Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασιών στη Μόσχα για τον μήνα Ιανουάριο

Η μέση θερ­μο­κρα­σία στη ρωσι­κή πρω­τεύ­ου­σα τον μήνα Ιανουά­ριο ήταν η υψη­λό­τε­ρη που έχει ποτέ κατα­γρα­φεί από την έναρ­ξη των μετρή­σε­ων πριν από 141 χρό­νια, είπε σήμε­ρα στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η ρωσι­κή μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπηρεσία.

«Η μέση θερ­μο­κρα­σία που κατα­γρά­φη­κε τον Ιανουά­ριο στη Μόσχα ανερ­χό­ταν στους περί­που 0 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Είναι 9,3 βαθ­μοί υψη­λό­τε­ρη από τις συνη­θι­σμέ­νες για την επο­χή θερ­μο­κρα­σί­ες» σημεί­ω­σε η Λου­ντμί­λα Πάρ­σι­να, μετε­ω­ρο­λό­γος στο Rosguidromet.

Σύμ­φω­να με την επι­στή­μο­να, το προη­γού­με­νο ρεκόρ θερ­μο­κρα­σιών κατα­γρά­φη­κε το 2007.

Τα μετε­ω­ρο­λο­γι­κά αρχεία χρο­νο­λο­γού­νται από το 1891 στη Ρωσία και από το 1879 στη Μόσχα.

Τον Ιανουά­ριο, το μέσο ύψος του χιο­νιού στη Μόσχα ήταν 7 εκα­το­στά, ένα­ντι 32 συνή­θως, σύμ­φω­να με το Rosguidromet.

Η ρωσι­κή πρω­τεύ­ου­σα δια­νύ­ει αυτή τη στιγ­μή έναν χει­μώ­να παρα­δό­ξως ήπιο, που προ­κα­λεί ανη­συ­χία σε μια χώρα που είναι ιδιαί­τε­ρα εκτε­θει­μέ­νη στην κλι­μα­τι­κή αλλαγή.

Τον Δεκέμ­βριο, ο υδράρ­γυ­ρος στη Μόσχα πέρα­σε τους 4 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, την ώρα που η συνή­θης θερ­μο­κρα­σία είναι ‑6 βαθ­μοί Κελσίου.

Το φαι­νό­με­νο αυτό συνο­δεύ­τη­κε από την απου­σία χιο­νιού, κάτι το αξιο­ση­μεί­ω­το δεδο­μέ­νου ότι η Μόσχα καλύ­πτε­ται αυτήν την περί­ο­δο από ένα παχύ στρώ­μα χιονιού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο