Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απροστάτευτος ο λαός στην κακοκαιρία Daniel: Πνίγηκε ο Βόλος — Ένας νεκρός, αγνοούμενοι και μεγάλες καταστροφές

Βιβλι­κή κατα­στρο­φή στη Μαγνη­σία, Εύβοια και Σπο­ρά­δες από το κύμα κακο­και­ρί­ας που πλήτ­τει από το πρωί τις συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές αλλά και την έλλει­ψη μέτρων προ­στα­σί­ας και πρό­λη­ψης, με ευθύ­νη κυβέρ­νη­σης, δημο­τι­κών και περι­φε­ρεια­κών αρχών, που παρό­τι γνώ­ρι­ζαν για την επέ­λα­ση του «Daniel» δεν έκα­ναν τίπο­τα για την προ­ε­τοι­μα­σία των αρμό­διων υπη­ρε­σιών και την προ­στα­σία του λαού.

Απο­δεί­χθη­κε για άλλη μια φορά, με τρα­γι­κό τρό­πο, πως η προ­τε­ραιό­τη­τα του αστι­κού κρά­τους δεν είναι η προ­στα­σία του λαού από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές αφού τα απα­ραί­τη­τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά, αντι­σει­σμι­κά και αντι­πυ­ρι­κά έργα δεν φτιά­χνο­νται για­τί δεν επι­φέ­ρουν κέρ­δη στο κεφά­λαιο και τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

Ο απο­λο­γι­σμός είναι ένας νεκρός κι ένας αγνο­ού­με­νος στη Μαγνησία.

Αργά το βρά­δυ, η ΕΡΤ μετέ­δω­σε ότι αγνο­ού­νται επι­πλέ­ον 4 άτο­μα στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Νότιου Πηλί­ου με την Πυρο­σβε­στι­κή, να δηλώ­νει ότι διε­ξά­γο­νται έρευ­νες, χωρίς να επι­βε­βαιώ­νει αλλά ούτε και να δια­ψεύ­δει τις πληροφορίες.

Εκα­το­ντά­δες σπί­τια και κατα­στή­μα­τα πλημ­μύ­ρι­σαν στον Βόλο και στο Πήλιο, τα ποτά­μια ξεχεί­λι­σαν, οι δρό­μοι μετα­τρά­πη­καν σε χει­μάρ­ρους, παρα­σέρ­νο­ντας ό,τι έβρι­σκαν στο πέρα­σμά τους, αυτο­κί­νη­τα θάφτη­καν μέσα στα νερά ή κατέ­λη­ξαν στη θάλασ­σα, χιλιά­δες στρέμ­μα­τα γης πλημ­μύ­ρι­σαν και κατα­στρά­φη­καν οι καλ­λιέρ­γειες στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Λόγω πλημ­μυ­ρών, εκκε­νώ­θη­κε το Κέντρο Υγεί­ας Αργα­λα­στής ενώ στο γηρο­κο­μείο του Βόλου κατέρ­ρευ­σε τοί­χος και αργά το βρά­δυ εκκε­νώ­θη­κε από την Πυροσβεστική.

Από τα ορμη­τι­κά νερά παρα­σύρ­θη­καν του­λά­χι­στον τρία σπί­τια, ένα στις όχθες του χει­μάρ­ρου Κραυ­σί­δω­να στο Βόλο και δύο στο χωριό Χόρ­το του Νότιου Πηλίου.

Μέχρι αυτή την ώρα, συνε­χί­ζο­νται τα προ­βλή­μα­τα ηλε­κτρο­δό­τη­σης σε Βόλο, Πήλιο, Σπο­ρά­δες σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του ΔΕΔΔΗΕ που κάνει λόγο για εκτε­τα­μέ­νες ζημιές στο δίκτυο ηλε­κτρο­δό­τη­σης. Πολ­λές περιο­χές δεν έχουν ούτε νερό ενώ προ­βλή­μα­τα παρου­σιά­ζο­νται και στα δίκτυα της κινη­τής τηλεφωνίας.

Το «θέα­τρο του παρα­λό­γου» που επι­κρα­τεί στο αστι­κό κρά­τος, απο­γειώ­θη­κε στην περί­πτω­ση της Εύβοιας, όπου το Αλι­βέ­ρι, η μονα­δι­κή πόλη στο νησί που έχει εργο­στά­σιο παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας και αμέ­τρη­τες ανε­μο­γεν­νή­τριες, έμει­νε για ώρες χωρίς ρεύμα!

Κλει­στοί παρα­μέ­νουν δρό­μοι σε Λάρι­σα και Βόλο σύμ­φω­να με από­φα­ση της Αστυ­νο­μί­ας, αφού το οδι­κό δίκτυο έχει υπο­στεί ζημιές ή έχει μετα­τρα­πεί σε ορμη­τι­κό χείμαρρο.

Στο Βόλο

Αργά το βρά­δυ, νέο μήνυ­μα από το 112 εστά­λη στους κατοί­κους Μαγνη­σί­ας για να παρα­μεί­νουν στα σπί­τια τους, καθώς παρα­μέ­νει σε ισχύ η απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας λόγω της κακοκαιρίας.

Ο χεί­μαρ­ρος Κραυ­σί­δω­νας ξεχεί­λι­σε, με απο­τέ­λε­σμα να πλημ­μυ­ρί­σει η ευρύ­τε­ρη περιο­χή και οι κάτοι­κοι ανέ­βη­καν στις ταρά­τσες των σπι­τιών τους για να γλιτώσουν.

Πυρο­σβέ­στες βγή­καν με βάρ­κες μέσα στο κέντρο της πόλης για να σώσουν εργα­ζό­με­νους που είχαν εγκλω­βι­στεί ενώ συνο­λι­κά η πυρο­σβε­στι­κή δέχθη­κε εκα­το­ντά­δες κλή­σεις για απε­γκλω­βι­σμούς και απά­ντλη­ση υδάτων.

Το οδι­κό δίκτυο έχει υπο­στεί μεγά­λες ζημιές και σε διά­φο­ρα σημεία έχουν σημειω­θεί καθι­ζή­σεις. Σε ένα σημείο της πόλης, εξα­φα­νί­στη­κε ολό­κλη­ρο λεω­φο­ρείο που ήταν σταθ­μευ­μέ­νο, σε άλλο σημείο από τα νερά έσπα­σε ξύλι­νη γέφυ­ρα ενώ στον Αγ. Ιωάν­νη Πηλί­ου τα αυτο­κί­νη­τα παρα­σύρ­θη­καν από τα νερά και βρέ­θη­καν στη θάλασσα.Κι ενώ η βιβλι­κή κατα­στρο­φή είναι σε εξέ­λι­ξη, η προ­ε­τοι­μα­σία του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού έμει­νε στις προει­δο­ποι­ή­σεις μέσω του «112». Οπως και στις πυρ­κα­γιές, η «συντα­γή» είναι η ίδια: Ατο­μι­κή ευθύ­νη και μέτρα «αυτο­προ­στα­σί­ας». Το μόνο που αλλά­ζει από τις πυρ­κα­γιές είναι το περιε­χό­με­νο του μηνύ­μα­τος που γίνε­ται από «τρε­χά­τε ποδα­ρά­κια μου» σε «μεί­νε­τε στο σπίτι»!

Η κυβέρ­νη­ση αλλά και οι τοπι­κές αρχές, όπως και σε κάθε ανά­λο­γη περί­πτω­ση, προ­σπα­θούν να πετά­ξουν από πάνω τους οποια­δή­πο­τε ευθύ­νη και απο­δί­δουν τις κατα­στρο­φές στην «έντα­ση των φαι­νο­μέ­νων» και στην κλι­μα­τι­κή αλλαγή.

Ταυ­τό­χρο­να, το μόνο σχέ­διο που έχουν για να προ­στα­τευ­τεί ο λαός είναι το «μένου­με σπί­τι». Στο κακο­παιγ­μέ­νο αυτό έργο πρω­το­στα­τεί από το πρωί ο δήμαρ­χος Βόλου και άλλα στε­λέ­χη της περι­φέ­ρειας Θεσ­σα­λί­ας, οι οποί­οι όπως και στις φωτιές του Ιού­λη, έχουν σηκώ­σει τα χέρια ψηλά.

Σε αυτό το πνεύ­μα άλλω­στε κινή­θη­καν οι δηλώ­σεις του υπουρ­γού Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Βασί­λη Κικί­λια με τη σύστα­ση της «καμί­ας μετα­κί­νη­σης» επι­χεί­ρη­σε να μετα­φέ­ρει τις ευθύ­νες στους ίδιους τους κατοί­κους και να κρύ­ψει τις εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης για την από­λυ­τη απου­σία μέτρων πρό­λη­ψης και προ­ε­τοι­μα­σί­ας του κρα­τι­κού μηχανισμού.

Ένας ηλι­κιω­μέ­νος κτη­νο­τρό­φος έχα­σε τη ζωή του στον Βόλο. O άτυ­χος άνδρας κατα­πλα­κώ­θη­κε από τοί­χο που υπο­χώ­ρη­σε από την πίε­ση του νερού, την ώρα που προ­σπα­θού­σε να φτά­σει στο μαντρί που είχε τα πρόβατα.

Στο σημείο έσπευ­σε ασθε­νο­φό­ρο του ΕΚΑΒ, παρέ­λα­βε τον άτυ­χο άνδρα, και δια­πι­στώ­θη­κε ο θάνα­τός του από πολ­λα­πλά τραύ­μα­τα λόγω της κατα­πλά­κω­σης από τα χαλά­σμα­τα του τοίχου.

Ένας άλλος άνδρας αγνο­εί­ται. Το αυτο­κί­νη­το στο οποίο επέ­βαι­νε μαζί με τον γιο του παρα­σύρ­θη­κε από τα ορμη­τι­κά νερά. Ο γιος του κατά­φε­ρε να βγει την τελευ­ταία στιγμή.

Κι ενώ άνθρω­ποι χάθη­καν και κιν­δύ­νευ­σαν ζωές, ασύ­δο­τοι εργο­δό­τες καλούν εργα­ζό­με­νους να βρί­σκο­νται στα πόστα τους το από­γευ­μα. Το γεγο­νός καταγ­γέλ­λει ο Σύλ­λο­γος Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων και Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Μαγνη­σί­ας και απαι­τεί να στα­μα­τή­σει αυτή η εργο­δο­τι­κή ασυδοσία.

Πλημμύρες σε Αγιόκαμπο, Σποράδες και Εύβοια

Σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα στο δήμο του νότιου Πηλί­ου, όπου πλημ­μύ­ρι­σαν τα παρα­λια­κά χωριά και σημειώ­θη­καν κατο­λι­σθή­σεις σε διά­φο­ρα σημεία του οδι­κού δικτύου.

Επί­σης στις Σπο­ρά­δες παρου­σιά­στη­καν σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα με δρό­μους να έχουν πλημ­μυ­ρί­σει στη Σκιά­θο και στο αερο­δρό­μιο να βρί­σκο­νται σε ανα­μο­νή εκα­το­ντά­δες του­ρί­στες λόγω της ακύ­ρω­σης πτήσεων.

Στην Εύβοια, εκτός της δια­κο­πής ρεύ­μα­τος στο Αλι­βέ­ρι, προ­βλή­μα­τα σημειώ­θη­καν και στο οδι­κό δίκτυο.

Σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα και στον Αγιό­κα­μπο Λάρι­σας, όπου επί­σης πλημ­μύ­ρι­σαν δρό­μοι, σπί­τια και κατα­στή­μα­τα ενώ ζημιές υπέ­στη­σαν καλ­λιέρ­γειες, το οδι­κό δίκτυο, η παρα­λία και άλλα σημεία της πόλης. Σε πολ­λά σημεία το ύψος του νερού ξεπέ­ρα­σε τους 80 πόντους, με πολ­λούς κατοί­κους να εγκλω­βί­ζο­νται στα σπί­τια τους.

Κλι­μά­κια της ΚΟ Μαγνη­σί­ας του ΚΚΕ βρί­σκο­νται στις πλη­γεί­σες συνοι­κί­ες και καλούν τον κρα­τι­κό μηχα­νι­σμό να πάρει μέτρα για να απο­φευ­χθούν τα χειρότερα.

«Εδώ και τώρα η κυβέρ­νη­ση και όλοι οι εμπλε­κό­με­νοι φορείς να πάρουν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα», δήλω­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, Βασί­λης Μετα­ξάς, που βρί­σκε­ται στο πλευ­ρό των κατοί­κων του Βόλου.

Στο ίδιο έργο θεατές ο λαός της Μαγνησίας

Στο ίδιο έργο θεα­τής γίνε­ται κάθε χρό­νο ο λαός της Μαγνη­σί­ας και άλλων περιο­χών, βλέ­πο­ντας τα καλο­καί­ρια να καί­γε­ται το βιος του και με την πρώ­τη βρο­χή να βου­λιά­ζει στα λασπόνερα.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι πριν από ένα χρό­νο περί­που, στις 14 Αυγού­στου 2022 είχαν σημειω­θεί παρό­μοιες κατα­στρο­φές, με την Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Μαγνη­σί­ας του ΚΚΕ, να επι­ση­μαί­νει τότε σε ανα­κοί­νω­ση της, μετα­ξύ άλλων τα εξής: «Κάθε φορά που έχει έντο­νη βρο­χό­πτω­ση παρου­σιά­ζο­νται πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να. Ο Βόλος έχει ένα δίκτυο όμβριων υδά­των κατα­σκευα­σμέ­νο από τη δεκα­ε­τία του ’50, με προ­δια­γρα­φές εκεί­νης της επο­χής. Σήμε­ρα αδυ­να­τεί να καλύ­ψει την απορ­ροή των όμβριων, ενός διπλά­σιου σε έκτα­ση πολε­ο­δο­μι­κού συγκρο­τή­μα­τος από εκεί­νη την επο­χή, αφού μπο­ρεί να “σηκώ­σει” λίγα χιλιο­στά βροχής.

Το επι­κίν­δυ­νο σκη­νι­κό για την προ­στα­σία των κατοί­κων από πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να έρχο­νται να συμπλη­ρώ­σουν τα βου­λω­μέ­να φρε­ά­τια, η κακή συντή­ρη­ση του δικτύ­ου, τα ακα­θά­ρι­στα ρέμα­τα, οι κακο­τε­χνί­ες και η σημα­ντι­κή απο­γύ­μνω­ση σε προ­σω­πι­κό στις υπη­ρε­σί­ες του δήμου, απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής των κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που στε­ρούν από την Τοπι­κή Διοί­κη­ση τους ανά­λο­γους πόρους, προ­ω­θώ­ντας ταυ­τό­χρο­να την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση και την αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τα των υπηρεσιών.

Οι ευθύ­νες της δημο­τι­κής αρχής Βόλου και της Περι­φέ­ρειας Θεσ­σα­λί­ας είναι προ­φα­νώς τερά­στιες. Η προ­σή­λω­σή τους στρέ­φε­ται σε έργα της λεγό­με­νης “Βιώ­σι­μης Αστι­κής Ανά­πτυ­ξης — Ανά­πλα­σης”, δηλα­δή στον εξω­ραϊ­σμό μόνο του κέντρου της πόλης, όπου δρα­στη­ριο­ποιού­νται όλο και περισ­σό­τε­ροι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμιλοι.

 

Επι­πλέ­ον, την ίδια στιγ­μή που ΕΕ και κυβερ­νή­σεις παρέ­χουν προ­κλη­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση σε μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και σε έργα “βιτρί­νας”, έχουν εγκα­τα­λεί­ψει οποια­δή­πο­τε έργα για τη βελ­τί­ω­ση του αστι­κού περι­βάλ­λο­ντος στις γει­το­νιές της πόλης, που ζουν οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες και, κυρί­ως, έργα βασι­κών υπο­δο­μών για την πολι­τι­κή προ­στα­σία (αντι­πλημ­μυ­ρι­κή, αντι­σει­σμι­κή, πυρο­προ­στα­σία) για τα οποία δια­τί­θε­νται “ψίχου­λα”. Τα έργα της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας δεν είναι επι­λέ­ξι­μα, για­τί δεν είναι άμε­σα αντα­πο­δο­τι­κά για τους ιδιώτες».

Πηγή: 902.gr

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο