Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αργεντινή-Γαλλία, η ώρα του τελικού…

ώρα του μεγά­λου, τελι­κού των… τελι­κών έφτα­σε. Το από­γευ­μα (18/12, 17:00, ΑΝΤ1), τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες μετά τη σέντρα του πρώ­του αγώ­να του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου του Κατάρ, στο χωρη­τι­κό­τη­τας 88.966 θέσε­ων «Lusail Stadium» της πόλης Λου­σα­ΐλ, η Αργε­ντι­νή και η νική­τρια του τελευ­ταί­ου Μου­ντιάλ, Γαλ­λία, δια­σταυ­ρώ­νουν τα «ξίφη» τους στο­χεύ­ο­ντας στο «ιερό δισκο­πό­τη­ρο» του παγκο­σμί­ου ποδο­σφαί­ρου: Το ολό­χρυ­σο αγαλ­μα­τί­διο του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου και την κορυ­φή του κόσμου για τη επό­με­νη τετραετία.

Μία μάχη «γιγά­ντων» σε όλα τα επί­πε­δα. Από τη μία ο Λιο­νέλ Μέσι, ο οποί­ος θα έχει τη δεύ­τε­ρη (και τελευ­ταία κατα­πώς φαί­νε­ται) ευκαι­ρία της καριέ­ρας του για να φτά­σει στο μονα­δι­κό τρό­παιο που λεί­πει απ’ την συγκλο­νι­στι­κή συλ­λο­γή αμέ­τρη­των τίτλων. Ο χαμέ­νος τελι­κός από τη Γερ­μα­νία το 2014 στα γήπε­δα της Βρα­ζι­λί­ας ακό­μη τον «σημα­δεύ­ει» και πλέ­ον θέλει να φτά­σει και τη μόνη κορυ­φή που δεν έχει φτά­σει μέχρι σήμερα.

Κι από την άλλη ο Κιλιάν Μπα­πέ, ο πρω­τα­γω­νι­στής της επό­με­νης… δεκα­ε­τί­ας, που είναι ήδη «εδώ» και κάνει πράγ­μα­τα και θαύ­μα­τα. Έχο­ντας ήδη ένα Παγκό­σμιο Κύπελ­λο στη συλ­λο­γή του (2018) και φιλο­δο­ξώ­ντας στα 23 του να σηκώ­σει για δεύ­τε­ρη φορά το κορυ­φαίο τρό­παιο του ποδοσφαίρου.

Η Αργε­ντι­νή θα έχει πλέ­ον δια­θέ­σι­μους τους Ακού­νια και Ρομέ­ρο που εξέ­τι­σαν τις ποι­νές τους στον ημι­τε­λι­κό με την Κρο­α­τία, ενώ ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σει για πρώ­τη φορά βασι­κός ο Άνχελ Ντι Μαρία. Μονα­δι­κό πρό­βλη­μα για τον Λιο­νέλ Σκα­λό­νι παρα­μέ­νει ο Πάπου Γκό­μες, ο οποί­ος δεν έχει ξεπε­ρά­σει ακό­μα το διά­στρεμ­μα που τον ταλαι­πω­ρεί εδώ και 12 μέρες.

Η δε Γαλ­λία έχει το δικό της… άγχος με τις ιώσεις που ταλαι­πώ­ρη­σαν το καμπ των «μπλε» την τελευ­ταία εβδο­μά­δα. Οι Ουπα­με­κα­νό και Ραμπιό ξεπέ­ρα­σαν την ίωση κι ανα­μέ­νε­ται να παί­ξουν απ’ την αρχή. Ο Τσουα­με­νί ξεπέ­ρα­σε τις ενο­χλή­σεις στο πόδι και θα είναι βασι­κός, ενώ το ίδιο ισχύ­ει και με τους Τεό Ερνα­ντέζ και Ντεμπελέ.

Ο τελι­κός της Κυρια­κής (18/12) θα είναι ‑ιστο­ρι­κά- η 13η συνά­ντη­ση ανά­με­σα στην Αργε­ντι­νή και τη Γαλ­λία. Οι Νοτιο­α­με­ρι­κα­νοί έχουν 6 νίκες, οι Γάλ­λοι 3 νίκες, ενώ 3 παι­χνί­δια έχουν λήξει ισόπαλα.

Σε επί­πε­δο Μου­ντιάλ, η Αργε­ντι­νή νίκη­σε στα δύο πρώ­τα… αντα­μώ­μα­τά τους το 1930 και το 1978, όμως πριν από 4 χρό­νια (2018) στα γήπε­δα της Ρωσί­ας, οι «μπλε» νίκη­σαν με 4–3 την «αλμπι­σε­λέ­στε» στους «16» κι έκα­ναν το πρώ­το, μεγά­λο βήμα τους για την κατά­κτη­ση του δεύ­τε­ρου τρο­παί­ου τους.

Διαι­τη­τής του μεγά­λου τελι­κού ορί­στη­κε ο 41χρονος Πολω­νός, Σιμόν Μαρ­τσί­νιακ, με βοη­θούς τους συμπα­τριώ­τες του Πάβελ Σοκολ­νί­σκι, Τομας Λίστ­κιε­βιτς, ενώ τέταρ­τος ρέφε­ρι θα είναι ο Αμε­ρι­κα­νός Ισμα­ΐλ Έλφαθ. Στο VAR θα είναι ο Πολω­νός Τόμας Κβιατ­κόφ­σκι, με AVAR την Αμε­ρι­κα­νί­δα Κέι­τι Νέσμπιτ. Στο οφσάιντ VAR ορί­στη­κε Αμε­ρι­κα­νός Κάιλ Άτκινς και βοη­θός οφσάιντ VAR ο συμπα­τριώ­της του Κόρεϊ Πάρκερ.

Οι πιθα­νές συνθέσεις:

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λιο­νέλ Σκα­λό­νι): Εμι­λιά­νο Μαρ­τί­νες, Μολί­να, Ρομέ­ρο, Οτα­μέ­ντι, Ακού­νια, Ντε Πολ, Φερ­νά­ντες, ΜακΆ­λι­στερ, Ντι Μαρία, Μέσι, Άλβαρες.

ΓΑΛΛΙΑ (Ντι­ντιέ Ντε­σάν): Λιο­ρίς, Κου­ντέ, Βαρά­νε, Ουπα­με­κα­νό, Τ. Ερνα­ντέζ, Τσουα­με­νί, Ραμπιό, Ντε­μπε­λέ, Γκριεζ­μάν, Μπα­πέ, Ζιρού.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο