Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απρόκλητος βομβαρδισμός του ισραηλινού στρατού σε αμάχους που μετέφεραν τροφή

Του­λά­χι­στον επτά εργα­ζό­με­νοι αμε­ρι­κα­νι­κής μη κυβερ­νη­τι­κής οργά­νω­σης, η οποία δια­νέ­μει τρό­φι­μα στη Λωρί­δα της Γάζας, το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του πλη­θυ­σμού της οποί­ας απει­λεί­ται από γενι­κευ­μέ­νο λιμό, σκο­τώ­θη­καν σε αερο­πο­ρι­κό βομ­βαρ­δι­σμό του ισραη­λι­νού στρα­τού, ανα­κοί­νω­σε ο ιδρυ­τής και ηγέ­της της, με τη Χαμάς να ανα­φέ­ρε­ται νωρί­τε­ρα σε πέντε θύμα­τα, ανά­με­σά τους τέσ­σε­ρις ξένους.

Η World Central Kitchen ανα­στέλ­λει τις δρα­στη­ριό­τη­τές της στη Γάζα

Η World Central Kitchen «έχα­σε αρκε­τούς αδελ­φούς και αδελ­φές σε πλήγ­μα του ισραη­λι­νού στρα­τού στη Γάζα», τόνι­σε μέσω X (του πρώ­ην Twitter) ο επι­κε­φα­λής και ιδρυ­τής της ΜΚΟ, ο αμε­ρι­κα­νοϊ­σπα­νός σεφ Χοσέ Αντρές.

Σκο­τώ­θη­καν καθώς «εργά­ζο­νταν στο πλαί­σιο των προ­σπα­θειών μας να δια­νεί­μου­με τρό­φι­μα στη Γάζα», ανέ­φε­ρε παράλ­λη­λα η ΜΚΟ επί­σης μέσω X, κάνο­ντας λόγο για «τρα­γω­δία». «Οι εργα­ζό­με­νοι σε οργα­νώ­σεις ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας και οι άμα­χοι δεν πρέ­πει ποτέ να γίνο­νται στό­χος. Ουδέ­πο­τε», πρόσθεσε.

Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ, του βασι­κού συμ­μά­χου του Ισρα­ήλ, δήλω­σε «ανά­στα­τη» για τον βομβαρδισμό.

«Συντε­τριμ­μέ­νοι»

«Είμα­στε συντε­τριμ­μέ­νοι και βαθιά ανά­στα­τοι» για το πλήγ­μα, σημεί­ω­σε μέσω X η εκπρό­σω­πος του συμ­βου­λί­ου εθνι­κής ασφα­λεί­ας της αμε­ρι­κα­νι­κής προ­ε­δρί­ας Έιντριεν Γουό­τσον.

«Οι εργα­ζό­με­νοι σε ανθρω­πι­στι­κές οργα­νώ­σεις πρέ­πει να προ­στα­τεύ­ο­νται» καθώς «δια­νέ­μουν βοή­θεια απελ­πι­στι­κά απα­ραί­τη­τη» στους παλαι­στί­νιους αμά­χους και «παρο­τρύ­νου­με το Ισρα­ήλ να διε­νερ­γή­σει αμέ­σως έρευ­να» για το συμ­βάν, πρόσθεσε.

Κοι­νώς παρο­τρύ­νουν το Ισρα­ήλ να διε­νερ­γή­σει έρευ­να για τα θύμα­τα της επί­θε­σης που ευθύ­νε­ται το ίδιο. «Τόση σήψη και ψυχεδέλεια».
Το ενδια­φέ­ρον τους για βοή­θεια βρί­θει ανθρω­πι­σμού και συγκί­νη­σης. Είναι δε τόσο συντε­τριμ­μέ­νοι που «παρο­τρύ­νουν» το Ισρα­ήλ να διε­ξά­γει έρευ­να, ούτε καν απαι­τούν για να κρα­τή­σουν τα προσχήματα.
Συνε­πώς, βρί­σκε­ται το δικαί­ω­μα αυτό στη δια­κρι­τι­κή ευχέ­ρεια του Κρά­τους Δολο­φό­νου του Ισρα­ήλ. Φυσι­κό και λογι­κό να υπάρ­χει τέτοια συστοι­χία και εμπι­στο­σύ­νη ανά­με­σα στα δύο αυτά κρά­τη λοι­πόν, μιας και το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρό­σω­πο της σφα­γής στην Παλαιστίνη.

Σε ανα­κοί­νω­ση Τύπου που δημο­σιο­ποί­η­σε, η World Central Kitchen ανέ­φε­ρε πως σκο­τώ­θη­καν επτά μέλη της ομά­δας της, που είχαν υπη­κο­ό­τη­τες «Αυστρα­λί­ας, Πολω­νί­ας, Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου, ένα διπλή, ΗΠΑ/Καναδά, και ένα Παλαι­στί­νης».

Η οργά­νω­ση πρό­σθε­σε πως οχη­μα­το­πο­μπή της, με δυο οχή­μα­τα που διέ­θε­ταν θωρά­κι­ση κι ένα που δεν είχε, με τον λογό­τυ­πό της σε εμφα­νές σημείο, έφευ­γε από απο­θή­κη όπου ήταν να εκφορ­τω­θούν πάνω από 100 τόνοι τρο­φί­μων και βρι­σκό­ταν σε ζώνη όπου ήταν συμ­φω­νη­μέ­νο να μη γίνουν επι­χει­ρή­σεις («deconflicted zone») όταν επλή­γη, παρά τον συντο­νι­σμό που είχε προϋπάρξει.

«Αυτή δεν είναι επί­θε­ση μόνο ενα­ντί­ον της WCK, είναι επί­θε­ση ενα­ντί­ον των ανθρω­πι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων που πάνε στις πιο δύσκο­λες κατα­στά­σεις, όπου τα τρό­φι­μα χρη­σι­μο­ποιού­νται σαν πολε­μι­κό όπλο», τόνι­σε η Έριν Γκορ, προ­σθέ­το­ντας πως η ανα­στέλ­λει τη δρα­στη­ριό­τη­τά της.

Νωρί­τε­ρα, το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χαμάς έκα­νε λόγο για πέντε θύμα­τα που δια­κο­μί­στη­καν σε νοσο­κο­μείο της Ντέιρ αλ Μπά­λα έπει­τα από «ισραη­λι­νό αερο­πο­ρι­κό πλήγ­μα με στό­χο όχη­μα της αμε­ρι­κα­νι­κής οργά­νω­σης World Central Kitchen στο κεντρι­κό τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας».

Ο Αυστρα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Άντο­νι Αλμπα­νέ­ζι επι­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα τον θάνα­το υπη­κό­ου Αυστρα­λί­ας, της Ζόμι Φράν­κομ, εξαί­ρο­ντας το «ανε­κτί­μη­το» έργο που επι­τε­λού­σε η εκλι­πού­σα. Πρό­κει­ται για «τρα­γω­δία που δεν έπρε­πε να είχε συμ­βεί ποτέ», για «εντε­λώς απα­ρά­δε­κτο» γεγο­νός και η κυβέρ­νη­ση της Αυστρα­λί­ας θα απαι­τή­σει «πλή­ρη» από­δο­ση ευθυ­νών, επέμεινε.

«Έντο­νη» στά­ση από τον πρω­θυ­πουρ­γό της Αυστρα­λί­ας θα έλε­γε κανείς, όταν το κρά­τος της Αυστρα­λί­ας, δια της κυβερ­νή­σε­ώς του, δεν ψήφι­σε την πρό­τα­ση εκε­χει­ρί­ας στη Λωρί­δα της Γάζας, που υπερ­ψη­φί­στη­κε ωστό­σο από τη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των μελών του ΟΗΕ.

Αντα­πο­κρι­τής του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου είδε στο νοσο­κο­μείο των Μαρ­τύ­ρων του Αλ Ακσά, στη Ντέιρ αλ Μπά­λα, πέντε πτώ­μα­τα και τρία ξένα δια­βα­τή­ρια πλάι τους. Βίντεο που περι­ήλ­θε στην κατο­χή του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων Ρόι­τερς εικο­νί­ζει τη δια­κο­μι­δή των πτω­μά­των στο νοσο­κο­μείο από τραυματιοφορείς.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός από την πλευ­ρά του ανέ­φε­ρε μέσω Telegram πως «εξε­τά­ζει στο κορυ­φαίο επί­πε­δο το τρα­γι­κό συμ­βάν» για να «κατα­νοη­θούν οι περι­στά­σεις» της επι­δρο­μής και δια­βε­βαί­ω­σε πως «εργά­ζε­ται σε στε­νό συντο­νι­σμό με τη WCK» για τη δια­νο­μή ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στους άμα­χους στη Λωρί­δα της Γάζας.

Εδώ είναι που χάνε­ται κάθε ίχνος λογι­κής… ο στρα­τός του Ισρα­ήλ «εξε­τά­ζει» και «προ­σπα­θεί να κατα­νο­ή­σει» το τρα­γι­κό συμ­βάν που προ­κά­λε­σε ο ίδιος σε συντο­νι­σμό με την οργά­νω­ση στην οποία επι­τέ­θη­κε. (Ένας καθρέ­φτης θα χρησίμευε…)
Η ιμπε­ρια­λι­στι­κή κοροϊ­δία στο απο­κο­ρύ­φω­μά της!

Η αμε­ρι­κα­νι­κή ΜΚΟ World Central Kitchen συμ­με­τέ­χει στην απο­στο­λή βοή­θειας διά θαλάσ­σης, μέσω Κύπρου, στη Λωρί­δα της Γάζας και στην κατα­σκευή προ­σω­ρι­νής απο­βά­θρας σε ακτή του παλαι­στι­νια­κού θυλά­κου για να κατα­στούν δυνα­τές οι εκφορ­τώ­σεις. Το πρώ­το πλοίο με βοή­θεια που ανα­χώ­ρη­σε από την Κύπρο εκφορ­τώ­θη­κε στα μέσα Μαρ­τί­ου, υπό την επί­βλε­ψη του ισραη­λι­νού στρατού.

Σχε­δόν έξι μήνες μετά το ξέσπα­σμα του πολέ­μου, το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χαμάς ανα­κοί­νω­σε χθες τον θάνα­το του­λά­χι­στον 70 ανθρώ­πων σε 24 ώρες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων «δεκά­δων» σε ισραη­λι­νούς αερο­πο­ρι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς απ’ άκρου σ’ άκρο του θυλάκου.

Στο βόρειο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, ιατρι­κές ομά­δες έψα­χναν χθες τα συντρίμ­μια του νοσο­κο­μεί­ου Σίφα, για να εντο­πί­σουν τραυ­μα­τί­ες και να ανα­σύ­ρουν πτώ­μα­τα, μετά την απο­χώ­ρη­ση των ισραη­λι­νών στρα­τευ­μά­των έπει­τα από έφο­δο που άφη­σε πίσω της ερεί­πια, απο­κα­ΐ­δια και εκα­το­ντά­δες πτώ­μα­τα.

Για­τροί και πολί­τες είπαν στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο πως ορι­σμέ­να από τα πτώ­μα­τα που βρέ­θη­καν έμοια­ζαν σαν να συν­θλί­φτη­καν από τις ερπύ­στριες ισραη­λι­νών αρμά­των μάχης καθώς αποχωρούσαν.

Νόμος για την απα­γό­ρευ­ση του Αλ Τζαζίρα

Στο Ισρα­ήλ, ο πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου ανα­κοί­νω­σε χθες πως σκο­πεύ­ει να «ενερ­γή­σει άμε­σα» για να απα­γο­ρευ­τεί η μετά­δο­ση του περιε­χο­μέ­νου του τηλε­ο­πτι­κού δικτύ­ου Αλ Τζα­ζί­ρα του Κατάρ στη χώρα του, έπει­τα από ψηφο­φο­ρία στην Κνέ­σετ, την ισραη­λι­νή Βου­λή, που του δίνει τη δυνατότητα.

Το Αλ Τζα­ζί­ρα, το οποίο κατη­γο­ρεί το Ισρα­ήλ πως βάζει συστη­μα­τι­κά τους δημο­σιο­γρά­φους του στο στό­χα­στρο, έκα­νε λόγο για «φρε­νή­ρη εκστρα­τεία» ενα­ντί­ον του με «επι­κίν­δυ­να και γελοία ψέμα­τα».

Η Επι­τρο­πή για την Προ­στα­σία των Δημο­σιο­γρά­φων (CPJ), με έδρα της Ουά­σιγ­κτον, κάλε­σε την ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση να «μην κλεί­σει το γρα­φείο» του Αλ Τζα­ζί­ρα στην Ιερου­σα­λήμ και να του επι­τρέ­ψει να συνε­χί­σει να καλύ­πτει τον πόλε­μο στο Ισρα­ήλ και στη Λωρί­δα της Γάζας.

Χθες βρά­δυ έγι­νε νέα δια­δή­λω­ση ενα­ντί­ον του πρω­θυ­πουρ­γού Νετα­νιά­χου ‑ο οποί­ος ανα­μέ­νε­ται να λάβει εξι­τή­ριο σήμε­ρα από το νοσο­κο­μείο, έπει­τα από επέμ­βα­ση στην οποία υπο­βλή­θη­κε για την αντι­με­τώ­πι­ση κήλης- και υπέρ της σύνα­ψης συμ­φω­νί­ας για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομή­ρων που κρα­τού­νται στη Λωρί­δα της Γάζας, στην οποία συμ­με­τεί­χαν χιλιά­δες Ισραη­λι­νοί.

Η κατά­στα­ση στην πόλη στην οποία και γύρω από την οποία έχουν κατα­φύ­γει κάπου 1,5 εκατ. Παλαι­στί­νιοι, στη μεγά­λη πλειο­νό­τη­τά τους εκτο­πι­σμέ­νοι από άλλες περιο­χές του θυλά­κου εξαι­τί­ας των βομ­βαρ­δι­σμών και των μαχών, επρό­κει­το να απο­τε­λέ­σει το αντι­κεί­με­νο συνά­ντη­σης διά ζώσης στην Ουά­σιγ­κτον, όμως η κυβέρ­νη­ση του ισραη­λι­νού πρω­θυ­πουρ­γού Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου την ακύ­ρω­σε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα. Η συζή­τη­ση «δια ζώσης» ενδέ­χε­ται να γίνει «από την επό­με­νη» εβδο­μά­δα, κατά την αμε­ρι­κα­νι­κή προεδρία.

Η συνέ­χι­ση του πολέ­μου επι­τεί­νει τις ανη­συ­χί­ες για περι­φε­ρεια­κή κλιμάκωση.

Του­λά­χι­στον 11 άνθρω­ποι, ανά­με­σά τους επτά μέλη των Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης, επί­λε­κτου σώμα­τος του στρα­τού του Ιράν, σκο­τώ­θη­καν χθες σε βομ­βαρ­δι­σμό απο­δι­δό­με­νο στο Ισρα­ήλ σε παράρ­τη­μα της ιρα­νι­κής πρε­σβεί­ας στη Δαμασκό.

Η Τεχε­ρά­νη διε­μή­νυ­σε πως θα υπάρ­ξει «απο­φα­σι­στι­κή» αντα­πό­δο­ση». «Αυτό το έγκλη­μα δεν θα περά­σει χωρίς να τιμω­ρη­θεί ο εχθρός», προει­δο­ποί­η­σε η Χεζ­μπο­λάχ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο