Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απο 17/6 έως 31/7 και “εξ αποστάσεως” οι εξετάσεις στο ΑΠΘ

Το νωρί­τε­ρο στις 17 Ιου­νί­ου θα ξεκι­νή­σουν οι εξε­τά­σεις για το εαρι­νό εξά­μη­νο στο Αρι­στο­τέ­λειο Πανε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΑΠΘ), οι οποί­ες θα διε­ξα­χθούν “εξ απο­στά­σε­ως” ‑λόγω των συν­θη­κών που έχει δημιουρ­γή­σει η παν­δη­μία- και συνι­στά­ται να ολο­κλη­ρω­θούν έως τις 31 Ιου­λί­ου, όπως απο­φά­σι­σε ομό­φω­να η Σύγκλη­τος του Ιδρύ­μα­τος, σε συνε­δρί­α­ση που διε­ξή­χθη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Με ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το Ίδρυ­μα παρέ­χε­ται η δια­βε­βαί­ω­ση ότι θα ληφθεί ιδιαί­τε­ρη μέρι­μνα για τη δια­σφά­λι­ση της αξιο­πι­στί­ας, της εγκυ­ρό­τη­τας και της αντι­κει­με­νι­κό­τη­τας της όλης δια­δι­κα­σί­ας, ενώ ξεκα­θα­ρί­ζε­ται ότι η πραγ­μα­το­ποί­η­ση των μαθη­μά­των και των εξε­τά­σε­ων “εξ απο­στά­σε­ως” απο­τε­λεί πρα­κτι­κή έκτα­κτης ανά­γκης και σε καμία περί­πτω­ση δεν πρό­κει­ται να υπο­κα­τα­στή­σει στο μέλ­λον τη διε­ξα­γω­γή της εκπαι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας με φυσι­κή παρουσία.

Ανα­λυ­τι­κά, η ανα­κοί­νω­ση με τις 5+1 απο­φά­σεις της Συγκλή­του του ΑΠΘ έχει ως εξής:

«Η Σύγκλη­τος του Αρι­στο­τέ­λειου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης κατά τη συνε­δρί­α­σή της στις 8 Μαΐ­ου 2020, αφού συζή­τη­σε διε­ξο­δι­κά το ζήτη­μα της διε­ξα­γω­γής των εξε­τά­σε­ων του εαρι­νού εξα­μή­νου μέσα στις συν­θή­κες που έχουν δημιουρ­γη­θεί λόγω του κορο­νοϊ­ού, απο­φά­σι­σε ομό­φω­να τα ακόλουθα:

1. Η υγεία και η ασφά­λεια των φοιτητών/φοιτητριών και του προ­σω­πι­κού είναι αδια­πραγ­μά­τευ­τες και δεν μπο­ρεί παρά να απο­τε­λούν το πρώ­τι­στο μέλη­μα για την ακα­δη­μαϊ­κή κοινότητα.

2. Οι σημε­ρι­νές συν­θή­κες και οι περιο­ρι­σμοί που επι­βάλ­λουν δεν επι­τρέ­πουν τη διε­ξα­γω­γή των εξε­τά­σε­ων με φυσι­κή παρου­σία, όπως εύλο­γα θα απαι­τού­σε η ακα­δη­μαϊ­κή παράδοση.

3. Προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρω­θεί η ακα­δη­μαϊ­κή δια­δι­κα­σία κατά το τρέ­χον εαρι­νό εξά­μη­νο, οι εξε­τά­σεις θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν “εξ απο­στά­σε­ως” με κατάλ­λη­λες μεθό­δους και πρα­κτι­κές, έτσι ώστε να δοθεί η δυνα­τό­τη­τα σε όλους τους φοι­τη­τές και όλες τις φοι­τή­τριες να λάβουν μέρος σ’ αυτές με συν­θή­κες ισο­νο­μί­ας, χωρίς κιν­δύ­νους για την υγεία τη δική τους, του οικεί­ου περι­βάλ­λο­ντός τους, αλλά και του προ­σω­πι­κού του πανεπιστημίου.

4. Για την ομα­λή διε­ξα­γω­γή των “εξ απο­στά­σε­ως” εξε­τά­σε­ων, θα ληφθεί ιδιαί­τε­ρη μέρι­μνα για τη δια­σφά­λι­ση της αξιο­πι­στί­ας, της εγκυ­ρό­τη­τας και της αντι­κει­με­νι­κό­τη­τας της όλης διαδικασίας.

5. Ο χρό­νος έναρ­ξης και η διάρ­κεια των εξε­τά­σε­ων κάθε Τμή­μα­τος θα προσ­διο­ρί­ζο­νται με απο­φά­σεις των Τμη­μά­των. Σε κάθε περί­πτω­ση, και προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­νο­μή των συγ­γραμ­μά­των μέχρι τις 10 Ιου­νί­ου, οι εξε­τά­σεις θα μπο­ρούν να ξεκι­νή­σουν το νωρί­τε­ρο στις 17 Ιου­νί­ου και συνι­στά­ται να ολο­κλη­ρω­θούν έως τις 31 Ιου­λί­ου. Στα μαθή­μα­τα του χει­με­ρι­νού εξα­μή­νου, οι φοι­τη­τές και οι φοι­τή­τριες του 8ου εξα­μή­νου ή του 10ου εξα­μή­νου και άνω (για Σχο­λές τεταρ­το­ε­τούς και πεντα­ε­τούς φοί­τη­σης αντί­στοι­χα) μπο­ρούν, σύμ­φω­να με την ισχύ­ου­σα νομο­θε­σία, να εξε­τα­στούν “εξ απο­στά­σε­ως” και πριν από τη 17η Ιουνίου.

Τέλος, η Σύγκλη­τος επι­θυ­μεί να δια­κη­ρύ­ξει ότι η πραγ­μα­το­ποί­η­ση των μαθη­μά­των και των εξε­τά­σε­ων “εξ απο­στά­σε­ως” απο­τε­λεί πρα­κτι­κή έκτα­κτης ανά­γκης και σε καμία περί­πτω­ση δεν πρό­κει­ται να υπο­κα­τα­στή­σει στο μέλ­λον τη διε­ξα­γω­γή της εκπαι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας με φυσι­κή παρουσία».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο