Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απόψε οι εντυπωσιακές Περσείδες, όπου πεφταστέρια θα φωτίσουν τον ουρανό

Οι Περ­σεί­δες, η πιο θεα­μα­τι­κή ετή­σια βρο­χή από «πεφτα­στέ­ρια», ανα­μέ­νε­ται να κορυ­φω­θούν σήμε­ρα το βρά­δυ (Σάβ­βα­το 12 Αυγού­στου), προ­σφέ­ρο­ντας ένα μονα­δι­κό θέα­μα στον ουρα­νό. Φέτος η θέα­ση των Περ­σεί­δων είναι ιδα­νι­κή, καθώς το φαι­νό­με­νο θα συμ­βεί μόλις τέσ­σε­ρις ημέ­ρες πριν από τη Νέα Σελή­νη, οπό­τε το ελά­χι­στα φωτι­σμέ­νο φεγ­γά­ρι δεν θα μας εμπο­δί­ζει να δού­με τα πεφταστέρια.

«Οι Περ­σεί­δες απο­τε­λούν μια από τις πιο εντυ­πω­σια­κές βρο­χές διατ­τό­ντων αστέ­ρων του έτους, καθώς η συχνό­τη­τά τους μπο­ρεί να φτά­σει έως και τα 100 μετέ­ω­ρα ανά ώρα, όταν παρα­τη­ρού­με βέβαια από ένα σκο­τει­νό μέρος», επι­ση­μαί­νει η αστρο­φυ­σι­κός στο Κέντρο Επι­σκε­πτών Θησεί­ου του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, Φιό­ρη- Ανα­στα­σία Μεταλ­λη­νού, μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κ. Μεταλ­λη­νού διευ­κρι­νί­ζει ότι για την παρα­τή­ρη­ση του φαι­νο­μέ­νου δεν απαι­τεί­ται ειδι­κός εξο­πλι­σμός: «Επι­λέξ­τε μια σκο­τει­νή τοπο­θε­σία, μακριά από τα φώτα των πόλε­ων και στρέψ­τε το βλέμ­μα στο νυχτε­ρι­νό ουρα­νό τη νύχτα της 12ης Αυγούστου».

Οι διάτ­το­ντες αστέ­ρες ή μετέ­ω­ρα είναι το απο­τέ­λε­σμα της εισό­δου μικρών σωμα­τι­δί­ων στη γήι­νη ατμό­σφαι­ρα με μεγά­λη ταχύ­τη­τα, συνή­θως περί­που 60 χιλιό­με­τρα ανά δευ­τε­ρό­λε­πτο. Τα κομ­μά­τια των συντριμ­μιών θερ­μαί­νο­νται λόγω της τρι­βής με τον αέρα και συνή­θως κατα­στρέ­φο­νται σε λιγό­τε­ρο από ένα δευ­τε­ρό­λε­πτο, σε υψό­με­τρο άνω των 80 χιλιο­μέ­τρων. Ο υπέρ­θερ­μος αέρας γύρω από το μετέ­ω­ρο λάμπει για λίγο και είναι ορα­τός από το έδα­φος ως μια φωτει­νή λωρί­δα γνω­στή και ως «πεφτα­στέ­ρι».

Καθ’ όλη τη διάρ­κεια του έτους είναι ορα­τά έως και έξι σπο­ρα­δι­κά μετέ­ω­ρα κάθε ώρα. Κατά τη διάρ­κεια μιας βρο­χής, όμως, η Γη περ­νά μέσα από ένα νέφος με συντρίμ­μια που αφή­νουν πίσω τους οι κομή­τες και έτσι παρα­τη­ρού­νται πολ­λά περισ­σό­τε­ρα μετέ­ω­ρα που εισέρ­χο­νται στην ατμό­σφαι­ρα. Κατά τη διάρ­κεια του έτους παρα­τη­ρού­με αρκε­τές βρο­χές διατ­τό­ντων αστέ­ρων, οι ονο­μα­σί­ες των οποί­ων προ­κύ­πτουν από τον αστε­ρι­σμό, από τον οποίο φαί­νε­ται να προ­έρ­χο­νται. Οι Περ­σεί­δες απο­τε­λούν μία από τις πλέ­ον εντυ­πω­σια­κές βρο­χές διατ­τό­ντων του έτους.

Οι Περ­σεί­δες προ­έρ­χο­νται από υπο­λείμ­μα­τα του κομή­τη Σουίφτ-Τατλ. Η συγκε­κρι­μέ­νη βρο­χή μετε­ώ­ρων πήρε το όνο­μά της από το σημείο του ουρα­νού, από το οποίο φαί­νε­ται να προ­έρ­χο­νται τα μετέ­ω­ρα, που βρί­σκε­ται στον αστε­ρι­σμό του Περ­σέα. Το φαι­νό­με­νο συμ­βαί­νει κάθε χρό­νο την ίδια περί­ο­δο, αλλά ο ρυθ­μός της βρο­χής μπο­ρεί να δια­φέ­ρει πολύ από χρό­νο σε χρόνο.

Το φετι­νό μέγι­στο του φαι­νο­μέ­νου θα παρα­τη­ρή­σου­με σήμε­ρα το βρά­δυ και ως αύριο το πρωί, οπό­τε τα πεφτα­στέ­ρια θα εμφα­νί­ζο­νται με μεγα­λύ­τε­ρη συχνό­τη­τα, αν και συνο­λι­κά οι Περ­σεί­δες διαρ­κούν από τις 17 Ιου­λί­ου ως τις 24 Αυγούστου.

Το φαι­νό­με­νο είναι καλύ­τε­ρα ορα­τό από το βόρειο ημι­σφαί­ριο και χωρίς σύν­νε­φα και καθώς η φετι­νή κορύ­φω­ση γίνε­ται μόλις τέσ­σε­ρις ημέ­ρες πριν από τη Νέα Σελή­νη, οπό­τε το φως το φεγ­γα­ριού θα είναι μόλις στο 8%, η θέα­ση του φαι­νο­μέ­νου ανα­μέ­νε­ται εντυπωσιακή.

Ο σπου­δαί­ος Διο­νύ­σης Σιμό­που­λος, επί­τι­μος διευ­θυ­ντής του Πλα­νη­τά­ριου του Ευγε­νί­δειου Ιδρύ­μα­τος, έγρα­φε πέρυ­σι, λίγες μόλις ημέ­ρες πριν από τον θάνα­τό του, σε άρθρο του για τη βρο­χή των Περ­σεί­δων, στην ιστο­σε­λί­δα του Ιδρύματος:

«Από την εξο­χή των καλο­και­ρι­νών σας δια­κο­πών, κάθε Αύγου­στο, μην ξεχνά­τε να κοι­τά­ζε­τε που και που τον ένα­στρο ουρα­νό, όταν μετά την νυχτε­ρι­νή σας έξο­δο, ξαπλω­μέ­νοι στην παρα­λία ή στην ανα­παυ­τι­κή ξαπλώ­στρα του κήπου σας, ο ουρα­νός θα σας αντα­μεί­ψει με το υπέ­ρο­χο θέα­μα των λαμπε­ρών του άστρων και τις ανα­λα­μπές των δεκά­δων διατ­τό­ντων που θα τον δια­σχί­ζουν από την μια του άκρη στην άλλη. Και παρ’ όλο που η σύγ­χρο­νη γνώ­ση δεν μας το επι­τρέ­πει, εν τού­τοις όταν δεί­τε την λαμπε­ρή γραμ­μή που αφή­νει πίσω του κάποιο “πεφτα­στέ­ρι”, μη ξεχά­σε­τε να ακο­λου­θή­σε­τε την άπο­ψη που εκφρά­ζει ο λαός μας, και κάντε μιαν ευχή! Δεν έχε­τε άλλω­στε να χάσε­τε και τίποτα!».

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο