σεις έως δέκα μπο­φόρ, ενώ στα­δια­κή εξα­σθέ­νη­σή τους ανα­μέ­νε­ται από την Τετάρτη.

kriti5

Προβλήματα στην Κρήτη από την κακοκαιρία και την έλλειψη προληπτικών μέτρων

Προ­βλή­μα­τα στην κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των στην Κρή­τη προ­κά­λε­σε η κακο­και­ρία καθώς σημειώ­νο­νται κατα­πτώ­σεις βρά­χων και δέντρων που κόβο­νται από τους ανέμους.

Πλημ­μυ­ρι­σμέ­νο είναι τις τελευ­ταί­ες ώρες το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του κάμπου στο Ορο­πέ­διο του Λασι­θί­ου, όπου έχει απα­γο­ρευ­θεί η είσο­δος από την Αστυ­νο­μία, λόγω του μεγά­λου όγκου νερού που έχει σωρευ­θεί, καθώς λιώ­νει το χιόνι.

kriti10

Χιο­νό­νε­ρο πέφτει αυτή την ώρα στο Ορο­πέ­διο Λασι­θί­ου όπου κυριαρ­χεί και η ομί­χλη, ενώ δύσκο­λο ανα­μέ­νε­ται το 24ωρο που ακο­λου­θεί για τα χωριά: Άγιος Χαρά­λα­μπος, Κάτω Μετό­χι, Τζερ­μιά­δων, Πινα­κια­νό, Μαρμακέτο.

kriti4

Η βρο­χό­πτω­ση στο Ηρά­κλειο συνε­χί­στη­κε καθ’ όλη τη διάρ­κεια της νύχτας, ενώ ήδη από χθες έχουν ντυ­θεί στα λευ­κά ορει­νές και ημιο­ρει­νές περιο­χές της Κρήτης.

Προ­βλή­μα­τα κατα­γρά­φο­νται και στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση περιο­χών του νησιού.

Τα Χανιά ήταν από τις πόλεις που βρέ­θη­καν στο στό­χα­στρο της κακο­και­ρί­ας με πολ­λές περιο­χές του νομού να πνί­γο­νται από τις έντο­νες βρο­χο­πτώ­σεις, συγκε­ντρώ­νο­ντας έτσι τα μεγα­λύ­τε­ρα ύψη βρο­χής. Σε λίμνη μετα­τρά­πη­κε, χθες, το Ενε­τι­κό Λιμά­νι Χανί­ων, με τα κύμα­τα να φτά­νουν μέχρι και τα κατα­στή­μα­τα, μην επι­τρέ­πο­ντας σε κανέ­να να περά­σει από το παρα­λια­κό μέτωπο.

kriti3

Παράλ­λη­λα, σε δύο σημεία του Νομού Λασι­θί­ου σημειώ­θη­καν κατα­πτώ­σεις βρά­χων: στο δρό­μο Καλού Χωριού — Πρί­νας και στην έξο­δο του οικι­σμού Ανα­το­λής του Δήμου Ιερά­πε­τρας, προς τον οικι­σμό της Καλαμαύκας.

kriti

Πλημμύρισε ο κάμπος στο Οροπέδιο Λασιθίου

Πλημ­μυ­ρι­σμέ­νο είναι τις τελευ­ταί­ες ώρες το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του κάμπου στο Ορο­πέ­διο του Λασι­θί­ου, λόγω των ισχυ­ρών βρο­χο­πτώ­σε­ων και του χιο­νό­νε­ρου αλλά και της μεγά­λης ποσό­τη­τας νερού που δημιουρ­γή­θη­κε όταν έλιω­σαν τα χιό­νια που έπε­σαν στην περιο­χή. Όπως δήλω­σε στο Αθη­ναϊ­κό-Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ο δήμαρ­χος, Γιαν­νης Στε­φα­νά­κης, η ποσό­τη­τα του νερού μέσα στον κάμπο είναι πολύ μεγα­λύ­τε­ρη από πέρυ­σι και επι­βά­λε­ται η απο­φυ­γή οποιασ­δή­πο­τε μετα­κί­νη­σης μέσα στον κάμπο.

«Είναι ασύλ­λη­πτες οι ποσό­τη­τες νερού μέσα στον κάμπο. Είναι εξαι­ρε­τι­κά επι­κίν­δυ­νο να επι­χει­ρή­σει κάποιος να φτά­σει σε κάποιο σημείο μέσα στα πλημ­μυ­ρι­σμέ­να τμή­μα­τα και γι’ αυτό ζητά­με από τους πολί­τες να απο­φύ­γουν οποια­δή­πο­τε μετα­κί­νη­ση προς τις καλ­λιέρ­γειές του», ανέ­φε­ρε ο κ. Στεφανάκης.

Όπως πρό­σθε­σε, ήδη έχει ζητή­σει από τον Οργα­νι­σμό Ανά­πτυ­ξης Κρή­της να αυξή­σει την ποσό­τη­τα νερού που πηγαί­νει στο φράγ­μα Απο­σε­λέ­μη, προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθούν πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να ακό­μη και στον περι­φε­ρεια­κό δρό­μο. «Ζήτη­σα να αυξη­θεί η ποσό­τη­τα νερού που πηγαί­νει στο φράγ­μα και με δια­βε­βαί­ω­σαν ότι σύντο­να από 20.000 κυβι­κά την ώρα θα γίνει 50.000 κυβι­κά. Είναι το μόνο που μπο­ρού­με να κάνου­με για να περιο­ρί­σου­με την πιθα­νό­τη­τα να πλημ­μυ­ρί­σει ο δρό­μος και μετά να αντι­με­τω­πί­σου­με ακό­μη πιο σύν­θε­τα προ­βλή­μα­τα. Αν υπο­λο­γί­σει κανείς ότι βρέ­χει συνε­χώς ‑κατά δια­στή­μα­τα πέφτει και χιο­νό­νε­ρο αλλά έχουν λιώ­σει και τα χιό­νια- αντι­λαμ­βά­νε­ται για τι όγκους νερού, μιλά­με» σημεί­ω­σε ο δήμαρ­χος Ορο­πε­δί­ου Λασιθίου.

kriti11

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο